Teraz jest piątek, 12 września 2025, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 13:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W alterze tor audio nie jest niezależny od id na ekranie jak w poprzednich modelach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 15:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

prete napisał(a):
Jest tylko jeden problem moim zdaniem z życzeniem aby audio odzwierciedlało wykres. Wykres pokazuje zarejestrowane odpowiedzi w czasie. A machamy dość szybko. I zagranie np kapsla po piwie gdzie na wykresie czasu jest 10 kropek - różnych odpowiedzi spowoduje konieczność zagrania 10 dźwięków. To dopiero będzie koncert przy szybkim machaniu. Nic już nie zidentyfikujemy na zaśmieconych miejscówkach. Choć i tak moim zdaniem zawinięty wykres jest nieco zawijany dźwiękowo w miarę możliwości audio.

Właśnie tu się mylisz :) Jak wykrywacz odegra te 10 dźwięków w różnych tonach od np. 100 do 800 i z powrotem do 100Hz przy jednym ruchu cewką to chyba będzie o czymś świadczyło :) ...że to np. śmieć (tzn. obiekt o nieregularnym kształcie, o nie płaskiej powierzchni, itd.). Jak będzie to monetka lub coś co ma płaską powierzchnię i regularny kształt to wszystkie punkty będą w jednej pionowej linii (z minimalnymi odchyłkami) wtedy otrzymasz 10 dźwięków z niemal takim samym tonem ;). Dla mnie bomba :D aby alter grał każdy punkt wizualizacji z osobna z szybkością pojawiania się na wyświetlaczu. Teoretycznie patrząc na wyświetlacz ma się to co opisane jest powyżej ale gdyby wszystko było odgrywane to wszystko słychać by było w uchu ;) bez konieczności zerkania na wyświetlacz. Wg mnie opcja zmiany audio w tym zakresie powinna znaleźć się w nowym oprogramowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 15:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mam nadzieję że zrozumiecie co teraz napiszę:

Wszystko zaczyna w poszukiwaniach iść w złą stronę, ludzie coraz mniej chcą kopać a coraz więcej widzieć na ekranie, nie wiem czym to jest spowodowane, ale mogę się domyśleć, że chodzi o to że jak się mało kopie to i się mało ma porównań z tym że "śmieć" na ekranie może się okazać prawdziwym "skarbem".
Najlepsza ID jest po prostu na dłoni. Jak nic trzeba kopać jak najwięcej.
Kopać, kopać kopać.
Kiedyś jak ludzie chodzili z PIkami to mówiło się często "kopacze" i to określenie było ok, bo się kopało prawie wszystko, teraz jest era oglądaczy, ogląda na ekranie, kręci się nad sygnałem a finalnie nawet łopaty nie wbije.
Wbrew pozorom nawet śmieć daje wielką informację, ale by się dowiedzieć jaką to wpierw należy go wykopać.

Cała tajemnica tkwi w tym że to My jako operatorzy wykrywacza, naszymi umiejętnościami musimy zrobić tak, by wykrywacz dał sygnał taki jakiego My własnie szukamy. Czy to mikro sygnał, czy to czołg na 3 metrach, Tylko od nas zależy czy pozwolimy naszym doświadczeniem wykrywaczowi zasygnalizować taki przedmiot. A potem już tylko pozostaje kopanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 16:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam wieloletnie doświadczeni z PIkami i jest tam taka świetna funkcja jak dyskryminacja wielkościowa. Dziala to bez straty zasięgu. Więc to nie jest tak do końca z tym kopanie wszystkiego... Wątek kręci się wokól kopania monet. Może wymieńcie się nastawami i doświadczeniami z kopania militarki. Slyszalem, że tu tak kolorowo już nie jest. Wykrywacz jest glęboki, ale identyfikacja tam nie istnieje. Zaczyna coś pokazywać gdy cel jest pod sama cewką. Po 120 wykopanych luskach z dna okopu nie jest już tak fajnie. Koledzy w każdym razie Argo jeszcze nie skreślają na straty, bo tam ta identyfikacja dziala. Ja zaczekam, aż ten wykrywacz będzie dopracowany, bo tryb statyczny zostal tam, albo mocno zaniedbany, albo po prostu fizycznie nie da się polączyć jako tako poprawnego id z dużym zasięgiem. Wyjść z tym w Bieszczadzką glebę to zgroza... Czekam na jakieś testy ludzi kopiących coś innego niż drobnicę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 16:35 
Generał Broni
Generał Broni

