Cześć Koszalin!
Koledzy, mam do Was pytanie które mnie nurtuje już od dłuższego czasu... Mianowicie, czy znajdujecie w rejonie Koszalin, powiedzmy, granice miasta +3km, monety z przedziału XVI - XVIII wiek? Oczywista sprawa że nie musicie pisać gdzie, co i jak :). Absolutnie zrozumiała rzecz. Pytam, ponieważ nader mocno w około mojego rodzinnego miasta się nie skupiałem ( w tym rejonie +3km), a jak już gdzieś skoczyłem to monety które wychodziły to raczej druga połowa XIX wieku i początek XX wieku. Może mieć na to wpływ, rozwój Koszalina na przestrzeni ostatnich 80 lat, gdyż Koszalin rozbudowywał się "wszerz", naturalnie zagarniając pola uprawne. W innych miejscach naszego województwa mam bardzo różne wyniki (różne w sensie sporego rozstrzału dat oraz władców, landów, miast, państw etc.). W sumie Koszalin w swojej historii nie był "pipidówką" w naszym regionie... dlatego dziwi mnie, jak na razie, mała ilość monet chociażby z XVIII wieku. Możliwe że za mało szukam na granicy naszego miasta....
Jakie macie doświadczenia w tej materii?
W ostatnich dniach, zwiedziłem kilka pól około-koszalińskich wspólnie z kolegą i powiem szczerze że lipa.... a dzisiejszy wypad na wytypowaną miejscówkę, niedaleko Koszalina 15 minut autem od ratusza, wypadła bardzo fajnie :), jak ogarnę aparat to wrzucę foty z tego roku na mój temat na forum --->
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=126&t=158839&p=1014179#p1014179. Nie jest tak że nie umiem szukać sobie miejscówek, czy też jestem w tej materii leniwy. Lecz jak na razie, granice i okolice Koszalina, nie dały satysfakcji.
PZDR!!!!