Teraz jest piątek, 12 września 2025, 13:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mały off-top. Kolego Benek, Spectra V3i ma identyczny problem z dźwiękami. Nie dość tego, nie można przypisać multitonów dla żelaza w stereo mix mode. w lewym uchu brzmi tylko i wyłącznie jeden ton statyka, a chciałbym multiton na żelazo.
Jedyne co da się zrobić to wyłączyć dyskryminację i przypisać całą paletę tonów do skali -95-+95 w monofonicznym mix mode.
Kwestia dźwięków "bez życia" w v3i jest nienaprawialna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:33 
Chorąży
Chorąży

front247 napisał(a):
benekpe napisał(a):
Dźwięk monetkowy byłby krótki i o średniej głośności, dźwięk na duże skorodowane żelazo byłby dłuższy, zdecydowanie głośniejszy jednoczesny z przebiciem większym albo mniejszym na żelazo.
Tak czy siak, ten rozrzut po skali powinien mieć odzwierciedlenie w generowanym dźwięku - czy to jednoczesnym czy złożonym w czasie.
Pamiętajmy, że to zmysł słuchu dokonuje wstępnej preselekcji - jeśli dźwięki są czyste, powtarzalne i jednorodne to tak naprawdę nie ma potrzeby wpatrywania się w wykres czy porównywania wskazania ID. Tylko sygnały niepewne, mieszane warto poddać uważnej analizie. Wówczas takie szukanie staje się szybsze i bardziej efektywne.

Ja sądziłem ze takie coś jest normą,przynajmniej do tej pory było w wykrywaczach z którymi miałem do czynienia...w alterze tak nie jest? Oczywiscie ze dzwieki powinny byc powtarzalne i jednorodne....ale na okreslone te same cele w podobnym połozeniu,niuanse które odróznia małego Hindenburga od dużego nie są konieczne ale odrózneinie sredniego sreberka od puchy po piwie? hmm to nie musi nawet sie róznic tonalnie tylko sygnał powninien mi pokazac (w jakikolwiek sposób) różnice miedzy celami.
W pierwszym filmie testowym sapera tak było zdaje sie chodzili na 1 ton bo dzwieki na wszystkie cele na różnej gł. identyczne. To podaje tylko jako przykład..normalne 4 tony daja nam cała gamę odcieni dzwieku która to gama po nauczeniu sie daje fajny kawałek muzyki.To powinno byś noprrmą w wykrywaczu.

Front, przeczytaj jeszcze raz poprzednią stronę wątku. Mam wrażenie, że tego nie zrobiłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ja po obejrzeniu filmów a raczej usłyszeniu dźwięków Altera stwierdziłem że jednak zostanę przy Gmp,analog ma właśnie te niuanse w dźwięku po których wiem co mam pod cewką jaki jest duży obiekt i jak głęboko,ekran tylko by mi się przydał do sprawdzania stanu baterii :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:39 
Kapral
Kapral

Ale to już wyjaśnione. To wysoki audio gain dla dynamika powodował jednakowe dźwięki niezależnie od wielkości rzeczy. Machnąłem puszką i boratynką. I zaczęły się różnić - nabierać życia (przy bliskiej odległości od cewki) wraz z niższym audio gain. A czy spectra ma możliwość regulacji audio gain?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:58 
Specjalista
Specjalista

prete napisał(a):
Rzeczywiście przed chwilą sprawdziłem na sucho i ja. Chylę czoła. Nie wiedziałem, że tak mało wiem. Na wzmocnieniu 10 były fajne miękkie dźwięki a jednocześnie długie dla dużych obiektów, a dla monet punktowe. Przy 60 punktowe były dla wszystkiego.
Zauważyłem też że wzmocnienie audio wzmacnia też zakłócenia od wszystkiego i pewnie też od lini WN.

prete dlatego uzivam v takych terenach Argo na w.audia 3-4, y potem podvysam culosc do ile mozna komfortovo chodzic-cujes slabe zaklocenia w tle ,ale jak jest jakys sygnal od fanta to jest konkret..... W spektre mas v audio -Modulation od 1-do 5... i u mne jest teraz na 4....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 07:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

dumadar napisał(a):

Front, przeczytaj jeszcze raz poprzednią stronę wątku. Mam wrażenie, że tego nie zrobiłeś.

