Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze powyżej 3500 zł
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 14:16 
Generał Broni
Generał Broni

Dla każdej częstotliwości jest inna identyfikacja, chociaż możesz to zrównać. Ja zrównałem i uważam, że Deus ma niezłą identyfikację, szczególnie w połączeniu z dźwiękami fulltone. Nigdy nie wiesz dokładnie, co kopiesz, ale w tym połączeniu jest przewidywalnie. Podkręcając Deusa nie czynisz go niestabilnym tylko głośnym, bo wyłączasz wszystkie filtry :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 14:46 

chciałem sie upewnic czy mówiąc o stabilnosci mówimy o tym samym. Dla mnie stabilnosc to jest wtedy gdy idąc z wykrywaczem z dobrze ustawionym gruntem i przemiatając po terenie gdzie nie ma metali w ziemi...jest praktycznie cisza,natomiast niestabilnosc to jest wtedy kiedy podkrecony wykrywacz nawet połozony bokiem na ziemi popierduje cały czas nawet delikatnie. Jak jest w deusie podkręconym ? Oczywiscie bez dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 16:36 
Generał Broni
Generał Broni

Podkręcenie Deusa to także zjechanie z gruntem w kierunku zera dwie, trzy jednostki, więc nie jest stabilny jeżeli tak to rozumiesz. Bez dyskryminacji i tak co chwila coś sygnalizuje, więc te gwizdy nie są tak odczuwalne, bo słychać żelazo. Nie ma chyba czystego gruntu, żeby oczekiwać takiej ciszy. Ale Deus w podkręconych ustawieniach hałasuje i tyle, tu nie ma co ściemniać.
Czyli możesz mieć ustawione tak, żeby był cicho i możesz ustawić tak, żeby było głośniej,a głębiej i dokładniej, bo wszelkie filtry nie przeszkadzają w identyfikacji. Ważne, że pomimo iż wykrywacz popiskuje sobie co chwila to po najechaniu na cel daje taki wyraźny i odmienny od innych dźwięk, że masz pewność, że coś jest pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 19:21 

BRAT_MIH napisał(a):
Ważne, że pomimo iż wykrywacz popiskuje sobie co chwila to po najechaniu na cel daje taki wyraźny i odmienny od innych dźwięk, że masz pewność, że coś jest pod cewką.

Dzięki za szczere słowa,więc wiemy wtedy ze mamy coś pod cewka...ale rozumiem ze ID na wyswietlaczu wtedy nie istnieje...?
Hmm w takim razie na podstawie tego co czytam,jest jakaś wyjątkowa cecha deusa poza wagą i wieloma czestotliwosciami,która jednak ułatwi/uprzyjemni szukanie w stosunku do przecietnych wykrywek z przedziału 2500-4000 zł ? Bo fast recovery np w terra 705 z cewką elipsą jest naprawdę świetne i wystarczające na przeciętne zaśmiecone miejscówki,a wiem ze ta cecha w deusie jest także na wysokim poziomie.

Bo to popiskiwanie wykrywki i tragiczne ID to pamiętam z Omegi (wczesniejsza wykrywka brata) i proximy u kumpla z którym kopie... i to w sumie dyskwalifikuje przynajmniej u mnie wykrywacz...oczywiscie jesli podobne cechy są zauważalne w deusie..(nie wiem nie miałem opieram się na info od was i z sieci ogólnie), to ten wykrywacz mi jednak nie podpasuje. Oprócz cech indywidualnych wykrywacza dla mnie liczy sie także taktyka szukania,stabilny wykrywacz o pewnym ID chyba daje mi więcej komfortu psychicznego..kiedy naprawde wiesz co masz pod cewką....a nie muszę mówic ze to jedna z kluczowych cech podczas przyjemnego spędzania czasu.
OK dziekuję za rady info to mi dużo pomogło.pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 22:00 
Major
Major

