Teraz jest środa, 5 listopada 2025, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 10:55 
Pułkownik
Pułkownik

A gdzie kolega wyczytał że od dwóch lat jest testowany w praktyce że wysuwa takie teorie. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

RUTUS napisał(a):
Wykrywacz jest w terenie od ponad dwóch lat, od roku w ostatecznej wersji "hardware".W tej chwili istnieje kilka egzemplarzy testowanych ( a raczej katowanych w terenie ) przez kilku bardzo doświadczonych poszukiwaczy.

A w tym temacie, strona trzecia, proponuje czytać od początku, tym bardziej że to słowa Rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 11:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie podają bo to jest prototyp, a w przypadku testów, wszystko jest tajemnicą i handlową i technicznie może się zmienić. To chyba oczywista oczywistość....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 11:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

"Prototyp – pierwotne, najwcześniejsze urządzenie, obwód lub program zaprojektowany i zbudowany w celu zademonstrowania zdolności do budowy urządzenia docelowego. Podczas budowy prototypu inżynierowie wprowadzają pierwszy raz w życie swoje nowe pomysły. Jeżeli uda się zbudować działający prototyp, można przystąpić do budowy finalnego urządzenia. Często podczas projektowania niektóre rzeczywiste zjawiska związane z konstrukcją zostają pominięte. Prototyp pozwala na odkrycie ich nieznanego wpływu i wprowadzenie korekt. Jeżeli pierwszy prototyp nie jest udany, to buduje się kolejne, aż do uzyskania urządzenia spełniającego założenia. Prototyp może fizycznie bardzo różnić się od ostatecznego urządzenia, jeżeli chcemy sprawdzić tylko pewną jego cechę."
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prototyp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 11:33 
Kapral
Kapral

Ja pierdziule Panowie nie filozofujcie tyle .....

Spokojnie ;; widzicie jaki tu zamęt już się powoli robi a co dopiero jakbyście dostali taki przeciek 2 lata temu -- ile od dziś by się tu stron nazbierało.

Producent wie co robi jak urządzenie będzie gotowe to wypuści je na rynek chyba że, chcecie po 40 razy odsyłać na serwis.

A co do jakości sprzętu , jego działania i osiągów wszystko wyjdzie w praniu ...

Jak zdążono już zauważyć producent wsłuchuje się w głos użytkowników więc jak będą jakieś konkretne spostrzeżenia co do sprzętu w miarę możliwości je wdroży.

Tak wracając do tematu kilka zdać od strony technicznej nowego modelu cyt z odkrywcy:

......................
w kwestii szczegółów konstrukcyjnych. Napiszę tyle ile można zobaczyć po rozkręceniu pudła, i co inżynier może ( jeśli będzie chciał ) się dowiedzieć bez niszczenia urządzenia.

1 - sonda jest NIEREZONANSOWA. Wyobrażacie sobie baterię pojemności i przekaźników ?

2- (metoda algorytmów przetwarzania, obliczania , analizy informacji, danych)

direct sampling.

Projekt wykrywacza z kilkoma przełączanymi pojemnościami był gotowy już kilka lat temu - poszedł do kosza jako "zbyt oczywisty" i totalnie nieprzyszłościowy.

Problemów w wykrywaczu "przestrajnym" jest skrajnie dużo.
Więcej niż przy budowie wykrywacza pracującego na kilku częstotliwościach - ale z góry określonych na początku projektowania.

W warstwie fizycznej - urządzenia może nadawać dowolną liczbę częstotliwości i analizować też dowolną - w miarę możliwości obliczeniowych procesora. ( zawsze można podkręcić lub wymienić na szybszy z tej rodziny ) - nie oznacza to oczywiście powstania w przyszłości jakiegoś użytecznego "software" - nic nie obiecuję - na dzień dzisiejszy to tylko ciekawostka.

Zakres częstotliwości może być szerszy - od 4.4 do 18.4 - wynika tylko z założeń dotyczących zasilania.
( postanowiłem,że ma być nie krócej niż 20 godzin na ogniwach alkalicznych) W dół można do granic absurdu ( zwiększając pobór energii ) W górę też można po zwiększeniu ilości sampli - też zwiększa to pobór energii.

kontroler sterownika wyswietlacza graficznego to:

ST7565.

pozdrawiam !

............................

