Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bulla znaleziona podczas spaceru :)
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 22:16 
Sierżant
Sierżant

Ciekawy temat,nawet nie wiedziałem,że tylu ludzi to zainteresowało.Bulla z okolic Sierpca znajduje się w muzeum na Zamku Królewskim w Warszawie. Kolejna znaleziona na Kujawach powinna być w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie. Jest tam jednak jakaś namiastka,potworek z wosku czy czegoś podobnego.Oryginał podobno w Poznaniu.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 12:00 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dla jasności...

Bulla z Sierpca, a dokładniej to z Suska (bulla IV) przechowywana jest w Zamku Królewskim w Warszawie to fakt.

W Gnieźnie w Muzeum są dwie bulle. Na stałej wystawie jest bulla tzw. Kujawska (bulla V). Zdjęcie "mppp_kujawska" w załączeniu. W zbiorach Muzeum Początków Państwa Polskiego znajduje się także bulla z Gniezna z Góry Lecha (bulla III). Raczej nie eksponowana na stałe, zdjęcie "mppp_lecha" zrobione podczas którejś z tymczasowych wystaw.

W Poznaniu także są dwie bulle. Na stałe w Muzeum Archeologicznym eksponowana jest bulla z Głębokiego (bulla I). Zdjęcie "muzarp_glebokie" w załączeniu. W zbiorach przechowywana jest także bulla z poznańskiego Ostrowa Tumskiego (bulla II). Nie jest na stałe eksponowana. Zdjęcie "muzarp_ostrow_tumski" pochodzi z czasowej ekspozycji w oddziale Genius Loci.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 22:14 
Sierżant
Sierżant

No byłem w wakacje w tym muzeum w Gnieźnie i był jakiś woskowy "glodek" z podpisem ,że bulla oryginalna jest gdzieś tam,nie pamiętam, ale chyba w Poznaniu. Może już wróciła.A skąd wiadomość,że bulla mazowiecka jest z Suska?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 23:05 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Ja również przyłączam się do pytania: skąd wiadomo, że jest z Suska? To ciekawa wiadomość.

Polecam stronę o bullach : http://www.bulla.archeo.edu.pl/bulle.htm

Nie wiem na ile strona jest aktualna, bo od dawna się tym nie interesowałem, mimo to warto poczytać.

Pozdrawiam

Waldek

EDIT: Już znalazłem tą informację : http://pau.krakow.pl/wydawnictwo/Stresz ... dolski.pdf

http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Prz ... 07-236.pdf

Waldek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 15:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Widzę, że z Suskiem już sobie poradziliście.

Ad. Etam - w sprawie tego co widziałes w Muzeum to dupa, nie wiem. Mogło coś byś na jakieś tymczasowej wystawie czasem się zdarzają jakieś odpały. Na pewno stan posiadania jest taki jaki opisałem a prezentowane przeze mnie fotki pochodzą z okresu kilku lat i zostały przeze mnie osobiście wykonane.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]