Miałem Terkę, miałem Etracka, po od roku do dwóch. Mam już z 2 lata Deusa i fakt że uczyć się go trzeba dłużej i mądrzej ale nie planuję zmiany już na dłużej. Będziesz miał kolego sprzęt uniwersalny. To nie to że będą Ci fanty same wyskakiwały i zawsze będziesz miał więcej i ciekawiej niż koledzy. Ale jeśli mu poświęcisz trochę więcej czasu to gdziekolwiek nie pójdziesz na poszukiwania zawsze będziesz na nie przygotowany bo wystarczy kilka zmian ustawek i masz zupełnie inny wykrywacz.
Twój cyrk twoje mał...y

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 00:27 
Generał Broni
Generał Broni

funboy napisał(a):
Dzięki za szczere słowa,więc wiemy wtedy ze mamy coś pod cewka...ale rozumiem ze ID na wyswietlaczu wtedy nie istnieje...?

Oczywiście, że istnieje, nawet bardziej precyzyjne, bo nie łamią go filtry. Poczytaj temat o Deusie, naprawdę wart jest uwagi. Jak używasz fulltonów to tak naprawdę możesz panel schować do kieszeni, bo wszystko słychać. Masz 4 częstotliwości, 6 reaktywności z zerową itd. To jest kombajn na każde warunki. Jak chodzisz tylko po polach ornych to nie potrzebujesz Deusa. Jak preferujesz stare wioski, podwórka przy domu itp. to jak najbardziej. Ale wtedy nie ustawiasz głębokości, a szybkość i to już Deus ładnie cichnie, a jest szybki jak strzała :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 00:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja zmieniłem X-Terre 750 na Deusa i odczuwam tą zmianę na plus.

+ Dla Deusa:
* znaczenie szybszy
* bardziej uniwersalny (większa ilość parametrów pod kontrolą)
* lepszy na drobnicę (cienkie sreberka)
* stabilniejszy pod liniami
* bardziej przyjazne dźwięki (przy większej ilości śmiecia dźwięki teresy były dla mnie męczące)
* nie jest stricte przeznaczony do poszukiwań w wodzie ale świetnie się do tego nadaje do np brodzenia
* nie męczy przy dłuższym chodzeniu - jest lżejszy
* brak przewodów (dla mnie głownie słuchawkowego - strasznie mnie irytował)
* poszukiwania to czysta przyjemność
* lepszy system składania - istotne gdy przemieszczasz się innym środkiem transportu niż samochód

+ Dla Teresy:
* Moim zdaniem sięga trochę głębiej z cewką 10,5 DD w porównaniu do 11" Deusa (choć tak naprawdę ciężko to stwierdzić, mam po prostu takie wrażenie). Cewka Tornado jest głębsza - bez dwóch zdań
* Lepsze ID
* Mniej dźwięków (niechcianych) w słuchawkach/głośniku
* Prostsza obsługa
* Dla niektórych zasilanie, dla mnie wygodniej jest ładować Deusa :)
* Dostępna większa ilość cewek (w tym snajperki - ale i tutaj poprawiałem na śmietnikach po snajperce deusową 11)

Co do teresy, to od jakiegoś czasu są dostępne cewki z 3 częstotliwościami (drogie). Wiec odpada żonglerka cewkami.

Teresę zmieniłem głownie ze względu na ciężar (chodziłem z Tornado) i brak dedykowanych bezprzewodowych słuchawek. Wyjścia w teren stawały się po dłuższym czasie po prostu meczące. Nie ukrywam, że chciałem też spróbować czegoś innego. Deus może na początku delikatnie przestraszyć to mnogością dźwięków ale o dziwo nie jest to dla mnie męczące ani ogłupiające. Po pewnym czasie staje się to bardzo czytelne. Ja dla mnie jest to dłuższy przystanek i nie myślę na razie zmieniać na coś innego. Ma wszystko to co współczesny wykrywacz mieć powinien. A, że nie ma sprzętu idealnego z kilkoma jego mankamentami trzeba po prostu się pogodzić. Z tym patykiem chodzi się naprawdę przyjemnie a chyba o to też w głównej mierze chodzi - żeby hobby to sprawiało nam przyjemność i Deus bardzo w tym pomaga :P

Możesz ewentualnie uzbroić się w cierpliwość i poczekać na to co zaprezentuje rutus bo zapowiada się bardzo fajny wykrywacz.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

sieni napisał(a):
Możesz ewentualnie uzbroić się w cierpliwość i poczekać na to co zaprezentuje rutus bo zapowiada się bardzo fajny wykrywacz.

