Teraz jest sobota, 13 września 2025, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 12:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,dawno się nie udzielałem:)Koledzy,szukam kontaktu z osobami które tak jak ja śmigały z Rutusem Optimą następnie zmieniły sprzęcik na coś lepszego w moim przypadku Minelab SE PRO.I po pewnym czasie(np.dwa lata) stwierdziły,że zmiana ta nie miała sensu.Proszę pisać na PW nie chcę zaśmiecać "Tematu".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 15:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Myślę że były by ciekawe opinie ludzi którzy wymienili sprzęt na lepszy (droższy) i jakie mają odczucia po latach używania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 17:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Więc zachęcam do pisania:)...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 21:01 
Podporucznik
Podporucznik

Sądzę, że takie opinie byłyby bardzo interesujące dla wielu z Nas dlatego lepiej by było prezentować je na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 17:51 
Kapitan
Kapitan

Ja po przesiadce z Optimy na AT Pro już po pierwszym wypadzie nie żałowałem .Nie twierdzę że Optima jest złym sprzętem bo zostawiłem ją jako 2 , ale AT Pro lepiej rozumiem , po paru wypadach już nie patrzyłem na wyświetlacz i wskazania (chyba że z ciekawości), jedyny minus to fatalne wyważenie .Sprzęt lżejszy od Optimy a mimo to "cięższy" , ale da się przyzwyczaić ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 02:22 
Kapitan
Kapitan

[quote="melchior71"]Ja po przesiadce z Optimy na AT Pro już po pierwszym wypadzie nie żałowałem .Nie twierdzę że Optima jest złym sprzętem bo zostawiłem ją jako 2 , ale AT Pro lepiej rozumiem.
Siemka, możesz napisać co miałeś na myśli :)
Bo przecież Optimę co do trudności z jej opanowaniem można śmiało porównać ze skomplikowanymi nastawami 250siątki gareta :ups:
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 11:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam takie pytanie mam wie ktoś może czemu jak czasem włączam swoją optimę to stan baterii pokazuje 0 % wyłącze i włączę znowu pokazuje faktyczny stan.Miałem raz tak że jak chodziłem pokazywało mi 15% po jakimś czasie chodzenia około 20min wskoczyło na 60%. W swojej proximie tak nie mam,czy to jest normalne,czy może oddać na gwarancję?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 12:44 
Generał Broni
Generał Broni

Też sporadycznie tak miewam, że wskaźnik stanu baterii ma jakieś 'odloty'. Z tym, że jak zauważyłem, u mnie dzieje się tak tylko przy ujemnych temperaturach... Nigdy nie miało to żadnego zauważalnego wpływu na pracę detektora, tak, że nie przejmuję się tym wcale, kładąc to na karb jakichś niedoskonałości w elektronice tego wskaźnika. Poza tym, mam zawsze w kieszeni ZN, więc tym bardziej go olewam...

Ale, za pierwszym razem, jak mi się to zrobiło, to przez chwilę byłem w lekkim stresie, ale szybko mi przeszło, bo jak napisałem, sprzęt zachowuje się zawsze poprawnie.

Zresztą, jak masz wątpliwości - zawsze możesz zadzwonić do serwisu, bo licho nie śpi... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 13:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki kolego _cheetah_ muszę kupić sobie zapasowy koszyczek i będzie dobrze :D pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 14:49 
Kapitan
Kapitan

stiwen76 napisał(a):
melchior71 napisał(a):
Ja po przesiadce z Optimy na AT Pro już po pierwszym wypadzie nie żałowałem .Nie twierdzę że Optima jest złym sprzętem bo zostawiłem ją jako 2 , ale AT Pro lepiej rozumiem.
Siemka, możesz napisać co miałeś na myśli :)
Bo przecież Optimę co do trudności z jej opanowaniem można śmiało porównać ze skomplikowanymi nastawami 250siątki gareta :ups:
Pozdro :1

