Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 16:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mam xlt i chodze na ustawieniach fabrycznych , sam niwiem ? czy dobrze czy zle ? moze duzo rzeczy przeoczylem ,mimo to jeste za kolorkiem ..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2016, 22:06 
Szeregowy
Szeregowy

Taktyk napisał(a):
Obi nie będę dyskutował z nikogo preferencjami, ja mam inne.

Informacje z 3f można przedstawić na LCD monochromatycznym na 101 sposobów :)

Moje preferencje to: to duży i czytelny wyświetlacz graficzny monochromatyczny (czytelny w oświetleniu słonecznym!) i energooszczędny, dodatkowo z regulowanym w kilku stopniach podświetleniem, także z możliwością inwersji.

TAKTYK

Kolego, może zademonstrujesz, chociaż 10% z tych sposobów? Jestem ciekaw, bo chyba nie wiesz co mówisz...

Wyświetlacze kolorowe według Ciebie są zbędne? Może cofnąć się do tyłu i w ogóle z nich zrezygnować?
Bzdura kompleta, jak to czytam.

Kolega Opi napisał, że wyświetlenie 3 częstotliwości jest najlepszym i prawdopodobnie jedynym sensowym rozwiązaniem do przedstawienia ich na wyświetlaczu np: w trybie wykresów PolarPlot.

Poza tym, ilość wykorzystywanej energii przez taki LCD kolorowy jest o wiele niższy niż samo zapotrzebowanie Spectry na 3F, TXBoost czy inne funkcje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 12:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Oglądam sporo filmów ze spectrą i nasuwa mi się kilka pytań:

1. Często widzę na filmach, bardzo niestabilne VDI. Rozumiem, że w momencie kiedy mamy do czynienia z małym kolorkiem, na głębokości większej niż 20 cm to fizyki się nie oszuka. Pytanie tylko dlaczego na tych filmach VDI ma tendencję do oblatywania całej skali. Czy jest to efekt np działających jednocześnie 3 częstotliwości, które mają wpływ na odczyt VDI?

2. Jak wygląda sprawa reaktywności i 3 jednocześnie działających częstotliwości. Duży wpływ na separację przedmiotów ma ustawienia 1 bądź 3 częstotliwości ?

3. Czy jest tu może użytkownik który przesiadł się z DEUSA albo posiada zarówno DEUSA jak i SPECTRĘ i może podzielić się spostrzeżeniami ?

4. Czy spectrą da się na częstotliwości 22 khz kopać takie mikro kolorki jak deusem na 18 khz z załączoną wysoką reaktywnością ?

Dzięki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 12:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

calii89 napisał(a):
Oglądam sporo filmów ze spectrą i nasuwa mi się kilka pytań:

1. Często widzę na filmach, bardzo niestabilne VDI. Rozumiem, że w momencie kiedy mamy do czynienia z małym kolorkiem, na głębokości większej niż 20 cm to fizyki się nie oszuka. Pytanie tylko dlaczego na tych filmach VDI ma tendencję do oblatywania całej skali. Czy jest to efekt np działających jednocześnie 3 częstotliwości, które mają wpływ na odczyt VDI?

To jest kwestia bardzo wielu czynników, mineralizacja gleby, ustawienia TXi RX gain, filtr gruntu i reaktywność oraz dyskryminacja, EMI, stan samego znaleziska, oraz fizyka jak sam zauważyłeś. Ale przez to że masz 3 częstotliwości można patrząc na ich zachowanie ustalić z dużą dozą prawdopodobieństwa co to za fant. Dodatkowo w trybie Mixed mode mamy tryb all metal w jednym kanale w drugim dyskryminacja. W ten sposób możemy dokładniej określić znalezisko.

2. Jak wygląda sprawa reaktywności i 3 jednocześnie działających częstotliwości. Duży wpływ na separację przedmiotów ma ustawienia 1 bądź 3 częstotliwości ?

Reaktywność jest powiązana z filttrami i obrazowaniem oraz prędkością przemiatania. To wpływa także na rozmazywanie VDI. Masz na szczęście funkcję Polar Plot i tym możesz dodatkowo próbkować sygnał.

3. Czy jest tu może użytkownik który przesiadł się z DEUSA albo posiada zarówno DEUSA jak i SPECTRĘ i może podzielić się spostrzeżeniami ?

Tak mam oba sprzęty. Wolę Spectrę, bo Deus chodzi dobrze tylko w Multitonie i to jest męczące, choć daje sporo informacji.

4. Czy spectrą da się na częstotliwości 22 khz kopać takie mikro kolorki jak deusem na 18 khz z załączoną wysoką reaktywnością ?

Tak bez najmniejszego problemu, efektem jest srebrny bardzo stary medalik wielkości połowy małego paznokcia.

