Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 11:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przesiadka z Optimy ale na co?
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 20:15 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A ja na twoim miejscu za te 3 tys szukał bym używki Fishera F75LTD można za te pieniądze kupić używkę F75LTD ta wcześniejszą wersie bez DST.Miał byś super maszynkę na kolorek .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 21:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A ja bym na Twoim miejscu za ta kasę kupił Makro racer. Kolega kupił i jest bardzo zadowoliny fajny sprzet i ma fajne maskowanie. I szczerze sam nie raz byłem nim pozytywnie zaskoczony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2016, 23:09 
Szeregowy
Szeregowy

No kolega mi opisywał Makro Racer 2 bo miał na testy, ponoć mega głęboki ale obawiam się że po jakimś czasie nie będzie opcji go odsprzedać :(. No i ten golden mask 5 ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 00:28 
Plutonowy
Plutonowy

foorest1 napisał(a):
No kolega mi opisywał Makro Racer 2 bo miał na testy, ponoć mega głęboki ale obawiam się że po jakimś czasie nie będzie opcji go odsprzedać :(. No i ten golden mask 5 ...

Próbowałem kupić ten wykrywacz, nikt nie sprzedaje, a jak się pojawiał, to szedł niewiele mniej niż nówka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 01:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli masz 3 tyś to nawet nie myśl, że będzie lepiej niż z optimą :). W ogóle myślę, że jeśli dobrze dogadujesz się z optima to wymiana niewiele da. Na trudnych glebach będziesz miał pewnie sprzęt lepszy ( moja spectra) ale na piachu nie będzie żadnej różnicy. Na śmietnikach w optimie brak snajperki z prawdziwego zdarzenia trochę doskwiera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 01:14 
Generał Broni
Generał Broni

To mu napisałem, ale dalej kombinuje w stylu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Osoby, które zmieniają Optimę na coś lepszego wybierają co najmniej Deusa z panelem, a i to nie gwarantuje mega lepszych wyników. Albo dozbierasz tysiaka, albo będziesz żałował. Na sprzedaży stracisz, a na wynikach nie zyskasz jak tez nie stracisz, bo będziesz się uczył od nowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 01:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Już nie przesadzajcie, że tylko Deus. Jest trochę więcej wykrywaczy, które mają lepsze właściwości od Optimy. Nie każdego marzeniem jest posiadanie wysokoczęstotliwościowej kosy na małe moniaki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 08:52 
Pułkownik
Pułkownik

Szukasz lepszego sprzętu ale pod jakim względem?

Jeśli chodzi o ergonomię, wygodę, możliwość dostosowania do warunków - polecam DEUS, jeśli o zasięgi na typowe pola to trudno o sprzęt dający ci skok jakości - optima ma bardzo dobre osiągi.
Ten At-pro pomiń sobie całkowicie jeśli nie szukasz w wodzie to bez sensu wydatek. Ze sprzętu uniwersalnego ten Fisher F75 na pewno dobra opcja.
A jeśli interesuje cię prosty i skuteczny wykrywacz to GMP lub podobne wykrywacze - kilka gałek, ustawiasz raz i chodzisz tylko na słuch bez kombinowania ustawieniami, programami itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 09:05 
Szeregowy
Szeregowy

Interesuje mnie chodzenie i szukanie monet. AT jest fajny ale i drogi. Myślałem o golden mask 5 makro 2 lub cc77 ale czy one będą miały lepsze osiągi od at? Skoro tyle osób z nimi chodzi to może ... a jak to czytam to generalnie optima chyba kładzie wszystkich na łopatki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 10:07 
Pułkownik
Pułkownik

foorest1 napisał(a):
Interesuje mnie chodzenie i szukanie monet. AT jest fajny ale i drogi. Myślałem o golden mask 5 makro 2 lub cc77 ale czy one będą miały lepsze osiągi od at? Skoro tyle osób z nimi chodzi to może ... a jak to czytam to generalnie optima chyba kładzie wszystkich na łopatki.

nie wiem skąd te opinie o tych cudownych osiągach AT, robiliśmy testy na wiele wykrywaczy i AT wypadał bardzo dobrze tylko przy zerowej dyskryminacji na czystym piasku leśnym.
optima to bardzo dobry sprzęt, koledzy mają super rezultaty. dla monet stosunek możliwości do ceny optima ma chyba najlepszy ze wszystkich wykrywaczy.
ostatnio osobie z rodziny zmieniłem jednak optimę na deus-a ale nie ze względu na parametry tylko wygodę (dużo mniejsza waga).
Marko i inne nowe wykrywacze - poczytaj jeszcze o awaryjności tych sprzętów, może innym to nie przeszkadza ale ja wolę wykrywacz, w którym raz na 3 lat wymienię śrubę od cewki a nie sprzęt gdzie 4 razy do roku jest serwisowany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 11:27 
Plutonowy
Plutonowy

jwaldek napisał(a):
Marko i inne nowe wykrywacze - poczytaj jeszcze o awaryjności tych sprzętów, może innym to nie przeszkadza ale ja wolę wykrywacz, w którym raz na 3 lat wymienię śrubę od cewki a nie sprzęt gdzie 4 razy do roku jest serwisowany

Głupoty opowiadasz, Makro/Nokta robi chyba najbardziej solidne wykrywacze (oprócz tej wpadki z urywającym się uchem od cewki, w pierwszej partii makro racera, no ale chyba zapominamy o wadliwych seriach at pro, które się wzbudzają czy padających klawiatruach w minelabach?), np. w CF77 wykonanie powala całe goldmaxxy czy minelaby.

