Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Handlował w sieci cennymi zabytkami archeologicznymi
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 10:56 
Specjalista
Specjalista

Renald :za :)
Lipek,to już nudne się robi.Poczytaj post franka wyżej i definicję zabytku archeologicznego.
Nie,nie jestem paserem i przestępcą.Przy okazji każdej prawie dyskusji tak mnie zaczepiasz,już mi się nie chce
kolejny raz cytować interpretacji policyjno-wkzowskich,ze miedziaki XVI wieczne nie są zabytkami archeologicznymi :(
Się nie cieszę.Jest mi smutno,że teraz nie dla pasji się szuka,a na urobek się chodzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 11:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
nie chce kolejny raz cytować interpretacji policyjno-wkzowskich,ze miedziaki XVI wieczne nie są zabytkami archeologicznymi

...tego typu interpretacje są nic nie warte, a więcej szkodliwe, bo wprowadzają w błąd zainteresowanych. Co jest zabytkiem archeologicznym, a co nim nie jest decyduje wyłącznie odpowiedni do miejsca znalezienia tego czegoś tam WKZ, przy czym co dla jednego WKZ jest zabytkiem archeologicznym, dla innego WKZ może być tylko zabytkiem, a dla jeszcze innego nic nie wartym przedmiotem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 11:36 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
,ze miedziaki XVI wieczne nie są zabytkami archeologicznymi :(

Gwarantuję Ci, że gdybyś miał policyjną rewizję to te miedziaki nagle stałyby się niezwykle ważnymi dla polskiego dziedzictwa zabytkami archeologicznymi, a ich zdjęcia byłyby zamieszczone we wszystkich artykułach. Poza tym kupujesz monety pochodzące z wykopków, więc jesteś paserem. Sorry, ale w świetle naszego prawa (które tak Ci się podoba) tak to właśnie wygląda. :) Dlatego proponuję zachować więcej umiaru w swoich wypowiedziach, jeśli samemu nie ma się do końca czystego sumienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 12:12 
Specjalista
Specjalista

1/Gdzie napisałem,że obecne prawo mi się podoba?
2/Na jakiej podstawie twierdzisz,że kupuję boratynki z wykopków?
3/Twoje interpretacje obowiązującego prawa mnie nie interesują
4/Publicznie twierdzisz,ze jestem przestępcą,paserem iże nie mam czystego sumienia.
Na przeprosinach mi nie zależy,ale oczekuję,ze zaprzestaniesz naruszania moich dóbr osobistych.
Skoro nie potrafisz się zachować to poczytaj art.22 i 23 Kodeksu Cywilnego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 12:15 
Generał Broni
Generał Broni

Najpierw piszesz głupoty, a potem zasłaniasz się KC. Zabawne :) Bez odbioru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 13:16 
Specjalista
Specjalista

Twoja ocena treści tego co napisałem tez mnie nie interesuje.Mam prawo do własnych opinii,a ty nie masz prawa mnie oczerniać i tyle.
Regulamin forum tez mówi o tym jak zachować się powinni uczestnicy dyskusji:
"4. Nietolerowane jest niestosowne i obraźliwe zachowanie wobec innych forumowiczów "
Gdybym cię nazwał przestępcą,paserem czy oszustem to by ci było miło?
Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

Zauważyłem, że każdy tego typu temat kończy się pyskówką. Widać każdy ma swoje twarde niereformowalne zdanie, którego nie zmieni, więc zostaje tylko to zaakceptować i przemilczeć. Więc wyluzujcie.
Lipek na wykopki, a Zdzicho niech wyładuje swą frustracje przeglądając swoje zbiory i wrócicie jak ochłoniecie :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 13:46 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Twoja ocena treści tego co napisałem tez mnie nie interesuje.Mam prawo do własnych opinii,a ty nie masz prawa mnie oczerniać i tyle.
Regulamin forum tez mówi o tym jak zachować się powinni uczestnicy dyskusji:
"4. Nietolerowane jest niestosowne i obraźliwe zachowanie wobec innych forumowiczów "
Gdybym cię nazwał przestępcą,paserem czy oszustem to by ci było miło?
Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe.

A ja post kolegi Lipka odczytałem zupełnie inaczej, jako naigrywanie się z obecnego prawodawstwa poprzez ironiczne nazwanie cię paserem i przestępcą, co nie przystaje w żaden sposób ocenie twojej osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 13:47 
Generał Broni
Generał Broni

Belhior,

Tu nie chodzi o niereformowalne zdanie, tylko jak ktoś pisze brednie które jakiś niedoświadczony Użytkownik może wziąć za dobrą monetę i narobić sobie problemów to trzeba reagować.
Poza tym z faktami się nie dyskutuje ;)

Nietajenko,

Przywracasz mi wiarę w ludzi i ich umiejętność czytania ze zrozumieniem i między wierszami.

