Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA KLESZCZE
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2016, 00:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Fajna technika.

A jeśli chodzi o muszki, to może prysznic?! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2016, 00:12 
Porucznik
Porucznik

No no no...ubawiłem się :lol: :roll: zabłysnął kolega ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

Wczoraj wyciągnąłem jednego drania z brzucha. :evil:
Był tak mały, że ledwo go zauważyłem :roll:
To nie była nawet nimfa, tylko larwa wielkości mniejszej niż milimetr.

Przy okazji pytanie: czy ktoś może kupował w Warszawie preparat MUSZKA PLUS firmy PESS i mógłby podzielić się informacją w jakim konkretnie sklepie jest on do nabycia od ręki?
I jeszcze jedno: czy warto kupić http://bioinsektal.com, który jest bezpieczny i przewidziany do aplikacji na skórę? Jak przedstawia się jego skuteczność i wydajność w praktyce, czyli w porównaniu z tym, co pisze na stronie dystrybutor?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 19:53 
Sierżant
Sierżant

Krzychu mogę Ci polecić FORESTA SPRAY ( do kupienia na "aledrogo" ).
Środek sprawdzony używam go drugi sezon, kupuje zazwyczaj dla całej rodziny. Na działkę, na ryby itp.
Rok temu w środek lata pojechałem na łąkę do sąsiada, było bardzo gorąco. Wysiadając z samochodu,wyciągam sprzęt a na samochodzie 30-40 much końskich, w myślach co ja tu robię...
Spryskałem się i o dziwo mucha nie siadała do momentu kiedy go nie przepociłem.
Kleszcza na sobie nie widziałem od 3 lat (niech tak zostanie), może nie jest to środek ekologiczny ale robotę robi mogę polecić.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

Krzyselektron napisał(a):
Krzychu mogę Ci polecić FORESTA SPRAY

Nie kwestionuję skuteczności działania polecanego preparatu, ale przy zawartości 30% DEET trochę obawiam się skutków zdrowotnych i faktu, że wysokie stężenia tego środka rozpuszczają niektóre tworzywa sztuczne, dlatego m.in. pytałem o bio-insektal (który wg dystrybutora jest otrzymywany z kwiatów, całkowicie rozpuszczalny w wodzie, nie plamiący i bezpieczny nawet dla dzieci).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 23:10 
Porucznik
Porucznik

Chodziłem dziś z Bossem 30% DEET, na opakowaniu nie ma żadnych przeciwwskazań przeciwko stosowaniu na ciało. Zużyłem już całą puszkę i nic mi nie odpadło ;) Ale z drugiej strony skuteczność też słaba, komary cięły jak zwykle, a i kleszcz przy stosowaniu tego środka się trafił. Raczej drugi raz tego samego nie kupię, szukam dalej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 09:46 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Co roku powtarzam to samo w ty temacie, ochrona praktycznie stuprocentowa. Permetryna na ubranie i Bio-insektal na ciało, oba środki działają podobnie czyli zabijają a nie odstraszają. Używam od kilku lat i naprawdę to działa a pakuje się często w krzaki, trawę po pas itd. kleszcz po kilkunastu sekundach od pojawienia się na ubraniu/skórze po prostu odpada martwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 10:20 
Generał Broni
Generał Broni

Kuuba napisał(a):
Chodziłem dziś z Bossem 30% DEET, na opakowaniu nie ma żadnych przeciwwskazań przeciwko stosowaniu na ciało. Zużyłem już całą puszkę i nic mi nie odpadło ;)

PO jednym użyciu raczej trudno oczekiwać, że coś odpadnie ale przy częstym aplikowaniu dawki mogą się kumulować i może nie być to takie obojętne (jak zresztą każda, sztuczna chemia w dużym stężeniu). Poza tym opakowanie z logo i odpowiednia reklama to nie wszystko. Ważne, co jest w środku, bo teraz różni kombinatorzy wszystko dają radę podrabiać, a brak ostrzeżeń na etykiecie może jedynie zachęcać do kupowania i używania bez ograniczeń. Oczywiście, każdy stosuje różne środki na własne ryzyko ale warto pamiętać, że zdrowia utraconego w wyniku ich używania nikt nie zwróci - ani producent, ani tym bardziej lekarz i NFZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 19:35 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj przechodząc brzozowy las z wysoką trawą na spodnie wlazło kilkanaście kleszczy,malutkie,średnie i wielgachne,były bardzo żwawe ,małe już przed kolanem zaliczały zgon większe parę cm wyżej,Muszka the best :1Ja muszkę kupuje w Intermarche w dziale z artykułami dla zwierzaków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 maja 2016, 12:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Znajoma pracująca w jednym z dolnośląskich szpitali na izbie przyjęć opowiadała że ostatnio trafiła jej się parka leśnych kochasi. Łącznie mieli około 30 kleszczy większość na tyłkach i plecach ale i po kika tam gdzie nikt by nie hciał ich mieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 19:33 
Podporucznik
Podporucznik

Czy ktoś tutaj z forum zmaga się z boreliozą lub koinfekcjami związanymi z ugryzieniem przez kleszcza ???
Widać, że choroby odkleszczowe atakują z coraz większą siła. Osobiście robię teraz badania w kierunku infekcji bo rozwala mnie coś zdrowotnie na całej linii i podejrzewają boreliozę itd. Kleszcza miałem 7 lat temu i tylko 2 godziny. Czytam fora i niestety w naszym kraju leczenie takich infekcji leży na pysku..........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 18:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

U kolegi w tym roku wykryto boreliozę. Wszedł do lasu na dosłownie godzinę (unika), po tygodniu zauważył rumień, badania i niestety wyrok. Jedzie na antybiotykach (podobno szybka solidna kuracja to duża szansa aby się krętek pozbyć), lekarz mu powiedział, że teraz to już nie co 3 tylko co 2 kleszcz to cholerstwo przenosi, także.. unikać , unikać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 16:19 
Kapral
Kapral

Nie chcę straszyć ,ale u mojego sąsiada ugryzienie objawiło się odkleszczowym zapaleniem opon mózgowych(w starszym wieku podobno ciężko się to przechodzi),a kumpel przez trzy lata nosił aparat wspomagający pracę serca (odkleszczowe zapalenie mięśnia sercowego).Obaj wyszli z tego ,lecz z pewnymi trudnościami.Więc po każdym wyjsciu ciuchy do prania,a najlepiej jeszcze jajca ogolić, bo tę okolicę lubią,a tak to łatwiej nawet znależć pasażera na gapę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 18:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
rapid1300 napisał(a):
najlepiej jeszcze jajca ogolić, bo tę okolicę lubią,

...ja wypalam żywym ogniem, trochę smrodu, ale żaden kleszcz, czy inna menda nie ma najmniejszych szans na przeżycie, super skuteczne. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 15:27 
Malkontent

frank napisał(a):
rapid1300 napisał(a):
najlepiej jeszcze jajca ogolić, bo tę okolicę lubią,

...ja wypalam żywym ogniem, trochę smrodu, ale żaden kleszcz, czy inna menda nie ma najmniejszych szans na przeżycie, super skuteczne. :1

I po wszystkiemu odkażenie spirytusem - zewnętrzne i wewnętrzne :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 707 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]