Dzięki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 13:52 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki za info.

Mam jeszcze takie pytanie:

Z racji tego, że swojego czasu bardzo dużo chodziłem z RUTUSEM ARGO, i najczęściej używałem trybu MIX, nauczyłem się wychwytywać dość drobne sygnały jak na częstotliwość 6 khz, których VDI miały tendencje w tym wykrywaczu spadać poniżej 0. Użytkownicy rutusa na pewno wiedzą o czym mówię. Statyk w trybie MIX bardzo pomaga w ustaleniu takiego drobnego kolorku, sygnalizując jego niewielki rozmiar. Dynamik czasowo wskakując na pozytywne wartości VDI dodatkowo potwierdza, że najprawdopodobniej jest to niewielkich rozmiarów fant.

Chodzi mi o przełożenie podobnej sytuacji na tryb MIX w Whites-ie ? Tutaj dodatkowo jest wysoka częstotliwość, i jak to może się przekładać na identyfikację. Czy zdarza się wam kopać sygnały poniżej 0, dla drobnego koloru. Czy zastosowana wysoka czestotliwośś w tym wykrywaczu, zawsze "wyniesie" taki mikro kolor na +.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 14:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tutaj tryb masz stereo... co oznacza, że w chwili zadzałania dyskryminacji kanał all metal nie jest wycinany... tylko słyszysz go w drugim uchu. Słuchawki niezbędne. To spora przewaga jak się doda szybki przetwornik i dobrą identyfikację w trzech częśtotliwościach.

Tak kopie się ID w okolicy 0. Czasami jak wartości ujemne są spójne i na granicy fazy powyżej żelaza to także.

Dodatkowo all metal ma tryb VCO, a dyskryminacja modulację, co daje obraz dla głębszych sygnałów, choć czasami może też trochę utrudniać.

XP Deus w full tonach pracuje także bardzo dokładnie, przy szybkim przetworniku każde ID jest obrazowane w skali od 0 do 99.

Słyszę różnicę w dźwięku pomiędzy plombą a monetą w bardzo wyraźny sposób. Dodając szybki przetwornik ze świetną separacją obiektów mamy rewelacyjne narzędzie do wyłuskiwania fantów. Niestety przez kompaktowość oszczędzono na źródle zasilania. 3,7V nie pozwala na szaleństwo.

Żeby wycisnąć ostatnie soki nawet na TX3 i zero dysk. oraz czułość na poziomie 95, sprzęt gra jak harmonia, wzbudza się cały czas i to jest mega dyskomfort jeśli chodzi o pracę w terenie.

Można się przyzwyczaić, ale wyciszyć się tego nie da bez drastycznej straty osiągów - czytaj głębokość.

Coś za coś. Za to Deusa mogę wziąć w plecak i łopatę w pokrowiec i nikt nie wie, że idę z wykrywaczem przez las. Ze Spectrą to nie możliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 20:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

MIXa w Rutusie opanowałem na całkiem niezłym poziomie i rzeczywiście statyk w połączeniu z dynamikiem zwłaszcza w lesie robi robotę. Trafiłem na starej leśnej drodze 4 takie same sreberka, na dość fajnych głębokościach. Dzięki statykowy wydłubałem jeszcze 3 leżące głębiej, gdzie dynamik już nie dawał rady.

A często zdarza Ci się kopać sygnały które są powykręcane na polar plocie ? Jeżeli tak to czy zdarzają się wtedy monety ?

Mógłbyś może nakręcić filmik jak spectra reaguje na cienkie sreberka ? Łącznie z polar plotem i jakimś drobnym testem w glebie ? Bardzo mnie ciekawi jak by zareagowała np na jakiegoś drobnego denara. Ewentualnie jak obecność żelaza zniekształca sygnał takiego obiektu, i jak np wpływa na wykres z polar plota.

Dzięki!

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 20:50 przez calii89, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 20:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Filmy mam na swoim kanale Youtube. Co do wykresów, to w przypadku mocno zniszczonych monet lub na sporej głębokości mogą być niejednorodne, ale na pewno różnią się od śmieci.

Jeśli będziesz miał miedzianą czy mosiężną blaszkę wielkości monety to na wykresie w zasadzie nie odróżnisz jej od monety. O zaleganiu na boku nie wspomnę. Wszystko to składowa czynników: ustawienia sprzętu, stanu gleby i rodzaju i stanu znaleziska.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 20:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Widziałem Twoje filmy, ale brakuje mi testu na konkretną ultradrobnice.

