Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 22:29 
Chorąży
Chorąży

Linka z Castoramy 1,20 zł \ m.b - wytrzymałość ok. 850 kg.
Ceny od 1,2 zł do 4 zł za metr.
Te droższe od 1,2. zł ,mają wytrzymałość ponad tonę i są grubsze. Nie wrzynają się tak w dłonie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 22:57 
Główny Administrator
Główny Administrator

ja kupiłem żeglarską gęstoplecioną 8mm za ok 1,90 pln/mb jest elastyczna i nie zaciągają się oczka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 23:37 
Generał Broni
Generał Broni

witam

Panowie,
fotki, wiecej fotek !

nie czujecie tej ogladalnosci tematu?? ;)

w moim przypadku kupno magnesu to kwiestia czasu,
kilka miejscowek juz jest :)

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 września 2005, 23:59 
Porucznik
Porucznik

Ja juz magnesik zamawiam, linke tez jutro kupie :D Strasznie mnie zacheciliscie tymi fotkami. Do tego mam pare prawie pewnych miejscowek:P
P.S.
Wydaje m isie, ze niedlugo trzeba bedzie zalozyc dzial, dla tego typu "sportu" ;)

Aha wlasnie jedno pytanko. Macie jakas koncepcje na "ubranie" walcowego magnesika ?:)

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2005, 20:54 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Słuchajcie, siedzi sobie u mnie na półce tzw. SUPAMAG w oryginalnym swoim pudełeczku z napisem "WORLD'S STRONGEST MAGNET" i pieczątką "POLICE ISSUE".. Te magnesy ongiś kosztowały 100 funtów w UK a widzę że na stonach braci Czechów kosztuje 3500 koron, czyli chyba dobry jakiś :) .. Nie użyłem go jeszcze bo trochę mi brakuję koncepcji na wykorzystanie tego "złomołapa" choć ongiś zastanawiałem się nad wyprawą nad Odrę gdzie ruskie rzekę forsowali, ale co mi tam po ruskim złomie :)) Interesuje mnie kwestia niewybuchów: poprawcie laika, ale sądzę że pełno ich musi być wciąż siedzących w dnie rzek które kiedyś były forsowane? Generalnie unikam pól gdzie mogę kopnąć to paskudztwo, więc tutaj wygląda mi na to że sam wkładam łeb w paszczę lwa.. Czy tak jest? A jeśli tak, to co można zrobić żeby zminimalizować ryzyko?

Pozdrawiam

VW :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 20:32 
Porucznik
Porucznik

A tak w ogóle, to dzisaj przyszedl moj magnes 70x40 :D Rzeczywiscie trzeba z nim uwazac, bo jest potwornie silny. Jak juz sie przykeli do grubej metalowej powierzchni praktycznie nie sposob go rozlaczyc... Przez swoja nieuwage niezle rozwalilem sobie palucha ktory znalazl sie pomiedzy metalowym stolem, a magnesem :/ Jutro zdam wam sprawozdanie z pierwszego hydro-poszukiwania :)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 20:45 
Moderator
Moderator

pr00f, jakiej grubości jest Twój magnes?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 23:10 
Porucznik
Porucznik

Renald napisał(a):
pr00f, jakiej grubości jest Twój magnes?

To walec 7cm srednicy, 4cm wysokosci :) Kupilem go 2 dni temu za 110 zl - wydaje mi sie ze to najlepsza oferta na rynku w danej chwili:)
P.S.
Jedno pytanie do bardziej zaawansowanych w temacie. Mam potwornie zle przeczucie co zrobie, jesli na magnes wskoczy mi rozrywka, bo z tego co widze przyciaga takie rzeczy z niezwykla sila. Zeby rozlaczyc go od przedmiodu wielkosci toporka trzeba sie naszarpac i niedelikatnie manewrowac przedmiotem. Powiedzcie mi co zrobic, jesli zlapie rozrywke za zapalnik ? Przeciez zapalniki posiadaja ruchome metalowe czesci, na ktore jesli dziala zmienne pole magnetyczne ( mam na mysli ruszanie magnesem ) moze wywolac jego detonacje. W porownaniu z wykopaniem bomby, a zlapaniem bomby na magnes to drugie zdaje sie byc o wiele grozniejsze :/
Do tego mam watpliwosci do samego lapania nabojow typu np mauser na magnes. Zwrocilem uwage, ze magnes przyciaga je do siebie ( zalezenie od typu ) Nie za korpus, lub za pocisk, ale za metalowe czesci zapalnika! Taki naboj zmniejszajac odleglosc do magnesu bardzo szybko sie rozpedza, a koncowym efektem jest przeciez uderzenie z nie mala predkoscia wydaje mi sie, ze nawet podobna do predkosci iglicy... Nie zdarzylo wam sie nigdy uslyszec wystarzu podwodnego ?
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 23:26 
Chorąży
Chorąży

Zaloguj napisał(a):
A jeszcze jedno wczoraj zrobiłem próbę z przywiązanym ciężarkiem 5 kg i wydajność wzrasta o 100% głębiej i dłużej jest w mule .
Ale jest też minus samym magnesem rzucam 20 m tyle mam linki a z ciężarkiem z 10 i można wpaść do wody jak za późno puści się linkę .
Co do zdjęć to teraz mam tylko to co pokazałem i podobne w większej rozdzielczości . Kilka jest u kolegi w aparacie - ja łowiłem on robił dokumentację .
Pzdr

