Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 12:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 478 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Koszalin w terenie
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 13:36 
Kapral
Kapral

Temat poruszany na tym forum setki razy ale nie sposób o nim wspomnieć jak się ciągle człowiek napotyka na nie zasypane kratery i porozpiepszane graty w koło.
Mówię o miejscach na których nie byłem od lipca a ślady wskazują na jesienne wykopki.
Bliska okolica Koszalina.Dawne zabudowania.

Brak mi słów na takich eksploratorów wandali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 15:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To jest wlasnie to . każdy czlowiek z wykrywaczem nie wazne gdzie by był wyrabia opinie WSZYSTKIM poszukiwaczom. Kopanie na zasianych polach . niezakopywanie dolkow w lesie , kazdy taki wyczyn wyrabia opinie o nas wszystkich a zszarganą ciężko będzie naprawić . dokladam się do tematu bo właśnie potykam się o cudze dołki w terenie . patrzcie co żem wykopał koledzy :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 23:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jutro reszta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 13:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

cd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 15:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ładnie! Widać iż w Twoich rękach deus się sprawdza :) Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 15:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dopiero się uczę co ten gość gada do mnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 lutego 2016, 15:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ODYN napisał(a):
Dopiero się uczę co ten gość gada do mnie

Ja już prawie pojmuję mowę GM5 i myślę, że się z nim polubię :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 01:15 
Podporucznik
Podporucznik

Cześć Koszalin!

Koledzy, mam do Was pytanie które mnie nurtuje już od dłuższego czasu... Mianowicie, czy znajdujecie w rejonie Koszalin, powiedzmy, granice miasta +3km, monety z przedziału XVI - XVIII wiek? Oczywista sprawa że nie musicie pisać gdzie, co i jak :). Absolutnie zrozumiała rzecz. Pytam, ponieważ nader mocno w około mojego rodzinnego miasta się nie skupiałem ( w tym rejonie +3km), a jak już gdzieś skoczyłem to monety które wychodziły to raczej druga połowa XIX wieku i początek XX wieku. Może mieć na to wpływ, rozwój Koszalina na przestrzeni ostatnich 80 lat, gdyż Koszalin rozbudowywał się "wszerz", naturalnie zagarniając pola uprawne. W innych miejscach naszego województwa mam bardzo różne wyniki (różne w sensie sporego rozstrzału dat oraz władców, landów, miast, państw etc.). W sumie Koszalin w swojej historii nie był "pipidówką" w naszym regionie... dlatego dziwi mnie, jak na razie, mała ilość monet chociażby z XVIII wieku. Możliwe że za mało szukam na granicy naszego miasta....

Jakie macie doświadczenia w tej materii?

W ostatnich dniach, zwiedziłem kilka pól około-koszalińskich wspólnie z kolegą i powiem szczerze że lipa.... a dzisiejszy wypad na wytypowaną miejscówkę, niedaleko Koszalina 15 minut autem od ratusza, wypadła bardzo fajnie :), jak ogarnę aparat to wrzucę foty z tego roku na mój temat na forum ---> http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=126&t=158839&p=1014179#p1014179. Nie jest tak że nie umiem szukać sobie miejscówek, czy też jestem w tej materii leniwy. Lecz jak na razie, granice i okolice Koszalina, nie dały satysfakcji.

PZDR!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 15:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cześć kolego ! Jestem jednym z wielu którzy czekają na odpowiedz na zadane przez Ciebie pytanie . ciekawe tylko czy ktoś się przyzna do takich znalezisk :).Rozumiem że apetyt rośnie w miare jedzenia i człowiek już się nie potrafi tak cieszyć tym co cieszyło go kilka lat wcześniej .przeglądałem twój drugi temat ze znajdkami z okolic Koszalina i sa naprawdę eleganckie. Może się myle ale według mnie musiał byś przerobić mapy z okresu który cię interesuje ,porównać z współczesnymi i szukać pól Które były uprawiane już wtedy a dalej są puste . skupił bym się głównie na drogach dojazdowych przy których zawsze coś się działo .osobiście nie znalazłem nic z interesujacego Cie okresu ale nie poddawaj się bo żeby znaleźć trzeba szukać!! Pozdrowionka:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 19:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Paanie !! już nie mogę edytować postu a przypomniało mi się przecież że w kretominie w którym mieszkam pod samym koszalinem znaleziono przecież monety z X wieku , jakieś prace archeologiczne niby były ale mało o tym w internetach , nie wiem czy jak komuś się coś takiego trafiło to czy mógł by się bezpiecznie pochwalić ale mimo wszystko świadczy to o tym że stare monety w okolicach Koszalina jak najbardziej można znaleźć !! pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2016, 23:24 
Podporucznik
Podporucznik

