Dalej drążę temat. Czy ktoś z kolegów posiada lub ma dostęp do Instrukcji o cechowaniu materiału intendenckiego z przed 1936 roku? Lub jakiś materiałów o cechowaniu materiałów lotniczych z tego okresu?
W WBC Zbrojownia znalazłem
Instrukcję o cechowaniu materiału intendenckiego cz. 1. 1936 r., ale najwidoczniej cecha
NT w kole była stosowana we wcześniejszych latach.
Cechy z literami
NT, i na tym kończy się podobieństwo, bo dotyczą cechowania materiałów działu skórnego:
Załącznik:
20170109_122114a.jpg
Natomiast zestaw przyrządów do cechowania materiałów działu metalowego i drzewnego wyglądał tak:
Załącznik:
20170109_122243a.jpg
Temat ciekawy i prędzej czy później ktoś spotka się z podobnym problemem jak mój, dlatego pozwolę sobie przytoczyć kilka najciekawszych w tym temacie fragmentów z tej instrukcji:
Cytuj:
Cechy nadzoru służą do stwierdzenia podczas nadzoru technicznego, że przedmiot lub jego część składowa nadaje się do przetwarzania dla celów wojskowych.
Cytuj:
5. OPIS CECH ORGANÓW ODBIORCZYCH.
Każdy rodzaj cech ma swój odrębny kształt, z uwagi zaś na różnorodne wielkości przedmiotów, podlegających cechowaniu, poszczególne rodzaje cech są wykonane w różnych wymiarach. W zależności od rodzaju materjału, z jakiego są wykonane przedmioty podlegające cechowaniu, przewidziane są do cechowania różne przyrządy jak: pieczątki metalowe lub gumowe, stemple stalowe lub plombownice.
Wymiary przyrządów oraz jakość materjałów, używanych do ich wyrobu musi odpowiadać warunkom technicznym, ustalonym przez Instytut Techniczny Intendentury.
Cytuj:
7. SPOSÓB CECHOWANIA PRZEZ ORGANA ODBIORCZE.
Warunki techniczne lub normy przedmiotów określają, które z cech należy stosować
do cechowania przedmiotów oraz w jakiem miejscu cechy te należy umieszczać/
Ogólnie przy cechowaniu należy przestrzegać następujących zasad:
(…)
d) stempli stalowych należy używać do wytłaczania cech na przedmiotach metalowych i drewnianych;
http://zbrojownia.cbw.wp.mil.pl:8080/dl ... ublicationA tak wyglądła całość znaleziska. Nie sądzę by było tam jeszcze coś równie starego i tematycznego, ale dla pewności zabrałem wszystko, może ktoś coś wypatrzy :roll: .
Załącznik:
Zdjęcie0156.jpg
Załącznik:
Zdjęcie0157.jpg