Haha wszyscy wróżyli śmierć Rutusa, a tu taka bomba! :)
Patrząc na specyfikację i wizualizacje, wygląda na to że Rutus wsłuchał się w rynek i zrobił dokładnie to czego użytkownicy oczekiwali. Jak czytam dane techniczne i patrzę na fotki Altera, to wychodzi na to, że do pełni szczęścia brakuje jedynie tej nieszczęsnej snajperki, natomiast cała reszta to całkowita rewolucja względem tego co było wcześniej. Inaczej niż w przypadku nowych wykrywaczy Garretta - bo ten z kolei pokpił sobie sprawę totalnie i wypuścił na rynek praktycznie to samo (200i, 300i, 400i) ale za większe pieniądze.
Co do ceny to uważam, że jest jak najbardziej OK. Wysoka, ale konkurencyjna w stosunku do innych sprzętów tej klasy. Gdyby to była jakaś firma krzak, to cena na poziomie 2 800 zapewne byłoby barierą nie do przejścia i blokowałaby sprzedaż. Zwłaszcza, że wielu użytkowników przejechało się nie tak dawno na takich nowościach jak Makro Racer 1, w którym pękały elementy konstrukcyjne. Jednak tutaj mówimy o sprzęcie Rutusa, na którym zęby zjadło wielu doświadczonych poszukiwaczy i którego wykrywacze ogólnie uchodzą za sprawdzone i wydajne konstrukcyjnie. Zresztą nie bez powodu, bo firma jak widać nie wypuszcza sprzętu dopóki nie ma pewności, że jest to sprzęt dopracowany do granic możliwości:
RUTUS napisał(a):
Wykrywacz jest w terenie od ponad dwóch lat, od roku w ostatecznej wersji "hardware". W tej chwili istnieje kilka egzemplarzy testowanych ( a raczej katowanych w terenie ) przez kilku bardzo doświadczonych poszukiwaczy.
Dlatego myślę, że portfele się chętnie otworzą i Rutus otrzyma dobry zastrzyk kasy i energii na kolejne zaawansowane projekty. Nie wiem jak za granicą, ale w Polsce Alter powinien sprzedawać się dobrze. Sam już mam na niego chrapkę :) Zawsze chciałem kupić Argo lub Optimę, bo uważam je za bardzo wydajne wykrywacze, ale fatalna ergonomia skutecznie zniechęcała mnie do zakupu. Jeżeli teraz została poprawiona, to można powiedzieć że Rutus otworzył się na ten sektor rynku, który do tej pory był niezdecydowany.
Aha! No i ma tryb "duże srebro"! Już nie będę musiał zakładać kolejnego wątku pt. "Jaki wykrywacz na duże srebro"!! :D