Saperze, Tak się zastanawiam to po co wyświetlacze z wykresami, bajerami i ID skoro trzeba kopać wszystko?
Wystarczy analog bez wyświetlacza.
Będzie taniej, prościej, wręcz klasycznie i nie mówię wcale że źle.
Wydaje mnie się że jeżeli mamy wyświetlacz to powinien być dla nas udogodnieniem i pomocą - powinien ułatwiać decyzję tak więc spełniać swoją zamierzoną funkcję.
Jeżeli coś nie spełnia swojej funkcji to jest niepotrzebne, zbędne wręcz.
To tylko moja osobista opinia.
Każdy oceni wg siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 17:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dokładnie. Jest wyświetlacz który dużo pokazuje natomiast brak jest audio które co namniej powie tyle co wyświetlacz, a tak naprawdę może więcej. Wg mnie i zapewne nie tylko, lepiej jest jak audio odegra wszystko. Oczywistym jest że nawet najgorszy sygnał może okazać się skarbem ale to chyba nie o to chodzi. To w ogóle po co te różne tony, te konfiguracje tonów, nie prościej byłoby zastosować sampla odgłosu gongu na kolor i ryć każdy sygnał? ..ale z tego co się orientuje to kanarek już jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 17:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Damiano, w tym sęk, wyświetlacz ma nam dać dodatkową informację, ale nie mamy go traktować jako świętego wyznacznika.

Tara ja kocham kopać mikro kolorki a jeszcze bardziej kocham kopać duchy, a czym głębiej, duży i trudniej tym lepiej.
Niestety nie da się pogodzić głębokich sygnałów z poprawną Id. Po pierwsze Id działa poprawnie tylko do 60-70% procent maksymalnego zasięgu wykrywacza. A dwa jak po wykopaniu dołka 30cm gdzie sygnał jest na 1m o poprawną ID skoro Identyfikacja jest z toru ID? i ludzie najczęściej wkładając do dołka wykrywacz oczekują poprawnej ID.
Do poprawnej ID niezbędny jest ruch sondą proporcjonalny do wielkości przedmiotu.

A co do dyskryminacji wielkościowej, niestety ma ona wiele wad o których mało kto wie, komentarze i fora wyglądały by zupełnie inaczej gdyby zrobić pole testowe na szybie, człowiek by się przeszedł i widział by co jest pod nim i jak się zachowuje wykrywacz. Oj szybko użytkownik wykrywacza zrozumiał by że tu nic nie jest takie kolorowe jak się wydaje.

Aby sprawdzić różnicę w tym czy Alter poprawnie czy też inaczej identyfikuje jakieś cele, niezbędne będzie zobaczenie tego w terenie na tym samym sygnale kilku wykrywaczy. Na dniach chyba zrobimy spotkanie i porównamy. Tara masz czas się spotkać na jakiś test ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 18:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Na dniach to znaczy kiedy, przyszły week? :) Jeśli tak to się piszę. Ma być na plusie (+2st). :)

Detektory PI są w Polsce traktowane trochę po macoszemu a wiadomo, że mają większy zasięg w gruncie. Ale trzeba kopać wszystko albo prawie wszystko. Kto wie, czyli tak jak napisał Tara, że właśnie dyskryminacja wielkościowa jest lepsza - od fazowej. Bo jeśli chodzi o fazową to powinno się kopać wszystko powyżej zakresy żelaza.

A najlepsza dyskryminacja to tak naprawdę łopata, i powie Wam to każdy, bardziej szanujący się producent.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 18:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

saper ,abstarchujesz od punktu odniesienia,Przyszłosc wykrywaczy to wizualizacja i ID o pewności 99,99999999999%.ja rozumiem ludzi którzy lubią kopać,ale niestety tak będzie..na dzień dzisiejszy tak nie jest ale dążenia do tego sa jednokierunkowe. Idealne ID chcociaz jezcze nie istnieje = maksymalna skuteczność. Do tego dąży ta technologia,stąd tak dużo ,,leniuszków,, w tym ja, i tak wiele prób producentów umilenia i ułatwienia nam życia. 60 lat temu by zadzwonić biegło sie do sąsiada,40 lat temu do budki tel za rogiem a dziś ...? To jet nieuniknione :)
Ale na dzień dzisiejszy oczywiście trzeba jeszcze kopać duzo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 18:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

front247 napisał(a):
saper ,abstarchujesz od punktu odniesienia,Przyszłosc wykrywaczy to wizualizacja i ID o pewności 99,99999999999%.ja rozumiem ludzi którzy lubią kopać,ale niestety tak będzie..na dzień dzisiejszy tak nie jest ale dążenia do tego sa jednokierunkowe. Idealne ID chcociaz jezcze nie istnieje = maksymalna skuteczność. Do tego dąży ta technologia,stąd tak dużo ,,leniuszków,, w tym ja, i tak wiele prób producentów umilenia i ułatwienia nam życia. 60 lat temu by zadzwonić biegło sie do sąsiada,40 lat temu do budki tel za rogiem a dziś ...? To jet nieuniknione :)
Ale na dzień dzisiejszy oczywiście trzeba jeszcze kopać duzo :)

Za dużo zmiennych dla tego środowiska (nie piszę o środowisku poszukiwaczy leniuszków), więc chyba pomiaru wartości środowiskowej nie uzyskasz.