Pozdrawiam :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 20:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jeśli muzeum nabędzie w możliwy dowolny sposób (ktoś odda sam, nalot policji) jakieś nowe przedmioty, to stare które już im się znudziły mogą sprzedać za pomocą przetargu. Tylko jakoś dziwnie po cichu organizowane są te przetargi. A ile razy przedmioty zaginęły zanim dotarły do muzeum, szkoda gadać. A koleś za kilka monet i obrazy po dziadkach dostanie zarzuty. To jest paranoja!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 sierpnia 2016, 21:53 
Malkontent

No bez przesady Zdzicho - nie bulwersuj się tak .
Lipek nazwał Cię '' paserem '' by uświadomić ułomność prawa .Zresztą onegdaj w innej dyspucie zrobiłem to samo w stosunku do Ciebie ... ;)
Może w błędzie jestem , ale nie sądzę byś w swoich zbiorach nie miał monetki wykopanej . W szufladach po dziadkach i portfelach spod podłogi raczej próżno szukać boratynek .
A to , że jesteś '' nieświadomym paserem '' służb już nie interesuje .

Ot taki przykład :
Kolega w latach 90-tych nabył od sąsiada swojego radio samochodowe . Niby wszystko oki - zmienia na nowsze. Tak powiedział ...
Po kilku dniach dwóch panów przyszło po radio , przy okazji zabrali kolegę i skończyło się wyrokiem za paserstwo ...

Wyluzuj Zdzicho , bo żaden z nas tak na prawdę '' nie zna dnia ani godziny '' .

Pozdrawiam - olek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 08:51 
Specjalista
Specjalista

Olek najlepiej jak się dyskutuje ad rem,a nie ad personam.
Zdążyłem napisać 2 zdania:"Schemat.Dobry Polak mały,który w swoim kraju nie może dorobić i paskudna policja,WKZ itp Problemy ze wzrokiem też.Na tych zdjęciach jest nie tylko kolba i obrazek święty"
i już zostałem wyzwany,a przecież nie za święty obrazek i kolbę od karabinu gość został zatrzymany.
Kiedy policja ma za uszami,to ma,ale często sami poszukiwacze się podkładają.Jaki sens obrony sprawy,która do obrony nie jest.Jestem państwowcem i mam duży szacunek do pracy policjantów.
Co do czystego sumienia,to polecam tekst: http://zbierajmymonety.blogspot.com/201 ... awczy.html
-nie kupować na aukcjach opisanych jako wykopki
-kupujemy w dobrej wierze na aukcjach opisanych jako "wyprzedaż kolekcji',"moneta z mojej kolekcji"itp
Co do boratynek i innych monet miedzianych od XVI w do dzisiaj,to polecam następującą interpretacje prawną:
"3. Przedmioty, które nawet w dobrym i bardzo dobrym stanie zachowania nie mają żadnej albo prawie żadnej wartości historycznej i nie mogą być uznane za zabytki ruchome./.../
Do trzeciej grupy można zaliczyć przedmioty codziennego użytku wykonane z nieszlachetnych metali, części nowożytnej uprzęży końskiej, elementy służące do budowy domów (gwoździe, ćwieki, okucia, skoble), powszechnie występujące numizmaty, miedziane monety ostatnich królów Polski, z czasów zaborów i z okresu II RP i PRL, guziki cywilne, urzędnicze i wojskowe (mają wartość historyczną wtedy, gdy stanowią wyposażenie zmarłego) cyt.za: http://gazeta.policja.pl/997/inne/prawo ... 62009.html
Tekst jest podpisany przez prokuratora Waldemara Szymańskiego i archeologa Jacka Ziętka i został zamieszczony, jak każdy czytający zauważy,na stronie miesięcznika Komendanta Głównego Policji "Policja 997".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 09:11 
Malkontent

Masz rację Zdzicho , co nie oznacza że jakiś nadgorliwiec nie napsuje Ci kiedyś krwi ...
Czego oczywiście nie życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 09:16 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):

Tekst jest podpisany przez prokuratora Waldemara Szymańskiego i archeologa Jacka Ziętka

I jest to tylko i wyłącznie prywatna opinia pana Szymańskiego i pana Ziętka zamieszczona w niszowej gazetce branżowej, a nie w Monitorze Polskim. Dlatego jest tyle samo warta co opinia każdego innego obywatela i radziłbym się nią specjalnie nie sugerować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
-nie kupować na aukcjach opisanych jako wykopki

...nie ma bezpiecznych aukcji, bo nigdy nie możesz być pewny, że teraz porządny sprzedawca nie będzie miał w przyszłości prześwietlanych transakcji.

zdzicho napisał(a):
Tekst jest podpisany przez prokuratora Waldemara Szymańskiego i archeologa Jacka Ziętka

...zdzicho, nie kompromituj się, mam wrażenie, że żyjesz w innym świecie, przytaczasz, cytujesz jakieś dziwne opinie, które nawet nie można nazwać interpretacją, z jeszcze bardziej dziwnymi przykładami, które w praktyce całkowicie nie mają żadnego zastosowania.

Każdy z archeologów może mieć swoje zdanie i indywidualne podejście do interpretacji przepisów ustawy, ale i tak zawsze decydujące zdanie ma WKZ, tego nie zmienisz, i dlatego najlepiej będzie jak skonsultujesz te rewelacje z WKZ i przekażesz nam, tu na forum, opinie jaką otrzymałeś.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]