Też o tym myślałem, ale nie pisałem. Taka nasza polska x-terka z kształtu, możliwości nieco mieszanej Spectry z Deusem. Poza tym po wejściu nowego Rutusa będzie dużo używanych Deusów do kupienia, a gwarancja 5 lat (o ile nie wypisana). Ja bym poczekał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 09:57 

Sieni,bardzo fajnie porównałeś oba wykrywacze,dzięki za poswiecony trud i czas na tego posta :)

Panowie dokładnie tak jak piszecie do x terki mozna kupić cewke na 3 czestotliwosci,i rzeczywiście tu już się trochę funkcjonalnie podchodzi pod deusa.
Jak wspomniałem brat ma także tornado do terry i to jest fakt te zestawienie to jest ciężki wykrywacz na maxa...wręcz za cięzki moim zdaniem i tu deus ma ogromna przewagę.
Generalnie gdyby nie cena wziąłbym bez wahania spectre bo lubię dużo kombinować z ustawieniami ale...cena niestety nie na moja kieszeń jeszcze.
Co do rutusa...hmmm to moja subiektywna opinia...oglądam je w akcji często proxime i argo (argo rzadziej)...i te wykrywki mi nie podchodzą tzn .np w porównaniu do 705 one są po prostu mniej wydajne to już zostało sprawdzone nie raz.... ale są tanie. Nowy rutus fakt ładnie to wygląda i tez czekam na jakieś pierwsze testy moze rzeczywiscie jest duża zmiana na plus bo zapowiadana cena około 2800 rewelacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 21:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam wszystkich dlaczego nikt nie powie o zaletach f75 ltd dst według mnie sprzęt z najwyższej półki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

komar40 napisał(a):
Witam wszystkich dlaczego nikt nie powie o zaletach f75 ltd dst według mnie sprzęt z najwyższej półki

1. Ze względu na cenę dolara za dużo kosztuje.
2. Ze względu na budowę (foliowy wyświetlacz) za dużo kosztuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 10:37 
Kapral
Kapral

Hm kupilem f75 dwa miesiace temu i uwazam ze pod wzgledem wykonania jest ok. Poza tym to dla mnie wykrywacz ma wykrywac i byc wygodny w uzytkowaniu a nie pieknie wygladac. Mistrzostem swiata to juz jest wytrzymalosc na jednym zestawie baterii. Ale bardziej rozpisze sie w domu bo teraz pisze z komórki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 10:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

BRAT_MIH napisał(a):
komar40 napisał(a):

1. Ze względu na cenę dolara za dużo kosztuje.
2. Ze względu na budowę (foliowy wyświetlacz) za dużo kosztuje.

Używam go prawie rok i za te pieniądze nie widze w tym przedziale cenowym innego wykrywacza. Dla mnie rewelacyjny sprzet. Fakt mógłby być tańszy jak wszystko ale co dobre trochę kosztuje. I nie mam tutaj na myśli ceny za używke a za nowy detektor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 22:04 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, przesiadam się z Garrett ACE 250 z cewką DD DeTech 13 ULTIMATE na coś lepszego.
Myślałem o XP Deus RC WS5 Cewka 28cm Full + Antena.
Proszę o opinię czy sprzęt jest godny swojej ceny, jeśli macie inne propozycje chętnie je rozważę, cena 5 tysięcy +-
Głównie zbieram drobnice typu monety ( z tego co wiem deus ma fajną dyskryminację )
Z góry dzięki za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2016, 11:13 
Kapitan
Kapitan

Zamiast anteny kup sobie pokrowce.
Antenę wykonasz za mniej więcej 1 pln za metr długości.
Za 5 koła masz full zestaw ze słuchawkami.
Czy jest wart to zależy czy komuś podejdzie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]