Jak pisałem posta to w tym czasie pojawiły się wyjaśnienia,tyle że benekpe nadal pisał że te dzwięki w alter 71 to nie jest to,stąd mój post.Ale spoko,doczytałem :)no dobra trzeba to samemu ocenić jednak,bo wrażenia benka jednak jak sam pisze subiektywne.
prete już wyjasnił że to ustawienie audio gain tutaj decyduje. Ja sie trochę motam jeszcze bo rutusa nigdy nie miałem a wczesniej nie znałem takich funkcji jak audio gain..hmm jak mam być szczery to do tej pory próbuje te funkcje zrozumieć w teorii i..jej nie rozumiem :).Jesli dobrze rozumiem instrukcje to jest ona po to by ustawić wykrywacz jako 1,2,3,4 lub wielotonowy...jesli dobrze rozumuje. Nie wiem dlaczego jest to tak rozwiazane w rutusach,we wczesniejszej wykrywce miałem po prostu tony 1,2,3,4 i wile tonów i koniec kropka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 09:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

tur napisał(a):
Ja po obejrzeniu filmów a raczej usłyszeniu dźwięków Altera stwierdziłem że jednak zostanę przy Gmp,analog ma właśnie te niuanse w dźwięku po których wiem co mam pod cewką jaki jest duży obiekt i jak głęboko,ekran tylko by mi się przydał do sprawdzania stanu baterii :D

:1 też po pierwszym podpaleniu na Altera uważam że to na razie "półprodukt" i może po trzecim sofcie coś się sensownego dopiero wykrystalizuje. Na moniaki Alter GMP nie przebije a "zabawa" z ustawianiem go przypomina brazylijski serial.

Czekam na inne premiery w 2017r. - może być ciekawiej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 09:08 
Kapitan
Kapitan

Mój pracodawca skutecznie uniemożliwił mi przez kolejnych kilka dni testowanie Altera - praca od rana do wieczora. Dopiero w niedzielę uda mi się wyrwać na pole celem testowania Altera.
Mam do Was ogromną prośbę. Przetestujcie w terenie a nie na sucho te ustawienia o których pisał Pan Arek. Dajcie znać czy zauważalna jest poprawa generowanych dźwięków. Piszcie o swoich spostrzezeniach i uwagach - wszystkie one będa na pewno cenne.
Sami widzicie, że trzeba drążyć mocno temat i z czasem udaje się wyjaśnić pewne nurtujące nas kwestie.
PS
front247 - akurat Alter ma rewelacynie skonstrułowane tony. Sam w oparciu o włąsne preferencje możesz ustawić sobie wykrywacz - masz nie tylko możliwość ustawienia dowolnej ilości tonów odpowiadających różnym wskazaniom ID, ale też możesz ustawić wysokość tych tonów pod siebie. Wielu użytkowników w tym ja mocno oddziela poziom żelaza od koloru - żelazo sygnalizowane buczeniem, kolor zdecydowanie wyższym tonem. Ja preferuję dźwięki full tones - taki profil daje pełniejszą identyfikację tonową zalegających przedmiotów. Z tym, że żelazo w zakresie 1-20 sygnalizowane jest bardzo niskim tonem, zakres 20-40 pośrednim a od 40-120 wyczuwalnie wyższym, skok o 5. Jak widać każdy pod siebie ustawia tą maszynę. Jeśli przy niskim poziomie wzmocnienia audio będą wyczuwalne niuanse dźwiękowe to już będzie dobrze.
Zebyście nie zrozumieli mnie źle. Ja może zbyt wiele oczekuję od cyfrowej maszyny. Jednak analogowa modulacja dźwieków jest tym czego cały czas poszukuję w wykrywaczach. Pan Arek twierdzi, że wbudowany mechanizm graficznego zobrazowania można bez problemu przełożyć na generowane złożone dźwięki. Wówczas taki tor audio byłby rewolucyjny w odniesieniu do tego co oferuje nam rynek.
Ciekawe unikatowe zobrazowanie graficzne w połączeniu ze złożonymi dźwiękami - tutaj bym się dopatrywał prawdziwej rewolucji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 10:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

