Teraz jest sobota, 27 września 2025, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z jablem
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 02:06 
Chorąży
Chorąży

Witam kupilem wykrywacz jabel na allegro i nie wiem gdzie mam przylutowac kabeliki od zasilania. mam pytanie cz ma ktos schemat do tego wykrywacze i mogl migo udostepnic, albo opisac gdzie to trzeba przylutowac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 07:33 
Podporucznik
Podporucznik

Na plytce blisko duzego kondesatora masz napisane BAT + - . No i chyba wszystko jasne. zasilac 9 V /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 10:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

[ img ]

Widac gdzie jest koło kondersatora ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 11:40 
Podporucznik
Podporucznik

Lewy gorny naroznik plytki ... pisze : BAT i jest + i - . Lekko kabel to zaslania ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 13:31 
Chorąży
Chorąży

Dzieki za info ;) :) ;) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 13:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A jak chcesz zasilać akumlatrokiem żelowym na 12 V ( ja mam taki 5 A h :) ) To będziesz musiał wymienic układ US6 z 78L05 na 7805 ( ten drugi jest większy od pierwszego więc bedziesz musiał pokombinowac jakoś z przylutowaniem go :P . Ja np. kawaleczki drutu przylutowalem do plytki i potem do tranzystorka :P ) . Wtedy jak byś zasilał 12 V to zasie się zwiększy i bedzie lepiej napięcie trzymało i "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! dłużej pochodzisz .

P.S.
Czy w 7805 jest tak samo wyprowadzone bolce ? Chodzi mi o te B A D ?? czy jak to tam bylo ? Bo jesli inaczej są niz w tym 78L05 to moze dlatego moja wykrywka ciagle piszczy LITOŚCI!!! - "nawet" ma być - błąd ortograficzny!!! jak nie ma metalu. A ja myslalem ze cewka zla ( bo drut inny mam moze LITOŚCI!!! - "nawet" ma być - błąd ortograficzny!!! jest 1 mm :) ) , a i tak cewke bede robil lepsza z odpowiedniego drutu itp i kabel satelitarny z wtyczka i wtykiem satelitarnym wkrecanym :) . Prosze o rade czy te bolce sa tak samo a jesli LITOŚCI!!! - "nawet" ma być - błąd ortograficzny!!! nie to porsze jak wiecie to narysujcie jakie literki maja pisze się poszczególne błąd ortograficzny!!! bolce w stabilizatorze 78L05 i 7805 :p

Dzieki i pozdro
DJ MHz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 16:00 
Podporucznik
Podporucznik

7805 - ma takie same wyprowadzenia .. A tak "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! to nie jest tranzystor tylko stabilizator napiecie (5 V). /pozdr zul^

PS. Problem tkwi raczej w innej rzeczy.. sprawdz czy nie masz zimnych lutow.. najlepiej przygrzej karzde mijesce lutownicze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 16:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"przecież błąd ortograficzny!!! napisalem ze to stabilizator :? :P . Luty mam dobre. Wczsniej działało na 9V super :) ale teraz po zmianie nie :P . Zrobie jednak niedługo nową cewke i zobacze czy cos sie zmieni.

p.S.
wykrywka jak odłącze cewke to na 8 piska szalenie a od 1-8 nie . Na 9 V wykrywacz sie ustawil na 7 . Jeszcze jak zmienilem ten stabilizatorek to musiałem ponownie pokrecić tym jak to bylo ? rezystorkiem oporowym ? tym na płytce zeby na wyjsciu miec 0 V :p.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 17:35 
Podporucznik
Podporucznik

Nie patrz czy 7 czy 8 to malo wazne. ustawial na prog pisku/ciszy.. /pozdr zul^

PS. Potencjometr montazowy, jego "położyć/położenie" piszemy przez "ż" - błąd ortograficzny!!! raczej nie bedzie trzeba .. ale sprawdz co ci szkodzi....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 19:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no ale jak mam ustawic jak LITOŚCI!!! - "nawet" ma być - błąd ortograficzny!!! na 1 piska ciagle !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 21:18 
Generał Broni
Generał Broni

No właśnie stabilizatory napiecia dodatniego w wersji L mają odwrotnie wyprowadzone skrajne wyprowadzenia (czyli wejscie/wyjście) w stosunku do wersji bez literki L...Czyli trzeba dać go na odwrót:

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 22:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No jednak mam źle. Jutro poprawie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 08:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam z tym przechodzeniem na 12V po wymianie stabilizatora 7805 na mocniejszy 1A to zgadza się wytrzyma 12V. Ale na swoim przykładzie wiem że po teście (miałem nie oryginalną cewkę) - czytaj podłączeniu akumulatora 7Ah/12V bo taki posiadam poczułem zapach spalenizny. Po bliższych oględzinach zauważyłem że rezystor 4,7 Ohm /0,5W mi się smaży. Nie wiem dlaczego tak się stało ale wolę nie ryzykować. Włożylem między aku a jabla stabilizator 7809 i jest ok. (chyba nawet "Polak" coś takiego pisał żę ma tak zrobione a ktoś inny na forum sprzeczał sięz nim że niepotrzebna strata mocy - a ja twierdzę że tak jest BEZPIECZNIE.
----------------
pozdrawiam
Macber

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 08:55 
Generał Broni
Generał Broni

To właśnie JA pisałem że stabilizator 9V przy zasilaniu jabla akumulatorem o 12V to niepotrzebna strata mocy...Jeżeli ten rezystor zaczął Ci się kopcić to prawdopodobnie podłączyłeś cewkę nawiniętą grubszym drutem, niz podane w instrukcji, albo mającą za małą liczbę zwojów- prawo ohma działa.... Ja jabla na oryginalnej cewce próvnie wlączyłem raz na 16V i też było ok, tyle że tak wysokie napiecie powoduje za duże zużycie prądu w stosunku do wzrostu zasięgu. 12V jest bardzo optymalną wartością zasilania, i to bez żadnych dodatkowych stabilizatorów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 13:27 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja wczorja wieczorem zabralem sie za lutowanie . Mialem nowy stabilizatorek przylutowany tak ze napisy byly w strone scianki a metal w strone plytki. A teraz dalem odwrotnie. Srotkowy bolec przylutowalem do srotkowego na plytce otworku US6. Czyli teraz mam "dobrze" - zjedzone "r" - błąd ortograficzny!!! czy wczesniej mialem ? Bo jak teraz juz podlaczylem razem z cewką to dzialalo ale ciagle tez piskalo :n . :( . Poradzcie co zle. bo cewke na 100 % w weekend zrobie nowa to bedzie :) .

Pozdro
DJ MHz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]