Mam na myśli to że przy optimie sygnał na kolor trzeba sobie dobrze przeanalizować a w At Pro przy funkcji pro jest sygnał który na 99 % jest kolorowy i po osłuchaniu wiesz że to jest to i trzeba kopać . Tego sygnału nie da się zlekceważyć . W optimie bywa różnie , ale i tak dobrze wskazuje .I dla tego zostaje jako rezerwa bo fajnie się z nią łazi z jej ustawieniami i możliwościami .At bez funkcji pro to po prostu podkręcony kanarek , ale już z tą funkcją - kosa :666 :1 .
250 i 350 przerabiałem - jakoś nie umiałem się z tymi kijkami dogadać mimo prostoty cepa . Skaczący kwadracik do mnie nie przemawia :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 15:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam czy wie ktoś może czy da się ustawić optime tak aby nie widziała kapsle po piwie i małych blasze żelaznych jak kolor? Jeśli tak to proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 16:09 
Generał Broni
Generał Broni

A dyskryminacja stali nie pomaga?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

Co do kapsli, to moim zdaniem - nie da się. Problem w tym, że kapsel to ogólnie bi-metal, czyli żelazna 'czapka' pokryta jakimś metalem nierdzewnym.

I teraz, w zależności od wszystkiego, czyli z czego i w jakich proporcjach jest faktycznie zrobiony, na ile jest zżarty żelastwem, w jakiej jest ziemi, jak głęboko i w jakiej pozycji leży, jak zniekształcony, tudzież kilka innym, może już mniej ważnych warunków - może dać dowolne wskazanie - od czystego koloru, poprzez całą skalę mieszanki kolorowo - żelaznej, do żelaza. Nawet jak da mieszany sygnał, to ja i tak nie potrafię zwykle rozpoznać, czy to jest kolor przy żelazie, czy właśnie jakiś kapsel - i kopie to cholerstwo.

Z uwagi na potężny rozrzut możliwych id nie da się też w praktyce wyciąć takich delikwentów dyskryminacją wybiórczą, bo trzeba by dość szeroko, a to i tak nie wycięłoby wszystkich (a może tylko co niektóre), a z drugiej strony można sobie wtedy wyciąć też obiekty bardziej pożądane.

Co do małych blaszek - z samej stali czy żelaza, to odpowiednio wysoką dyskryminacją. Ale, jeśli znowu są to żelazne czy stalowe skrawki pokryte jakimś metalem kolorowym (np. cynkiem) to robi się podobnie do kapsli, tyle, że może być jeszcze trudniej, bo z uwagi na różnorodność możliwych kształtów, wielkości i ułożenia VDI może bujać się w szerokich granicach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 22:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki za odp wczoraj jak chodziłem to taki gwóźdź może kawałek drutu taki ze 3 cm był obrośnięty rdzą i dawał sygnał 71 tak jak na monetykę.W proximie tego nie miałem
się wycinało i był spokój, a tu trzeba się nauczyć i kopać :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

3 cm kawałek drutu czy goździa żelaznego, nawet o znacznej średnicy, nie da id 71 (mogłoby być w granicach kilkunastu... dwudziestu kilku). Nie ma szans w teorii. Ja też nigdy się z takim przypadkiem w realu nie spotkałem. Wygląda z opisu, że musiało to być coś szczególnego - jakiś bi-metal, albo w ogóle jakiś stop żelastwa z dużą zawartością procentową metalu kolorowego (są takowe, ale nie pamiętam, jak się taki popularny nazywa...) albo pod spodem głęboko lub z boku było duże, masywne żelastwo.

To, że Proxa nie widziała jakiegoś żelastwa, a Optima widzi, to kwestia częstotliwości - wraz ze wzrostem częstotliwości spada czułość sprzętu na składowe magnetyczne w odbieranym sygnale.

Taki góźdź żelazny generuje w odpowiedzi na sygnał detektora dwie składowe: od właściwości ferro-magnetycznych i od prądów wirowych. Mix tych obu składowych daje w wyniku jakieś tam wypadkowe id.

Proxa widzi znacznie więcej składowej od ferro, więc id jest niższe (gdyby w góździach żelaznych nie było w ogóle składowej od prądów wirowych wszystkie miałyby VDI=0. Ale tak dobrze nie ma... ;)), i może łapać się w zakresie dyskryminacji - więc cisza. W Optimie widać jej dużo mniej, więc id pnie się w górę, i może wyskoczyć poza zakres ustawionej dyskryminacji.

Stąd też właściwość sprzętów wysokoczęstotliwościowych, że dobrze widzą duże kawały żelastwa jako czysty kolor z wysokimi id.

To tak mniej więcej, pokrótce... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]