Teraz jest piątek, 12 września 2025, 19:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 23:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie są męczące :)
Mdłe dźwięki, niezależne od konfiguracji wynikają wg mnie z zastosowania nieodpowiedniego głośniczka i najprawdopodobniej braku odizolowania go od reszty obudowy. Brakuje tym dźwiękom soczystości. Do tego czasami słychać uderzenia dźwięków w postaci puków, zanim zostanie odegrany odpowiedni ton.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 06:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pożyjemy zobaczymy :)Może kiedyś zmienię zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 08:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A z tym pukaniem losowym (w sumie częstym) pojedynczych dźwięków - mocnym wejściem - nie wiem czy ktoś to w ogóle słyszy i czy mnie rozumie, a dobrze by było gdyby chociaż Pan Rutyna załapał o co mi chodzi i przy najbliższej aktualizacji o ile to możliwe coś z tym zrobił. Pod oscyloskop wyjścia audio nie podłączałem ale myślę, że będzie to widać na wykresie - igły w górę na początku niektórych piknięć - chyba, że to wina głośnika. Przepraszam, że tak polemizuję ale dobrze by było aby to wygładzić jakoś (początek i koniec piknięcia), a do tego spróbowałbym jeszcze z kształtem amplitudy - teraz słychać, że to jako taki sinus - a może by tak zobaczyć jak byłoby z kwadratem (trapezem), trójkątem albo tego sinusa rozciągnąć w pionie (może temat na dodatkową opcję w menu audio? jeśli to możliwe)... i jednak przerwy między piknięciami byłby wskazane przy tym typie audio - nie mówię tu o długich przerwach tylko o najkrótszych możliwych które spowodują odczuwalne oddzielenie piknięć (i może to byłoby sens dorzucić do menu). Nie wiem może błądzę z tym wszystkim (bo np. nie jest to wykonalne na tym etapie (w samym oprogramowaniu)) bo to wszystko tak na szybko to co mi przychodzi na myśl.

Fajnie by było gdyby jeszcze została dołożona funkcja wyciszania sygnału wiodącego w trybie czysto dynamicznym (i może jednoczesnym) w czasie wykrycia metali dyskryminowanych.

Wracając jeszcze do audio. Czy efekt mdłości dźwięków nie wynika z tego, że mają niskie próbkowanie? Coś jest z nimi nie tak - na pewno dużo lepiej jest niż w poprzednikach ale mi jeszcze czegoś w nich brakuje. Podejrzewam głośnik. Fajnie by było aby ktoś w tym zakresie jeszcze się wypowiedział.

Ten schemat audio który troszkę wcześniej przedstawiłem (nie mając jeszcze sprzętu w ręku) jest nieodpowiedni - opracowuję nowy schemat multi tonów - dam go jak uznam, że jest już ok.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 09:36 
Generał Broni
Generał Broni

Dropek
Skoro podejrzewasz głośnik może warto sprawdzić na słuchawkach? [emoji3]
Jedna sprawa będzie wyjaśniona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 09:36 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dropek,ja to słyszę ale...to trezba iść w teren na miejscówke. Na testach na czystym trudno to wychwycić. Dopiero w terenie kiedy nie namierzasz testowanych konkretnych przydmiotów,tylko jakbo to powiedzieć ,,pozwalasz wykrywaczowi szukac ,łapać sygnały,, ,wtedy to sie daje we znaki. Ja na czystej dosyć miejscówce..czułem sie troche jak na smietniku przez to :). Nie pisałem o tym bo to były 3 wyjscia w teren i nie chciałem pochopnie pisać o czymś co nei jest jakby wyjasnione czy jednoznaczne. Ale to zjawisko występuje,kurde ja to w moim jednym wpisie chyba nazwałem przypadkiem,, zatykaniem sie wykrywki,, -takie było wrazenie. To powodowało u mnie ze musiałem baaardzo zwolnić chodzenie i przemiatanie,i zacząłem sie cofac po niektórych sygnałach o krok do tyłu.
To są takie krótkie piki,one występują jak zauważyłem przy przechodzeniu z celu na cel...Tutaj jeszcze trezba by było pochodzić i to dokładnie potestować.
Co do głośnika - myślę że jest ok,ewidentnie brak FM. To ma każdy syntezator kto się intersuję wie o co chodzi :)
polecam ten artykół,troszkę techniczny ale obrazuje o co w tym chodzi
https://sound.eti.pg.gda.pl/student/eim/05-FM.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 10:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na słuchawkach jest nieco lepiej ale nie jest to wyznacznikiem tego, że z głośnikiem może być coś nie tak i tego słuchawkami się nie wyjaśni - zupełnie różne dwa światy, środowiska - żeby to wyjaśnić trzeba by było podłączyć względnie odpowiedni inny głośnik.
Te szybkie stuki, puki przed dźwiękami nieco mnie przerażają, są problemem niewątpliwie. Nie jest to efekt zatykania się sprzętu tylko za mocnego impulsu który po mikro sekundach się wyrównuje na nieco niższym poziomie.
Czego ja się mogę jeszcze czepić to wyraźnego rwania dźwięku od sygnału z pogranicza zasięgu - brak jest natężenia dźwięku pośredniego i niskiego - nie mówię tu o tym, że dźwięk nie cichnie względem "głębokości zalegania" bo cichnie, ale cichnie do jakiegoś poziomu później się rwie zamiast cichnąć jeszcze bardziej bo jest taka możliwość - nie wiem jak to opisać by było zrozumiałe...

