Teraz jest sobota, 13 września 2025, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 14:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przepraszam za post pod postem,ale mam jeszcze jedno pytanie. Wielu uzytkownikow zachwala ten tryb mix a czytajac instrukcje widze ,ze jest tylko dynamiczny i jednoczesny. Rozumiem,ze ten mix towlasnie jednoczesny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 14:27 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze rozumiesz.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 marca 2016, 14:29 
Generał Broni
Generał Broni

sklerotyk napisał(a):
Rozumiem,ze ten mix to wlasnie jednoczesny?

Tak.

Krócej, szybciej się pisze, a poza tym, jak dla mnie, z punktu widzenia użytkownika bardziej oddaje istotę tego trybu - to jest praca sekwencyjna typu:

statyk - dynamik - statyk.... statyk - dynamik - statyk... itd, a nie faktycznie jednoczesna (równoczena) obu tych trybów.

Podstawą jest statyk (i mało co jest tu w stanie Optimie podskoczyć), a po wykryciu odpowiednio silnego sygnału - włącza się dopiero dynamik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 02:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziekuje i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 12:07 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Jestem nowym uzytkownikiem optimy i mam pytanie odnosnie chodzenia o polu na ktorym jest troche smieci w postaci zarowno jakichs kawalkow - czesci maszyn po inne zelastwo. Chcialbym sie zapytac co w takim wypadku regulowac,zeby te dziadostwo wyciac i nie kopac tego?
Drugie pytanie odnosnie dosyc bardzo zasmieconych terenow. Po przeczytaniu dosyc sporej ilosci postow na internecie wnioskuje,ze z trybu mix nalezy w takim wypadku zrezygnowac i przejsc na dynamik(?) I tutaj rowniez bardzo bym prosil o to na co zwrocic uwage przy ustawieniach w czasie rzeczywistym w razie wu co zmieniac w zarowno jednym jak i drugim przypadku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 14:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak jesteś nowym użytkownikiem optimy, czyli zaczynasz z nią romans, to idz na pola, gdzie nie mam tyle śmieci, osłuchaj się trochę . Powiedz też jakie monetki tam masz, bo to też jest dość istotne, zacznij od dynamika, dyskryme zrób na 19, ja mam czułość na max.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 00:29 
Szeregowy
Szeregowy

Dziekuje za odpowiedz. Tak ,jestem nowym uzytkownikiem opti. Wykrywacz mam 2 dzien. Dyskryminacje mialem ustawiona na 3, po prostu tego ustawienia nie wiedzialem i balem sie dawac wiecej... Monetki jakie znalazlem,skromnie,bo tylko dwie to pfenning 1925 i 20 groszy 1949bodajze plus 3 plomby,jakis guziczek i male "cos" chyba z kwiatuszkiem prawdopodobnie z olowiu plus guzik. Na wszystkich tych rzeczach sygnal przy ustawieniu 3tony byl fajny,troszke piskliwy,wyrazny i powtrzalny. Procz tego bywaly tez troszke "twardzsze" sygnaly powtarzajace sie lub tez nie przy ktorych sie nakoplem co nie miara ,bo bylo ich sporo iwychodzil sam zlom... Jako,ze dzien mialem caly wolny to z czystej ciekawosci postanowilem tez sprobowac trybu mix na podobnych ustawieniach i tutaj (zpewne z racji tego ,ze jestem poczatkujacy) niezauwazylem jakiejs wiekszej roznicy miedzy trybami - chodzi glownie o te wydawane dzwieki,ale to poczatki wiec staram sie byc wyrozumialy zarowno dla siebie jak i kompana w reku :-)

Edit: chcialbym jeszcze dodac,ze po powrocie na tryb dynamik zrezygnowalem z tych slabych ,czesto nie powtarzajacych sie sygnalow z najnizszej polki na skali na ktorej kopalem ten zlom. Blad??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 01:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przy 19 dys zapomnisz o złomie i tych niskich dźwiękach ;) napotkasz co jakiś czas złom od którego nie ma ucieczki... sam szybko zaskoczysz co zaliczyć do tych złomów udających kolor, jak się im przysłuchasz to zauważysz, że dają inny dźwięk jak kolor, bardziej piskliwy. Zrób z nią kilka wypadów i wtedy pytaj dalej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 15:53 
Chorąży
Chorąży

Mam takie pytanko. Pytam z ciekawości.