Zaloguj , jak możesz to pokaż skana tego mocowania z tem ciężarkiem 5 kg. Ja dzisiaj rzucałem z tym odważnikem i ciężko się rzuca !!! A oprócz tego to jeszcze kompletnie nic dzisiaj nie znalazłem. Czy magnes twój dotyka tego odważnika , czy nie ???? Dzięki .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 07:47 
Generał Broni
Generał Broni

A czy przypadkiem magnesy nie przyciągają metalu kolorowego ?? Kolega Zaloguj na zdjęciu pokazał magnes oblepiony mosiężnymi łuskami . To jak to jest z neodymkami ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 09:07 
Główny Administrator
Główny Administrator

Na metale kolorowe nie działa żaden magnes, a te widoczne na zdjęciu muszą mieć łuski stalowe miedziowane lub płaszcze na pociskach wykonane ze stali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 17:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja brałem taką chantelkę 5kg i normalnie przywiązałem przy samym magnesie . W/w był do niej przyklejony .
Dla mniej zbudowanych nie polecam 5 kg . bo może pociągnąć za sobą do wody .
I na 100% nie ma takiego co miotnie tym na 20 m tak sobie - ciężko jest z takim ciężarem tyle rzucić .
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 21:43 
Podporucznik
Podporucznik

witam
No już dawno myślałem jak taki bagienny problem rozgryść,a tu masz ci))))))))
Nurkowanie w "0" widoczności to jak ślepiec przechodzący koło sklepu rybnego i krzyczy " Cześć dziewczynki" ;)

Teoretycznie wszystkie niewypały moczone przez 60 lat są conajmniej o 50% mniej niebezpieczne jak wykopek,(żadnej gwarancji)
ale za to w lepszym stanie z powodu małej ilości tlenu w wodzie , a za tym idzie,utlenianie i korozja.
FDJ wspomniał ,że amo mogło mieć łuski żelazne z powłoką mosiężną- tu myśle że nawet 100% mosiężne łuski a pocisk ze stalowym rdzeniem nie oprze się neodymkowi nawet taka niewielka ilość żelaza w stosunku do masy naboju wyciągnie go z wody.
Ciekawy temat , śledze go od początku ,co do obudowy magnesu to czysto teoretycznie uważam że łatwo można zrobić samemu ,
w kształcie lejka z blachy mosiężnej , dostępna w każdej składnicy harcerskiej, albo sklepach budowlanych, dział hydrauliki, polutować albo znitować.
Co zrobicie jak wrzucony neodymek zacznie ciągnąć poszukiwacza do wody? :h dlamnie to będzie kłusownictwo,
Taki sandacz ,czy sum nie dał się na jedną blache a tu ci łapią go za wszystkie wystające z pyska.
Nie będzie broni- dobra i rybka :jump

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 23:57 
Kapitan Petersen

Witam

Trochę odchwaściłem wątek - bo jak słusznie zauważył FDJ - był niezwykle merytoryczny i ciekawy, aż nagle zaczęły się wycieczki osobiste.

Z uwagą śledzę wątek i zastanawiam się kiedy osprzęt przejdzie w maksymalny rozwój. Mam taką wizję: łódź silnikowa z wysokim relingiem roboczym na rufie. Na relingu solidny bloczek na wadze (do pomiaru obciążenia oddziałującego na linę wypuszczoną w wodę). A na linie profesjonalny trał szerokości trzech metrów z kilkoma neodymami rozstawionymi na sztywno w odpowiednich odstępach, żeby nie oddziaływały na siebie wzajemnie. I w jeziorko. Aaaa i jeszcze nieduża wyciągareczka przed bloczkiem, żeby nie katować rąk podnoszeniem trału. Oczywiście mam do tej wizji pewien dystans ;)

Popieram Martiego - więcej fotek z podwodnymi zdobyczami zanim lód skuje wodę.

Sam zamyślałem nad kupieniem neodyma, ale ze znalezisk bardziej interesuje mnie kolor... :(

:pa

Test

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 04:25 
Podporucznik
Podporucznik

witam
Test, powiem tyle że w praktyce ,twoja teoria z racji fizyki musiała by się spełnić.
Moja wątpliwość to tylko stan w jeziorach,porzucone sprzęty różnego kalibru nawet płógi , czołgi i dalej mógłbym wymyślać.
Poza tym, neodymki w twojej konstrukcji, nie mogą się obrócić, bo same siebie zaczną szukać,)))))
następna kwestia to pojazd nawodny który by to ciągnoł .
3-4 magnesy w jednej solidnej obudowie nawet z dużej odległości potrafiły by złamać ludzką siłę (muskle) chcę powiedzieć 4:1 .przeciw człowiekowi a dymkami.
W jakiś realiach.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<i chyba, ( w moich myślach- magnes oddziaływuje na żelazo-człowiek ma dużo żelaza w swoim organizmie)- pisze dla przestrogi bo nie mam zamiaru odpowiadać za swoje posty czyimś życiem.)
każdy ma swoje życie, ja nie chcę nikomu je zabierać,
Tak silny magnes, musi mieć oddziaływanie na nasz organizm - Zapewne nie wyciągnie nikomu muzgu -lub pozbawi mięśni ale to już nie zabawa.omdlenia i tym podobne, wyczerpania mogą powstać z zetknięciem się z nim - to już nie fizyka to bio-hemia ale,w tym temacie wolę dmuchać na zimne, tu nie jestem autorytetem i nieznam się, jeżeli ktoś zna lekarza lub sam jest takim to chętnie posłucham- jeżeli nie ma zagrożenia z tej strony.
To pisze się, na wszystkie neodymki)))

może przesadzam, tego, nikt z was nie jest w stanie powiedzieć.

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]