Kiego napisał(a):
Szanowny Panie Waldku, również ja mogę wpisać się w ciąg achów i ochów.Ale nie to jest sednem moich postów.
Wolałbym aby Twój wątek ze względu na ładne, duże, wyrażne zdjęcia , jaki dzięki rzadkim guzikom stał się
źródłem wiedzy i odnośnikiem dla wszystkich forumowiczów przy identyfikacji.Wystarczy przy zbiorczym zdjęciu szczegółowy opis choćby jednego guzika..Tak ,żeby był pożytek z wątku.Aktualnie niestety jest wątek - prosto z aukcji.
I nic więcej.Szkoda. Może przemyślisz, ale nie zmuszam.
Nawiasem może zdradzisz mi sposób, jak na podst. ołówkowych wcierek u Fallou rozróżniasz dragonów od lansjerów?
Ten wątek służy do chwalenia się kolekcjami a nie do identyfikacji - takie jest założenie. Większość osób wstawia tu zdjęcia zbiorcze tablic z fantami i nikt tego nie opisuje szczegółowo. Cały ten dział na forum ma w podpisie "Wasze kolekcje, prezentacja, dyskusje. Porady.
Bez identyfikacji." więc ja tu nie podaję identyfikacji, jest tylko prezentacja zgodnie z zaleceniem właścicieli forum.
Poza tym skoro mam tak nikłą wiedzę to po co mam tu błędnie coś opisywać.
Tylko część guzików pochodzi z aukcji, są to moje znaleziska, znaleziska kolegów, przejęte opuszczone kolekcje.
Wiele osób ma kolekcje guzików i to dość rozbudowane a nikt nimi się nie chwali, wszyscy kiszą to w szufladach czy piwnicach a nikt nie ma ochoty pokazać czegoś więcej.
Na tylu kolekcjonerów guzików napoleońskich znam tylko trzech (jednego sam wymieniłeś) którzy pokazują cokolwiek więcej.
Jak wspomniałem źródło wiedzy będzie inne w innej formie gdy uda się guziki skatalogować i rozbudować samemu wiedzę, forum nie nadaje się do tego, mi odpowiada forma buttonarium.eu bo jest to dobrze przygotowany katalog.
A możesz wyjaśnić jak rozróżnić guzik dragonów od lansjerów? Nigdzie nie spotkałem się z rozróznianiem tych guzików,