Mam doświadczenie z takimi monetkami, które kopie za pomocą deusa. Pod względem tego typu fantów, na konkretnych polach, cienkie sreberka są dość przewidywalne nawet na deusie (gdzie VDI kuleje). Niestety na polach zmieszanych z licznym śmieciem, z różnych epok, ciężko wyłuskać cienkie srebro spośród licznych blaszek itp. Można się nakopać na śmierć. Ciekaw jestem jak Spectra radzi sobie z taką ultradrobnicą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 21:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Też nie jest to takie łatwe w przypadku Spectry. To niestety dotyczy wszystkich wykrywaczy VLF.

Na szczęście jeśli znalezisko nie jest głęboko, po układzie Polar Plot widzę, z pewnym prawdopodobieństwem czy to srebro czy nie. Podobnie w trybie statycznym pinpointa po wychylaniu kresek tzw. barów od każdej z częśtotliwości. Długość, szybkość ich wychylania i układ dają pojęcie o znalezisku.

Duże srebro jest nie do pominięcia np. 1 rubel. To gigantyczna 35mm gruba moneta. Na VDI jak by nie leżała nie do pomylenia. Wiesz na 100%, że to nie puszka. Przy cienkich w mocno zmineralizowanej i zażelazionej glebie jest już ciężej, ale ID w porównaniu do Deusa jest 400% lepsze. Deus jak wiemy ma umowne ID. Nawet z panelem na nie nie patrzę. W Multitonie po prostu słucham, panel służy tylko do korekt nastawów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 23:12 
Szeregowy
Szeregowy

Jest tutaj wyjaśnione, jak ustawić Spectrę, aby z niestabilnych różnych skaczących VDI zrobić ustabilizowanie wizualizacji m.in. przez "narastanie słupków wykresu dla najsilniejszego VDI". W ten sposób, słupki nabierają wzrostu z każdym machnięciem cewką i pojawia Nam się najsilniejszy zakres VDI.

Dodam, że w ten sposób widać m.in żelazo obok koloru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2016, 23:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tak dobranie filtrów prędkości przemiatania oraz czułości i TX i RX gain wpływa na zachowanie screenu analizy. To ma kluczowe znaczenie, jak dokładny pomiar dostaniemy.

Dlatego pracuje w mixed mode. W All metal namierzając zawężam na środek fanta tak jak bym pracował w pinpoincie i wtedy dobierając prędkość kąt daję szansę na analizę układu dyskryminacji. Często Polar Plot sprawdzam dla ustawienia cewki o 90 stopnii. Jak się nic nie zmienia lub niewiele zmienia to dodatkowa podpowiedź. To wymaga trochę czasu, ale jak dla mnie V3i najlepiej obrazuje to co pod cewką. Co nie zmienia faktu, że to zabiera trochę czasu.

Idąc z analogiem, sprawdzam tylko ton wysoki na spójność czy nie dryfuje, nie jest przesterowany i czy nie ma niskiego dźwięku żelaza na krawędzi lub po zmianie położenia. Jeśli jest ok to wybieram tryb statyczny i jeśli obiekt szybko narasta i opada (tak samo w mixed mode Spectry) i robi to także po zmianie o 90 stopnii to nie jest to na pewno żelazo choć może być blaszka.

Wiele osób nie docenia i nie używa trybu statycznego, a on przy szybkim przetworniku i opcji VCO obrazuje nam rodzaj i rozmiar - umowny kształt przedmiotu. To jest do ogarnięcia. Mając parę maszyny można wyciągać wnioski choć tracimy sporo czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2016, 21:31 

Panowie mam pytanie bo muszę zakupic nowy wykrywacz pracowałem na t2 se i f75 czy opłaca się kupować spectre v3 nie jestem pewny czy zasiegiem dorównuje tym wykrywaczom podoba mi sie jego id ale i tak trzeba kopać nie pewne sygnały to po co nam te bajery jak ktos moze na priv mi napisze jak z zasiegami Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2016, 11:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

V3i czy V3 bo to jest różnica... drobna acz bynajmniej jest. Spectra nie jest wybitnie głęboka jak porównasz do analoga to przeciętnie rzekłbym.

Jeśli masz predyspozycje i doświadczenie do obsługi elektroniki i lubisz mieć sprzęt na każde warunki, który można dowolnie ustawić to tak. Jeśli chcesz włączyć i zapomnieź to zupelnie nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2016, 18:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Wiele osób nie docenia i nie używa trybu statycznego, a on przy szybkim przetworniku i opcji VCO obrazuje nam rodzaj i rozmiar - umowny kształt przedmiotu. To jest do ogarnięcia. Mając parę maszyny można wyciągać wnioski choć tracimy sporo czasu.

Nie wiem co może mieć wspólnego szybki przetwornik z trybem statycznym...?

Raczej nie ma nic wspólnego :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]