Czy wysyłacie swoje optimy do serwisu na zwykłą kontrolę? Czy tylko wtedy jak sie coś dzieje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2016, 10:56 
Porucznik
Porucznik

SzaloneLata90-te napisał(a):
Jako,ze dzien mialem caly wolny to z czystej ciekawosci postanowilem tez sprobowac trybu mix na podobnych ustawieniach i tutaj (zpewne z racji tego ,ze jestem poczatkujacy) niezauwazylem jakiejs wiekszej roznicy miedzy trybami - chodzi glownie o te wydawane dzwieki

No kolego różnica jest spora przynajmniej dla mnie, i spróbuje Ci prosto wyjaśnić dla czego warto się na ten tryb przestawić, raz że chodząc w trybie mix masz więcej informacji od piszczałki co się znajduje w glebie i dodatkowo po dłuższym czasie nie będziesz używał pinpointa bo statyk sam załatwi sprawę i wskaże dokładne miejsce fanta, po drugie statyk zdemaskuje ci zardzewiałego śmiecia większych rozmiarów udającego kolorek, bo zacznie ci wyć na dużym obszarze a dynamik tylko zasygnalizuje ci kolor, po trzecie nauczysz się chodzić w słuchawkach a to da ci jakieś 20% więcej dołków.
Dla mnie w trybie mix po długim czasie chodzenia nie ma tajemnic co siedzi w glebie no czasem jest zaskoczenie nie powiem że są blaszki które udają monetki itp. ale przeważnie jest tak krótki sygnał od statyka i pięknie brzmiący sygnał od dynamika różniący się czasem niuansem na słuchawkach i wiem czy pod cewką jest monetka czy blaszka lub guziczek.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2016, 13:07 
Porucznik
Porucznik

Cześć i czołem ! :)

Proszę o poradę.

Planuję niebawem przesiadkę z Fishera F4 na Rutusa Optimę. Na F4 przesiadłem się z Proximy v5. Niestety z Proxą niezbyt się dogadywałem, poza tym wagowo...Fisher jak piórko, a Rutus waga ciężka. Jednak od tamtej przesiadki minęły już dwa lata i chciałbym kupić wykrywacz głębszy i TYPOWO drobnicowy, waga już nie powinna stanowić problemu. Fisher lata na częstotliwości, o ile dobrze pamiętam 5.9 kHz, natomiast Optima 16kHz. Wiem, że pewnie temat wałkowany na okrągło jeśli chodzi o Optimę, ale wolę mieć 10000000000 % pewności :)

Co koledzy myślą nad taką przesiadką ?

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i nie zlinczowanie mnie za zapewne retoryczne pytanie ;) :lol:

Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2016, 14:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Patrząc gdzie mieszkasz to masz bardzo blisko do Rutusa ;) idź na test , co my mamy Ci napisać ? już wszystko zostało tu powiedziane o opti pieniądze małe, a wymiata ostro.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 10:32 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam mam pytanie,czy dało by się ustawić tak optimę żeby nie kopać kapsli od piwa.I czy to normalne,że na taki kapsel bije jak na monetę 71?Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 12:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Każdy wykrywacz bije na kapsle. Jak wytniesz kapsle albo nie będziesz kopał patrząc w wyświetlacz i pomijając wskazania z zakresu kapsli (a mogą wskazywać różnie) to lepiej wcale nie szukać :) bo nie będziesz kopał 70% fantów.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2016, 16:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Aha rozumiem :D ogólnie to ja kopię każdy sygnał,ale myślałem,że można jakoś ustawić żeby ich nie pokazywało.W proximie ustawiam dyskryminację na 0 i większość kapsli omija,ale dzięki za radę,pozdrawiam :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]