front247 - Twoje wątpliwości wyjaśnia instrukcja. Audio gain to jest wzmocnienie audio, czyli wzmocnienie słabszych dźwięków (ich głośności). Przy audio gain na maxa, wszystkie sygnały mają tę samą głośność.
Płytko zalegające monetki dają sygnał o wiele krótszy i bardzo punktowy, niż te głębsze, wzmocnione.
Cytuj:
Benekpe
, nie wiem jakim cudem Ty ten drut wykopałeś (no chyba że on nie żelazny jest). Dyskryminacja jest tu na wysokim poziomie i przy odpowiednim ustawieniu tonów (ja mam od 110 do 990 Hz, na każdy segment ID inny ton, od 110 dla ID1 do 990 dla ID 120) skorodowane blachy rozpoznaję bez patrzenia na ekranik.
Faktycznie trudno jest odróżnić puszkę alu od głębokiej monety, ale jest to możliwe, kwestia osłuchania się i praktyki... Spróbuję sam sprawdzić radę p. Arka z audio gain = 1.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 10:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Zebyście nie zrozumieli mnie źle. Ja może zbyt wiele oczekuję od cyfrowej maszyny. Jednak analogowa modulacja dźwieków jest tym czego cały czas poszukuję w wykrywaczach. Pan Arek twierdzi, że wbudowany mechanizm graficznego zobrazowania można bez problemu przełożyć na generowane złożone dźwięki. Wówczas taki tor audio byłby rewolucyjny w odniesieniu do tego co oferuje nam rynek.
Ciekawe unikatowe zobrazowanie graficzne w połączeniu ze złożonymi dźwiękami - tutaj bym się dopatrywał prawdziwej rewolucji.

Właśnie! Jakby Alter "gadał" to co wyświetla wizualizacja byłoby naprawdę super (szczerze to myślałem, że tak jest prosząc o testy z ustawieniami multi tone chciałem to potwierdzić), wg mnie tak powinno być od początku ;) ..ewentualnie mała opcja w audio > ton rzeczywisty lub ton uśredniony czy jakoś tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 10:51 
Kapitan
Kapitan

Jeżeli platforma sprzetowa umożliwia dopasowanie toru audio (i innych mechanizmów i procesów) w taki sposób jak własnie omawiany, to można powiedzieć, że olbrzymi potencjał tkwi w tej maszynie.
Dobra wola konstruktora i chęć wsłuchiwania się w głosy swych klientów może przesądzic o powodzeniu tego wykrywacza. Jeśli w ślad za naszymi uwagami (a jak widać tak się dzieje bo problem użytego języka to potwierdza) będzie reakcja konstruktora i dokonywane na bieżąco korekty i zmiany w oprogramowaniu, to mamy olbrzymie pole do popisu. Wspólnymi siłami możemy skonstrułować unikatową maszynę, która sprosta naszym oczekiwaniom.
Tego sobie i Wam z całego serca życze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 12:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

"Odległość ok 100-150 od linii uspokaja dopiero wykrywacz."

Na serio tak jest? Toż to potężna odległość. Moja 350tka 20-25m od linii już była spokojna.
Wychodzi na to, że jak linie WN są co 300m to z alterem nie połazi :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 12:59 
Kapral
Kapral

Jest tylko jeden problem moim zdaniem z życzeniem aby audio odzwierciedlało wykres. Wykres pokazuje zarejestrowane odpowiedzi w czasie. A machamy dość szybko. I zagranie np kapsla po piwie gdzie na wykresie czasu jest 10 kropek - różnych odpowiedzi spowoduje konieczność zagrania 10 dźwięków. To dopiero będzie koncert przy szybkim machaniu. Nic już nie zidentyfikujemy na zaśmieconych miejscówkach. Choć i tak moim zdaniem zawinięty wykres jest nieco zawijany dźwiękowo w miarę możliwości audio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 13:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

pasiu napisał(a):
"Odległość ok 100-150 od linii uspokaja dopiero wykrywacz."

Na serio tak jest? Toż to potężna odległość. Moja 350tka 20-25m od linii już była spokojna.
Wychodzi na to, że jak linie WN są co 300m to z alterem nie połazi :o

Nie zawsze jest problem, no i zawsze można zmniejszyć czułość, zwiększyć maskowanie czy pobawić się ze zmianą częstotliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 13:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

prete napisał(a):
Jest tylko jeden problem moim zdaniem z życzeniem aby audio odzwierciedlało wykres. Wykres pokazuje zarejestrowane odpowiedzi w czasie. A machamy dość szybko. I zagranie np kapsla po piwie gdzie na wykresie czasu jest 10 kropek - różnych odpowiedzi spowoduje konieczność zagrania 10 dźwięków. To dopiero będzie koncert przy szybkim machaniu. Nic już nie zidentyfikujemy na zaśmieconych miejscówkach. Choć i tak moim zdaniem zawinięty wykres jest nieco zawijany dźwiękowo w miarę możliwości audio.

Moim zdaniem błędne rozumowanie. Audio odzwierciedla wykres, tylko nie odzwierciedla tak dobrze wielkości - rozległości sygnału, jeśli mamy do czynienia np. z puszką po piwie. Weź ten wykrywacz i przejdź się na śmietnik, to zrozumiesz o czym piszę.
Proszę nie teoretyzujmy, to temat o testach i konkretach, od lania wody jest osobny wątek.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]