Kalciferny,

Nie chodzi o to że proszę o podanie miejscówek :D. Chodzę z detektorami (razem z ojcem) już 11 lat. Miejscówki umiem sobie wyszukać. Mam swoje też które ładnie sypią od kilku sezonów a wiem że jesteśmy jedynymi którzy tam przyjeżdżają. Map mam od groma :), historie regionu znam już znacznie lepiej niż te 11 lat temu, zbieram także informację od starszych ludzi, którzy pamiętają jak ich dziadkowie opowiadali o swojej okolicy w czasach młodości. Do dziś trafiam miejsca w których coś wychodzi i które stanowczo wyglądają jakbym był tam pierwszy. To co widziałeś na moim wątku to tylko mały ułamek :P. Nie miałem w tamtym roku czasu kontynuować prowadzenia blogu. Teraz będę aktualizował ale na razie mam kijowy aparat :P i nie ma efektu :P. Monety starsze niż podane przeze mnie wyciągam z moich miejscówek ;), denarków XII w. i XIII w. mam już sporo w kolekcji ;). Różnych innych ciekawych fantów (nie monetowych) też się nazbierało, przeróżne okresy. Nie wrzucam zazwyczaj na forum zdjęć, ponieważ większość sam identyfikuje.

To o co mi chodziło, to o pola/łąki/lasy przylegające do Koszalina. Dlatego pytałem o granica miasta +3km. Mało po tych miejscach się szwendałem. Mam jednak takie gdzie moniaki wychodzą. Jednak tych z XVI - XVIII wieku, jest znacznie mniej niż na moich miejscówkach dalej od miasta. Też udało się coś starszego trafić przy Koszalinie, jednak sporadycznie. Dlatego pytam Kolegów z forum, czy wychodzą im takie rzeczy "w koło komina". Nawet ostatni, środowy wypad. 15 minut autem za miasto, miejscówka wcześniej wytypowana, mapy z różnych okresów, zdjęcia satelitarne, zdjęcia z lidaru, trochę historii regionu i fik! efekty są ;). No ale to jest już znacznie dalej niż granica miasta +3km :P.

Ponawiam pytanie Koledzy. Chodzi mi tylko o bytność takich monet "w koło komina".

PZDR!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2016, 08:44 
Kapral
Kapral

Tak,wychodziły nawet w mieście :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 00:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kiedyś na Marjańskiej, w ogródku znalazłem sreberko z XVII w.
Tak dla przykładu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 07:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

witam panów . Czy nikt nigdzie nie chodzi ? :/ . tyle czasu a nikt nic nie znalazł wartego pokazania ? Koszalin w terenie zmarł śmiercią naturalną ? nie pozwólmy na to !! pokazujcie co tam wydzieracie z gleby , nie ma się co wstydzić !! pokazujcie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 19:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czołem koledzy w terenie !! mam dużą prośbę , na wylocie z Koszalina w moim rodzinnym Kretominie na portalu Lidar jest zaznaczone stare grodzisko , od kolejnych osób słyszę że było jednak tam gdzie postawiłem krzyżyk , jadąc na poznań zaraz po lewej stronie . jeśli macie jakieś informacje co do rzeczywistej lokalizacji grodu był bym bardzo wdzięczny , nie chcę tam kopać a obecnie zamiatam w dość bliskiej okolicy na zaoranym polu i nie chciał bym narobić sobie problemów . z góry dziękuję i pozdrawiam !!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 478 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]