Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Apel
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:11 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Niech Ci będzie, ale co do prawnika to jest to kanalia. Ja bije rekord długości trwania sprawy, w tym roku minął 27 rok. Jak bym 27 lat temu znał tą osobę która obecnie prowadzi sprawę, to by się wszystko skończyło w 3 lata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:13 
Pułkownik
Pułkownik

Olek_65 napisał(a):

A mnie się udało ''uzyskać'' pas ziemi ( ok. 2 km.) :666

Olek nie chodzi o to żebyśmy się tu cały czas przekomarzali jak baby na targu,Twoje 2 km. jakoś nie przekłada się na moje 25km2 z kwitem i kupy hektarów po którym łażę jak świnia po swoim już bez papiera jedynie z pozwoleniem właściciela,ja naprawdę można by żec mam na to wyr......ale szkoda ludzi w niektórych rejonach Polski bo się ich tempi zupełnie nie słusznie tylko dlatego że ktoś ma jakąś wizję czy boratynka to skarb czy nie :lol:,Ja sam wiem że nawet jak się wpakuję w nowe miejsce to nie będę miał żadnych problemów,wręcz przeciwnie,ale to kwestia lokalsów z WKZ tu a nie z wszystkimi idzie merytorycznie ustalić jakieś zasady bez ryzyka że póznej może to być nagięte już w odpowiedni sposób :cop ,myślę że potrzeba przeczekania tematu aż wymrze śmiercią naturalną ta część nie przychylnych archeologów nie ma sensu bo rosną następni,sam mam dwoje sztuk w rodzinie i wiem że z ich punktu widzenia(pracy,środków do życia,zleceń) to już zupełna inna para kaloszy która po jakimś czasie nie ma nic wspólnego z zamiłowaniem do Histori i łatwo nie jest przekonać do tak absurdalnego pomysłu jakim jest:wykopać w tydzień a wykopać przez dwa miesiące,liczyłem na większą pomysłowość z waszej strony a nie pisanie o dwóch kilometrach które wpadły po godzinnych pertraktacjach ,że nie podlegają pod archeo nie jest to żadnym powodem do radości,na polach też wlepiają banana za friko ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:17 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
Druga strona też może pokazać przykłady poszukiwaczy-złodziei i tez zapytać;z kim chcecie koledzy archeolodzy współpracować? Demagogia w czystej postaci.
frank napisał(a):
...detektory do ograbiania z zabytków stanowisk archeologicznych używają nie poszukiwacze, a zwykli przestępcy, którzy z perfidią dla własnego usprawiedliwienia nazywają siebie poszukiwaczami, i właśnie, nazywanie takich przestępców poszukiwaczami, jest szerzeniem demagogii. Wojewódzki konserwator zabytków, nie jest jakimś anonimowym tworem, a urzędem państwowym o ściśle określonych zadaniach.
zdzicho napisał(a):
Ślicznie W pełni się zgadzam.Jako zupełny laik chciałbym abyś mi wyjaśnił jeszcze do czego używają detektorów prawdziwi poszukiwacze

...poszukiwacz, jeżeli natrafi na przedmiot, który według jego posiadanej wiedzy może być zabytkiem archeologicznym, zgłasza taki przedmiot i wskazuje miejsce jego znalezienia. Poszukiwacz nie zawraca urzędnikom głowy, łuskami, guzikami, zaruściałymi podkowami, gwoździami i innym starym złomem, bo i bez tego mają dużo roboty. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

frank napisał(a):

...poszukiwacz, jeżeli natrafi na przedmiot, który według jego posiadanej wiedzy może być zabytkiem archeologicznym, zgłasza taki przedmiot i wskazuje miejsce jego znalezienia. Poszukiwacz nie zawraca urzędnikom głowy, łuskami, guzikami, zaruściałymi podkowami, gwoździami i innym starym złomem, bo i bez tego mają dużo roboty. :)

Tego można się nauczyć. Gdzie i jak?
Wracam teraz do mojego kursu na licencję poszukiwacza.

"Jeśli znajdziesz coś, czego nie potrafisz zidentyfikować, to zadzwoń do mnie, wyślij mi zdjęcie i pomogę, przyjadę nawet"
Tak powiedział archeolog.
Wspaniałe, co nie?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:46 
Specjalista
Specjalista

Trochę dziwnie się czuję,ale znowu zgadzam się z frankiem :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 18:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

zdzicho, nie Ty jeden...
Choć strasznie mnie te kropki drażnią. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...mnie też, są tylko trzy, nie mogę się przełamać, a chciałbym więcej. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 19:44 
Malkontent

Warlock ... nawet nie mam ochoty odpisywać na Twoje idiotyzmy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 19:47 
Kapitan
Kapitan

Olek zerknij na PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 19:50 
Pułkownik
Pułkownik

Dobre te krop... :lol: ,Frank dobrze prawi choć z tą sztywnością zapisu u mnie bywa różnie,pojedyńcze sztuki znalezione tak bez składu i ładu raczej na zasadzie:punkt Gps,telefon,zgłoszenie,no i dostarczam przy okazji jak tam wypadnie,trudno wymagać żeby człowiek z WKZ-u leciał pół województwa po jednego rzymka albo obstawiał miejsce policją,wiadomo że w przypadku garńca monet sytuacja jest już warta świeczki.Pojedyńcze sztuki co kolwiek by to nie było w strefie orki i tak już żadnego kontekstu nie mają więc nikt sobie tyłka nie będzie zawracał a nie daj boże szukał ponownie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 19:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Olek_65 napisał(a):
Warlock ... nawet nie mam ochoty odpisywać na Twoje idiotyzmy...

???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 20:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pułkownik L napisał(a):
Dobre te krop... :lol: ,Frank dobrze prawi choć z tą sztywnością zapisu u mnie bywa różnie,pojedyńcze sztuki znalezione tak bez składu i ładu raczej na zasadzie:punkt Gps,telefon,zgłoszenie,no i dostarczam przy okazji jak tam wypadnie,trudno wymagać żeby człowiek z WKZ-u leciał pół województwa po jednego rzymka albo obstawiał miejsce policją,wiadomo że w przypadku garńca monet sytuacja jest już warta świeczki.Pojedyńcze sztuki co kolwiek by to nie było w strefie orki i tak już żadnego kontekstu nie mają więc nikt sobie tyłka nie będzie zawracał a nie daj boże szukał ponownie.

Ja tylko chciałem pokazać, jak funkcjonuje współpraca. Może to się dziwne wydawać, ale jednak istnieją ludzie, dla których taka zależność(detektorysta-archeolog) jest możliwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 20:45 
Kapitan
Kapitan

Wrzeszczok wrzuć w końcu jakieś zdjęcia,filmy, lub cokolwiek związanego z Twoimi poszukiwaniami ;) bo na razie we wszystkich wątkach w których się udzielasz zachowujesz się jak GRECKI FILOZOF :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 20:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Poszukaj i znajdziesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 grudnia 2016, 22:30 
Moderator
Moderator

No to co? Możemy (tradycyjnie) już zakończyć temat ? Bo wygląda na to, że się wyczerpał.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]