Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 12:22 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam a czy komus sie zdażyło stracić swój magnes podczas jakies wyprawy.Czy jest jakies duże ryzyko na stracenie :que .Jakich miejsc trzeba unikać,gdzie można nie od zyskać spowrotem magnesu czy sa takie miejsca?

Pozdrawiam kondor :666 :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 12:31 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam!
Jak już pisałem, mieliśmy duże problemy z Sawą na śluzie. Niestety przez moją nieostrożność magnes przyczepił się idealnie trzema (!) bokami do metalowej szyny i tylko
dzięki temu, że Sawa posiada siłę tura ;) udało się magnes odzyskać. W zapasie była jeszcze opcja podczepienia linki do samochodu, ale chyba lepiej, że nie musieliśmy z niej
korzystać...

Barti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 12:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.
Mozna stracic magnes gdy linka wejdzie miedzy dwa duze kamienie i magnes sie zakleszczy,a w rzekach jest duzo takich kamieni i to szczegolnie przy brzegu,gdyz stanowia umocnienie brzegow (rzeczne glowki etc..)Dodatkowo maja przewaznie ostre krawedzie gdzie kazda syntetyczna linka moze sie przeciac(wyjatkiem sa specjalne alpinistyczne,ale sa drogie),w takich miejscach proponuje uzywac stalowego przyponu,z linki stalowej, dlugosci 1 metra powinien wystarczyc,stalowka srednicy 6 mm powinna wystarczyc,ale jak ktos chce to mozna dac 8 mm, ale jest juz troche sztywna..trzeba fachowo polaczyc linke glowna ze stalowka,najlepiej uzyc szekli i zrobic oko ze stalowki tzw szplajsem..polaczenie to jest trudne do wykonania przez kogos kto nigdy tego nie robil,ale jest najlepsze!Polega na rozpleceniu linki na pewnej dlugosci ,na jej koncu i wplecenie wszystkich (przewaznie 6) drutow miedzy sploty zgodnie z ich kierunkiem.Jak bedzie zainteresowanie moge wstawic foty jak to po kolei robic..Powinien go wykonac prawidlowo np.prawie kazdy marynarz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 19:19 
Chorąży
Chorąży

Adamche , pokaż te fotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 19:22 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam! Od dłuższego czasu obserwuję ten wątek i w końcu zdecydowałem sie na zakup neodymka. W zwiazku z tym chciałbym prosić o pomoc osoby, które już zakupiły sobie magnesy. Napiszcie (na PW co by forum nie zasmiecać) jakie, za ile i gdzie kupiliscie? Chodzi mi o sprzedaż wysyłkową. Pytam sie, bo nie chce kupic dziadostwa, ani też przepłacać. Mogę wydać ok 100zł.
pozdrawiam
mcns

PS. Na allegro znów sprzedają magnesy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 września 2005, 19:59 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jutro sie postaram zrobic szplajs na jakims kawalku stalowki i w sposob w miare obrazowy sfotografowac proces,szplajsy sa dobre bo wlasciwie jest to sposob mozna powiedziec ,ze bezwezlowy,czyli sie mniej placze i ma najwieksza wytrzymalosc,a jak kamienie potrafia przeciac linke to mysle ze niebawem sie ktos przekona.. :luv (nie zycze tego oczywiscie nikomu..)a na razie zalaczam linka na ciekawa stronke o splotach.Dla naszych celow,mianowicie zawiazanie stalowki do ucha magnesu mysle ze piaty wezel liczac od dolu,takie samo ucho trzeba zrobic na drugim koncu stalowki by polaczyc szekla lub karabinczykiem z linka z tworzywa.Oto link,a moje dziela juz jutro.

http://www.zaglowce.ow.pl/szkutnictwo/wezly/sploty.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 08:39 
Małomówny czytacz

mcns napisał(a):
Witam! Od dłuższego czasu obserwuję ten wątek i w końcu zdecydowałem sie na zakup neodymka. W zwiazku z tym chciałbym prosić o pomoc osoby, które już zakupiły sobie magnesy. Napiszcie (na PW co by forum nie zasmiecać) jakie, za ile i gdzie kupiliscie? Chodzi mi o sprzedaż wysyłkową. Pytam sie, bo nie chce kupic dziadostwa, ani też przepłacać. Mogę wydać ok 100zł.
pozdrawiam
mcns