Myślę, że bardziej od pomiaru przewodności, ciekawsza może okazać się, możliwość analizy kształtu (śnimy o tym po nocach) - są już takie rozwiązania, pokazujące nawet siatkę w płycie żelbetowej ale działają na niewielkich "głębokościach".

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 18:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Taktyk ratuj ;) Ja się z nimi nie dogadam ;) a wiem że mnie rozumiesz :)

A może dlatego tak piszę że mam jeszcze siły kopać?, może się okazać że przejdę na ich stronę jak mi sił lub czasu zabraknie :P
A tak na poważnie, ja rozumiem w czym problem z i Id i z Tonami itd. Ciężko też zadowolić każdego, bo jak by nie było każdy od nowego wykrywacza podświadomie oczekuje lepszej wersji swojego poprzedniego sprzętu.
Problem z Id i całą poprawnością działania dyskryminacji w różnych trybach to strasznie skomplikowany temat, zależny od równie wielu czynników.
Ale od tego akurat mamy konstruktora który w przeciwieństwie do wielu innych "Twórców" czyta i analizuje to co przyszły czy aktualny użytkownik pisze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 19:08 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli dysponujemy dobrym wykrywaczem, nie ważne jakiej firmy, i poświęcimy bardzo dużo czasu na jego zrozumienie, żadne ID na wyświetlaczu nie będzie miało dla nas znaczenia, nasz komputer pokładowy ( mózg ) podpowie nam co warto kopać. Sorry za OT, ale przywiązywanie zbyt dużej wagi do ID na wyświetlaczu nie ma większego sensu. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 19:30 
Generał Broni
Generał Broni

Saperze oczywiście że każdy w nowym sprzęcie (a już w nowym modelu na bank) upatruje tego jedynego, idealnego, bardziej skutecznego, i co tam tylko sobie można życzyć.
Nikt też nie chce zmieniać na "gorsze" więc oczekiwania rosną [emoji6]
A to że jest to praktycznie niemożliwe na pewnym poziomie technologicznym (jak i cenowym) to już inna sprawa.
Czekamy na dalsze testy i spostrzeżenia, czekamy na transmiter do słuchawek.
Na pewno nawet w takiej formie jak obecnie Alter71 znajdzie wielu zwolenników - każdy szuka innej funkcjonalności.
Alter71 pozwala na szerokie spektrum konfiguracji więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Początki są zawsze trudne, później będzie z górki :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 19:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

saper napisał(a):
Tara masz czas się spotkać na jakiś test ?

Wyzbyłem się moich PIków, mam na dzień dzisiejszy tylko MXT...

Nie to tu chodzi, by zakopywać jakieś przedmioty i sprawdzać, który jest głębszy. Testy testami...
Alter jest głębokim wykrywaczem, ale chyba nie o to chodzi w tej zabawie, by praktycznie pogłębiać linie okopu, bo to na dobrą sprawę można i bez wykrywacza... :lol: Tak więc sami widzicie, że nie o lenistwo tu chodzi w wykopaniu jednej dziurki, czy jakieś ślepe gapienie w ekranik...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 21:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

walbor62 napisał(a):
Jeżeli dysponujemy dobrym wykrywaczem, nie ważne jakiej firmy, i poświęcimy bardzo dużo czasu na jego zrozumienie, żadne ID na wyświetlaczu nie będzie miało dla nas znaczenia, nasz komputer pokładowy ( mózg ) podpowie nam co warto kopać. Sorry za OT, ale przywiązywanie zbyt dużej wagi do ID na wyświetlaczu nie ma większego sensu. Amen.

W Proximie i Argo ma i to kluczowe w pewnych sytuacjach.Dzięki temu wyciąga się najgłębsze kolory sygnalizowane w zakresie stali.Patrzenie na wyświetlacz pomaga także kiedy kolor jest maskowany przez stal i sygnalizowany w niskim zakresie stali.Żeby wiedzieć czy warto wbić łopatę oprócz usłyszenia odpowiednich dźwięków warto spojrzeć na wyświetlacz.Trzeba też ustawić odpowiednio 20 tonów z czego ważne jest odpowiednie ustawienie 5 tonów dla stali.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]