Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Handlował w sieci cennymi zabytkami archeologicznymi
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:19 
Major
Major

Na końcu grubą kasę zbijają "papugi" przy których zwykły człowiek miętoli czapkę w rozdygotanych dłoniach - prawo NA PEWNO mogło by byc prostsze i bardziej zrozumiałe , a często jest nielogiczne, a co NAJGORSZE przepisy, ustawy, rozporządzenia nie są poprawiane choć sądy wykazują ich kretynizm - ja nie mam złudzeń, że prawo jest komlikowane specjalnie (żeby grube ryby się dobrze czuły mając stado prawników, a prawnicy mogli zarabiać na zwykłym Kowalskim). Ja bym to nazwał softhegemonią (dopóki hegemon Cie nie ujrzy i siedzisz cicho to jakąs pełzniesz, ale jak Hegemon Cię dorwie to jego siepacze coś wytłuką [zamiast pałek maja tysiące przepisów - jak nie borantynka wykopana, to wycięte drzewo nielegalnie, a jak nie, to komputer z lewą MP3-ką - nie masz kompa - to złowiona ryba nielegalnie]
http://www.wykop.pl/link/1533813/skazan ... im-stawie/
Tak naprawdę WSZYSCY jesteśmy w większym lub mniejszym stopniu poza prawem - KAŻDY złamał jakiś przepis (pomijając wykroczenia drogowe). Ja wiem, że trudno uniknąć takiej sytuacji, bo świat się zrobił skomplikowany, ale na pewno mogło by być bardziej frontem do obywtaela - szczególnie, że czlonkowie mafi wychodza , bo sie przedawniło, a działka za 160 mln poszła bokiem, nie mówiąc o rajach podatkowych - WSZYSTKO ZGODNIE Z PRAWEM - bo prawo zostało napisane przez tych przekręciarzy albo na ich zlecenie

P.S. Oczywiście zdaję sobie sprawę , że stworzenie idealnego prawa jest niemożliwe, ale na pewno dało by się stworzyc mądrzejsze i logiczniejsze..
P.S.2 Pół narodu nie siedzi w ciupie, bo nie mamy żyłki "konfitur" (jak to chłopaki u mnie na osiedlu mawiali :)), a wielu policjantów chyba zdjae sobie sprawę , że wiele przepisów to idotyzmy i jak nie muszą (nie ma zgłoszenia) to nie stosują....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:28 
Pułkownik
Pułkownik

Proszę mi wyjaśnić,dlaczego jednego gnębią za próbę sprzedaży kilku połamanych fibul,a inny wystawia beztrosko takie cuda:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=41058428
Chodzi o lokalizacje z Niemiec?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

bayo84 - trochę upraszczasz temat, ale tylko trochę :666
Jeśli dobrze pamiętam, to na dzień dzisiejszy kandydaci na aplikacje prawnicze mają do przerobienia 55 ustaw, rozporządzeń nawet nie liczę.
"Dobrym" rokiem dla stanowienia prawa był 2014 - wyprodukowano wtedy 1995 nowych aktów prawnych, które zajęły ponad 25 tys. stron maszynopisu. Dane te dotyczą tylko tych zmian, lub nowych ustaw, które muszą być publikowane w Dz.U. :666 :666 :666
Prawnicy też tego nie ogarniają i dlatego zazwyczaj specjalizują się w wybranej/ych gałęzi/ach prawa.

Ostatnio edytowano środa, 31 sierpnia 2016, 20:45 przez jankos, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To już chyba jakiś archeolog nie doniósł do muzeum z wykopek tylko do domu trafiło...
Zbyt wiele tego i zbyt dokładnie wszystko z identyfikowane jak na zwykłego ludka,takie moje zdanie...
A odnośnie pytania powyżej dlaczego,pewnie dlatego,że sprzedawca nie jest zwykły kowalski z jakimś złomem..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:52 
Malkontent

Kol. Bayo słusznie prawi . Ba - zauważa nawet ogarniający nas burdel ...
I co z tego ? Lepiej nie będzie . Nie mamy na to żadnego wpływu .

Wyjściem z tego dramatu jest napicie się wódki , bądź przygarnięcie bezdomnego kociambra .

Takowego mi 3 tyg. temu podrzucono do ogrodu .
ARMAGEDON !
Pogryzione i pogięte folie do reklam , zeżarte kwiaty , zerwana tapeta itd. itd ... Nie ma czasu wkurzać się bieżącymi wydarzeniami .

Może partię jakąś założę ... ? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 21:15 
Major
Major

...napić się lubię, ale szedłbym raczej w kierunku pozytywistycznej pracy u podstaw z młodzieżą, wprowadzenia (przynajmniej częsiowo w kilku krajach opierano sie na pewnych podstawach tego systemu) idei dystrybucjonizmu, etosu szacunku dla pracy, rodziny, tradycji, ora et labora, itp...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 21:35 
Malkontent

Tia ... no to chyba kol. Bayo właśnie się napiłeś :D
Bez urazy oczywiście - takie idealistyczne postrzeganie świata dotyczy wielu z nas , a dziadów ( jako i ja ) w szczególności .

Delirium Mości Panowie , delirium ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 21:38 
Major
Major

...dzięki temu może nie jest całkiem do dupy i lepiej lub gorzej idzie do przodu....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 12:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
seimitar napisał(a):
Proszę mi wyjaśnić,dlaczego jednego gnębią za próbę sprzedaży kilku połamanych fibul,a inny wystawia beztrosko takie cuda: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=41058428 Chodzi o lokalizacje z Niemiec?

...już jakiś czas wystawia i sprzedał dużą ilość zabytków, więc pewnie ma prawa własności dobrze udokumentowane.

Tego typu zabytki, nieznanego pochodzenia, wyjęte z kontekstu, wiele tracą na wartości historycznej, a dodatkowo przy często nikłych wartościach wizualnych, tracą też na wartości realnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 15:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I to jest dla Mnie dziwne,przecież ktoś to kiedyś wykopał,tak starych przedmiotów z pokolenia na pokolenie sie nie dostaje....i mozna zalatwic papier,a tak jak w linku koles będzie miał probelmy przez ten obraz i inne.... :o :o

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]