PS. Na allegro znów sprzedają magnesy.

a ja prosze o umieszczanie tych informacji tutaj a nie na prv kolegi mcns - sam jestem zaqinteresowyny a informacje takie na penwo jescze komus sie przydadza..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 10:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Ja kupiłem na Świstaku, za 49zł N42 55x25mm. Jestem zadowolony.
http://www.swistak.pl/users_aukcje/144160.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2005, 22:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Byłem dziś szukać w pewnym sawku, w sumie to wyciągnęłem pełno jakiegoś syfu kapsli drutów i ... lodówkę taką gdzieś na 120cm wysokości, przynajmiej wiem, że magnes ma dobrą siłę. W weekend jadę nad jeziorko a za 2 tygodnie studnie :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 września 2005, 14:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam
Dzisiaj odwiedziłem stawik , który już wcześniej czesałem .
Leży tam chyba cały magazyn saperski . Min. coś w rodzaju min tylko że z cienkiej blachy i nie talerzowe takie z 25 cm średnicy i 25 cm wysokości . Razem z nimi krzyże równoramienne z cienkiej blachy takiej jak w fasunku z chełmów wygięte ramiona do góry tworzyły koszyczek wielkości tej właśnie niby miny , lub świecy dymnej . Rury prawdopodobnie do oczyszczania pól minowych wypełnione żołtym materiałem o waidomym działaniu średnica ok 10 cm i dzielone na krótsze odcinki ok 35 cm całe miały ok 150 cm . Nożyce chyba saperskie do zasiek długie ok 70 cm z wywiniętymi na zewnątrz końcówkami ostrzy . Wielki łom chyba z czołgu . Kilka talerzowych . Jakieś części od pojazdów . Jak na złość nie zabrałem ze sobą aparatu , a nie chciałem nic pakować do auta bo smrodu nie przegoniłbym chyba przez 10 lat .
Jedno jest pewne kupuję najmocniejszy magnes jaki jest , bo zostawiłem w wodzie jeszcze ze 100 przedmiotów , których nie podjął z mułu mój neodym najwyżej trzeba będzie używać wyciągarki . Ogólnie liczę że kiedyś wyjdzie z tamtąd Dykta . Wiem z pewnego źródła że tam leży tylko nie mogę jej podnieść .
Ogólnie teren jest super na różne wojenne fanty - bagienka . Kilka lat temu wychodziły poniemieckie pozostałości w takim stanie że tylko wodą trzeba było spłukać i nic więcej , oczywiście szukałem z wykrywką .
Teraz czekam na nowy wykrywacz i na Czechy tam gdzie dostali dobrze po d... 20 Estońska Dywizja Grenadierów .
A jak zejdzie ze mnie smród szlamu znowu z magnesem .
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 16:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam pokażecie swoje znależiska :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 17:55 
"Spammerus maximus"

Na prośbę Sawy zamieszczam kilka zdjęć z "czesania bajorka"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 17:58 
"Spammerus maximus"

i jeszcze

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 18:00 
"Spammerus maximus"

raeasumując, gó...no znaleźliśmy. Sawa śmierdział jak szambo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 września 2005, 21:01 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Powiem tak; z magnesem to jest lipa, nadaje się tylko do stawików, może studni ale tez nie bardzo. W rzekach tak zmienia się dno ze to co było zatopione 50-60 lat temu dziś jest albo przysypane ponad metrowa warstwa piachu czy mułu albo brzeg uciekł o kikanaście metrów i szuka się tam gdzie wtedy był twardy grunt, polecam porównanie map z lat 30 i dzisiejszych jakiejkolwiek większej rzeki( byłem nad Wisłą z wykrywką , wykopałem zeszłoroczne puszki po piwie z 1,2 metra) co do studni to mam małe doświadczenie ale z tego co pamiętam to zazwyczaj jest w nich ponad metr osadu jeżeli nie były czyszczone od kilkudziesięciu lat, niestety magnes nie ma szans na przebicie się przez taka ilość błota. Pozostaje jedynie aspekt niezłej hecy jaką jest łowienie magnesem, sport sam w sobie jest dość ciekawy wiec jednak czasem przyjemnie jest wyciągnąć słupek ogrodzeniowy z jakiegoś bajora.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]