Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarb w ziemniakach
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 09:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tekst artykułu -Dziennik fakt 31.08.2016 r.

Patrzę i oczom nie wierzę! Wbiłem łopatę w ziemię, a tu zaroiło się od srebrnych monet – opowiada nam Damian Rabenda (38 l.), rolnik ze Starego Czarnowa (Zachodniopomorskie). Okazało się, że pod ziemią na jego polu znajdują się średniowieczne monety i biżuteria. Ale to nie był koniec sensacyjnych znalezisk...

– Zabierałem się do kopania ziemniaków. O żadnych skarbach nawet nie myślałem – ciągnie niezwykłą opowieść pan Damian. Rolnik jechał traktorem, gdy jego uwagę zwrócił połyskujący w słońcu przedmiot. Zsiadł z maszyny, a wtedy okazało się na jego polu leży dziwna moneta z arabskimi napisami. – Poszedłem po łopatę i zacząłem kopać. Monet było mnóstwo – mówi.

Przerwał poszukiwania i zawiadomił policjantów. A ci ściągnęli na pole archeologów. Ci zaś oprócz ponad setki srebrnych monet arabskich z VIII wieku odkryli też średniowieczną biżuterię: kolczyki, koraliki i naszyjniki. Ile jest wart ten skarb? Nie mniej niż kilkadziesiąt tysięcy złotych. Do kogo należał? Prawdopodobnie do kupców z terenów dzisiejszego Iranu, którzy przemierzali nasze ziemie.

Ale to nie wszystko! Na polu pana Damiana archeolodzy dokopali się też do osady sprzed 5 tysięcy lat. – Należała do pierwszych rolników i hodowców, którzy osiedlili się na terenach dzisiejszej Polski – tłumaczy archeolog Marcin Dziewanowski (35 l.) Specjaliści nie wykluczają, że mogą odkopać całą osadę zamieszkiwaną niegdyś przez wiele rodzin, wtedy odkrycie przebije słynny Biskupin!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skarb w ziemniakach
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 10:29 
Kapitan
Kapitan

... i kartofle podeptali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 10:59 
Podporucznik
Podporucznik

okazało się na jego polu leży dziwna moneta z arabskimi napisami. – Poszedłem po łopatę i zacząłem kopać. Monet było mnóstwo – mówi
Zycie za krótkie by to ogarnąć. Przez tyle lat nie wpadłem na to by kopać w głąb w miejscu znalezienia monety. Ech... Tyle skarbów koło nosa przeszło :cry: :)
Ale to nie wszystko! Na polu pana Damiana archeolodzy dokopali się też do osady sprzed 5 tysięcy lat.
Się chłopaki rozkopaliiiiii !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 17:47 
Specjalista
Specjalista

"Specjaliści nie wykluczają, że mogą odkopać całą osadę zamieszkiwaną niegdyś przez wiele rodzin, wtedy odkrycie przebije słynny Biskupin! " http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/na ... rb/4tmye8e
No,to po ziemniakach :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 20:57 
Malkontent

Zdzicho - jesteś człowiekiem małej wiary ... wszak ziemniaki też mogą być zabytkowe - kwestia interpretacji prawa ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 22:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Do kogo należał? Prawdopodobnie do kupców z terenów dzisiejszego Iranu, którzy przemierzali nasze ziemie.

I sprawa arabusów w europie sie wyjaśniła,oni przyszli po te monety. :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]