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 12:50 
Kapitan
Kapitan

Wedle słów producenta, to od roku sprzet intensywnie jest testowany w ostatecznej wersji sprzętowej - więc od roku to nie prototyp tylko wersja finalna. Przydał by się jakiś filmik z tych testów, bo nie wierzę że testerzy nie dali rady czegoś nagrać albo im się nie chciało. Sprzęt w akcji w terenie nawet na YT dużo więcej daje informacji niż suche parametry techniczne podane na papierze. Szczytem szczęścia byłby film z testem na szybkość procesora czy z maskowania przez żelazo - bo to jaki tam siedzi procek czy bardziej albo mniej zaawansowana elektronika nie zawsze ma przełożenie na skuteczność podczas poszukiwań.
Ciekawi mnie czy z testem Nail Board nowy Alter poradzi sobie lepiej niż poprzednik. Taki test to jakiś wyznacznik możliwośći sprzetowej - nie jest może idealny ale zawsze to coś.
Gdyby Alter wpadł w ręce Prymka i ujrzeli bysmy go w akcji na jego poletku, to wielu by taki film pokazał jak nowy rutus radzi sobie w odniesieniu do testowanych wcześniej analogów czy nawet deusa. Póki co dla mnie najbardziej obiektywne i miarodajne testy to te z udziałem Prymka i na jego legendarnym już poletku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:07 
Moderator
Moderator

Miałem, macałem. Godzina na polu. Ogólnie wrażenie bardzo dobre, aczkolwiek dla mnie liczy się tylko statyk i pod tym kątem będę go sprawdzał następnym razem już bardzo dokładnie. Pierwsze wrażenia dla monetkowców:

- szybki
- lekka, bardzo dobra konstrukcja
- brak popierdywań, pisków, kakofonii dźwięków jak miały (mają) inne Rutusy. Cichy i bardzo stabilny nawet na dużej czułości. - był kolor pod cewką, było konkretne wskazanie i miła pewna sygnalizacja bez wątpliwości kopać czy nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No i brak tych filmów mi podpada też nie wierze że nie ma uwiecznionych żadnych testów terenowych chyba że.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:23 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Maciek (cobra67) napisał(a):
Miałem, macałem. Godzina na polu. Ogólnie wrażenie bardzo dobre, aczkolwiek dla mnie liczy się tylko statyk i pod tym kątem będę go sprawdzał następnym razem już bardzo dokładnie. Pierwsze wrażenia dla monetkowców:

- szybki
- lekka, bardzo dobra konstrukcja
- brak popierdywań, pisków, kakofonii dźwięków jak miały (mają) inne Rutusy. Cichy i bardzo stabilny nawet na dużej czułości. - był kolor pod cewką, było konkretne wskazanie i miła pewna
sygnalizacja bez wątpliwości kopać czy nie.

A na jakiej cewce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:26 
Moderator
Moderator

Uwierz mi, ale ostatnie o czym bym pomyślał na tym polu to latanie w jednej ręce z wykrywką a w drugiej z kamerką.Tak że nie doszukuj się tutaj spisku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:28 
Moderator
Moderator

Cytuj:
A na jakiej cewce?

DD28

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:46 
Kapitan
Kapitan

Maciek (cobra67) napisał(a):
Uwierz mi, ale ostatnie o czym bym pomyślał na tym polu to latanie w jednej ręce z wykrywką a w drugiej z kamerką.Tak że nie doszukuj się tutaj spisku.

Pytanie o film skierowane raczej było do testerów, którzy rzekomo intensywnie go testują od dwóch lat a od roku już w finalnej wersji... Rok to chyba dużo by coś szybko nakręcic... Nie ukrywam, że taki film w akcji na polu dał by mi większe wyobrażenie o możliwości tego sprzetu niż czytanie ochów i achów na jego temat ludzi którzy nie mieli go w ręku i nawet nie widzieli na filmach.
Test Nail Board można przeprowadzić w kilka minut - przygotowanie testu to wydrukowanie szablonu i poszukanie kilku gwoździ. Doświadceni testerzy bez problemu taki test przeprowadzili by w rzetelny sposób - tym bardziej przed kamerką jakiegoś smartfona.
Mówimy tutaj o kilku zaledwie ntestach, które dają wyobrażenie o możliwościach oferowanego sprzetu. Za kilka tygodni ukaże się alter w sprzedaży - jak wielu dodatkowych zyskał by klientów, gdyby takie testy czy filmy w terenie były publicznie dostępne... Nie rozumiem tego dlaczego producent i testerzy zwlekają z tym do ostatniej chwili.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 października 2016, 13:57 przez benekpe, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 13:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I takie testy przeprowadzę, jeśli producent tak jak się zobowiązał prześlę mi sztukę demo. Czasu jest mało, bo mam urlop 14tego, ale jestem dobrej myśli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 14:07 
Kapitan
Kapitan

Shelton - testowałeś przecież Argo więc będziesz miał już jakieś odniesienie możliwości Altera do poprzednika.
Ludzie coraz chętniej angażuja większą kasę w to hobby - co widać po ilości deusów na wykopkach. Tym bardziej wszystkim powinno zależeć na obiektywnych i sprawdzonych informacjach. Myślę, ze chętnych na zakup Altera nie zabraknie jesli rzeczywiście okaże się tak dobry jak o nim się pisze. Chętnie poobserwuję go w akcji na wspólnych wykopkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 14:24 
Generał Broni
Generał Broni

Ludzie testują, ale nie robią filmów, bo widocznie producent sobie tego nie życzy. Jak czytaliście były różne zmiany w sofcie przez ten czas. Pewnie by uniknąć ciągłych poprawek i wysyłania setek wykrywaczy do producenta trzeba wszystko dopracować raz, a dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]