Najważniejszą kwestią w takich urządzeniach jest serwis, i makro/nokta pokazali, że mają najwyższy poziom, urwało się ucho od cewki? 3-4 dni i masz w domu paczkę z nową cewką, bez odsyłania starej.

Ja urwałem piny (z własnej winy) w pinpointerze Makro, po kilku godzinach od wysłania maila ze zdjęciami, dostałem odpowiedź abym wysłał urządzenie na wskazany adres, i jak najszybciej wymienią uszkodzoną elektronikę za darmo, w ramach gwarancji.

Następną sprawą jest to, że makro/nokta nie bawi się w dojenie i produkowanie gównianych wykrywaczy typu fisher F22, F44, minelab x-terra 305, które są specjalnie zdławione, abyś po jakimś czasie zainwestował hajs w ich flagowe modele, makro/nokta ma tylko jeden model wykrywacza, i stara się uzyskać osiągi jak konkurencyjne, najlepsze detektory w bardzo niskiej cenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 12:35 
Pułkownik
Pułkownik

W opisie wątku o Macro tych wad widzę więcej - uszy, pękające śruby, pęknięte rurki,...
Może i serwis super ale wolę serwisu nie widzieć wcale, poza tym to nowy sprzęt i nowy producent na naszym rynku, co będzie z nimi za 2-3 lata nie wiadomo, czy da się sensownie odsprzedać obecny sprzet gdy za 2-3 lata bedą mieli zupełnie inny model już dopracowany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 15:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Za chwilę dowiem się, że Optima jest głębsza od wszystkich Whitesów i w ogóle powinna kosztować 5 tysięcy. Oczywiście wszyscy w chwaleniu sprzętów zapominają o właściwym temacie wątku.

Dlatego podsumuję od siebie, bo dyskusja "mój wykrywacz jest najlepszy" mnie zwyczajnie męczy:

- XP Deus - za 3000 wersji Full używanej nie trafisz, a nie spodziewaj się rewolucji zasięgowo-efektowej. Tu się płaci za komfort, którego Optima zbytnio nie ma.
- GM 5 - chwalony wykrywacz, niemniej poszukałbym informacji na jego temat na zachodnich forach, gdyż w naszym kraju wykrywacz ten jeszcze nie znalazł szerokiej grupy nabywców chcących dzielić się wiedzą
- Makro - firma obiecała poprawić buble modelu Racer we wchodzącym właśnie Racer 2. Jeśli możesz trochę poczekać i lubisz chaos na wyświetlaczu, to możesz próbować tej opcji.
- F75 LTD - mnie sprzęt nieznany, ale znam użytkowników tego wykrywacza z bardzo dobrymi efektami monetowymi

To wszystko to typowe monetkowce, więc wykrywacze zbieżne charakterystyką z Optimą.

Jeśli jednak zdecydujesz się na bardziej uniwersalny sprzęt:

- Whites Spectra V3 - ciężko będzie za taką sumę dozbierać i sprzęt swoje waży, jednak osiągi detektora i jego możliwości robią wrażenie, jakie przystoją flagowemu modelowi jednej z najlepszej firmy robiącej wykrywacze.
- Whites MX Sport - MXT w nowej wersji, niestety zapewne nieosiągalny na rynku wtórnym jeszcze przez długi czas a szkoda, szykuje się piękny sprzęt, o ile nic nie zepsuli.
- Minelab Safari - bardzo rzadko wspominany tutaj sprzęt, który ma dwie wady - typową dla Minelaba wagę i maskowanie obiektów przy żelazie. Z drugiej strony jest bardzo stabilny i głęboki, na typowe polne miejsca o niskim nasyceniu żelazem zdecydowanie godny polecenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 16:19 
Szeregowy
Szeregowy

Jakoś słabo mi cytat wyszedł.
"Głupoty opowiadasz, Makro/Nokta robi chyba najbardziej solidne wykrywacze (oprócz tej wpadki z urywającym się uchem od cewki, w pierwszej partii makro racera, no ale chyba zapominamy o wadliwych seriach at pro, które się wzbudzają czy padających klawiatruach w minelabach?), np. w CF77 wykonanie powala całe goldmaxxy czy minelaby."

Powiedzcie jeszcze ja się ma w tym rankingu NOKTA FORS CORE, bop jest do kupienia nowa za 2590 a to spora promocja.

Ostatnio edytowano wtorek, 15 marca 2016, 16:49 przez foorest1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 marca 2016, 16:27 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Bo Nokty nie znam wcale, więc nie mam jak o niej czegokolwiek napisać.

Co do Makro, jeśli jesteś tak bardzo przekonany o jego niezawodności i perfekcji wykonania, to masz do tego święte prawo. Nie musi być zbieżna z faktami :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]