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, może równoległe dołożenie kondensatorka ceramicznego do wyjścia głośnikowego wyeliminuje ten efekt stukania dźwięków.

Panowie trzeba o tym wszystkim pisać, Pan Rutyna na pewno przeczyta i myślę, że będzie się starał by to w miarę możliwości poprawić, a na pewno się da. Zachęcam do opisywania swoich wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 10:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dokładnie, zauwazyłem że na sucho w powietrzu...sygnał ma i czystość na granicy zasięgu własnie(momijam teraz brak modulacji),natomiast w terenie ...rwie sie i to na niezbyt głeboko zalegające przedmioty, natomist po wykopaniu na wierzchu już jest czysty. I tyczy sie to zarówno kolorowych drobnych smieci,jak i monet ,trzeba tu dużo testować żeby sie dowiedzieć jakie jest natężenie tego zjawiska i czemu ono występuje.Teraz to niewiadoma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 11:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wydaje mi się, że to nie wynikło samo z siebie, przypadkiem... Twórca celowo to wprowadził pewnie dlatego, żeby nie było wątpliwości - sygnał jest albo go nie ma, żeby nie mieszać w głowach uczącym się... tylko dlaczego na stałe bez możliwości obniżenia tego progu cięcia natężenia dźwięku - taka opcja w menu powinna się znaleźć w menu audio - obcinanie słabych sygnałów, np. TAK/NIE, gdzie przy NIE byłoby słychać wszystkie wartości natężenia dźwięku - bez dziur, a przy TAK to co jest teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 11:44 
Kapral
Kapral

A to nie czasami parametr maskowanie jest od eliminacji tych krótkich rwań od dyskryminacji powstających z powodu mineralizacji gleby i dyskryminacji żelaza? Niski filtr gruntu+szybkie przemiatanie+niskie maskowanie= więcej rwań i trzasków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 11:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Testowałem - właśnie to nie to, chyba, że maskowanie na 0 jeszcze coś tnie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 12:05 
Kapral
Kapral

To jeszcze mi przychodzi na myśl wpływ dyskryminacji przy multitonowości, który może wycinając popykiwać. Ja osobiście nie słyszałem żadnych pików. Jeśli miejsce było czyste, było cicho jak makiem zasiał. Lub ostatecznie nie zwróciłem na to uwagi jeśli to jest minimalne. Ale stwierdzenie kolegi, że czuł się jak na śmietniku to nie ma mowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 12:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

prete zalezy co rozumiemy przez czysto:)
Natomiast to wrażenie z zatykaniem to było w sytuacji kiedy miałem dużo sygałów obok siebie....i nagle cisza..w pewnym momencie przeszedłem z 10 metrów i cisza ani sygnału...mysle że niemożliwe...zawracam ta sama droga i reset kanału..i sa dzwieki:)...ale tym razem ide wolno i bardzo wolno przemiatam cewką i te sygnały krótkie ale jednoczesnie bez cichych przejsc miedzy nimi i wtedy te piki wystepowały. Poczułem ze mam całkowity brak synchronizacja między szybkoscią chodzenia-szybkoscią przemiatania i szybkoscią przetwarzania danych przez wykrywacz:) - dziwne zjawisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 12:31 
Kapral
Kapral

Jak sygnał obok sygnału, to zapewne żelastwo też tam było i to mogło pochodzić ze zdyskryminowanego żelaza między sygnałami. Należało sprawdzić statykiem lub zerową dyskryminacją, czy nie leży coś między sygnałami co je maskuje i powoduje piki.
Natomiast jeśli chodzi o zatkanie się i niesłyszenie żadnego sygnału w przypadku gdy przed chwilą były, to nieodnotowałem takiego czegoś chyba że masa żelastwa maskowała sygnały a miałem włączoną wysoko dyskryminację i wówczas były słyszalne jedynie z konkretnej pozycji przemiatania.
Ale żeby wyeliminować takie dziwne przypadki chodzę z bardzo niską dyskryminacją lub bez.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 13:01 
Specjalista
Specjalista

front,prete nalezi popisac ustawienia na jakych chodzice,, zeby bylo mozna znalezc y dostosovac nastawy, bo to moze byc uzity abo nizky filter ,nizke- abo zavysoke recovery speed.....dzenky....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 13:25 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mam prośbę ,czy ktoś dobrze obeznany i doświadczony w używaniu trybu jednoczesnego w Rutusach,mógłby napisac mi wyjściowe ustawienia w tym trybie stricte do Altera? Chodzi mi o tryb ukierunkowany na szukanie drobnicy kolorowej.Chciałbym zrobić test tego trybu w Alterze. dzieki z góry

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]