Teraz jest piątek, 12 września 2025, 20:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 13:38 
Pułkownik
Pułkownik

Najprostsze, co można zrobić, to wrzucić oryginalny program "monety", ewentualnie dać filtr gruntu o 1 stopień w dół, ale wtedy nie możesz machać za szybko. Aby włączyć tryb jednoczesny - proponuję ton wiodący na 3 i wzmocnienie toru statycznego na 10 - na początek. Dobierz sobie ton sygnału wiodącego, ja mam na 220Hz, ale jak kto sobie chce. To tak na pierwszy raz, żeby się oswoić z mixem. SAT na początek dałbym na 0, żebyś mógł łatwiej korzystać ze statyka. Jeszcze jedno, w mixie nie rezygnuj z pinpointa, on działa trochę inaczej niż tryb statyczny i daje dodatkowe informacje.

Ostatnio edytowano środa, 7 grudnia 2016, 14:02 przez altertomek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 13:48 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

altertomek dzięki ,a statyk na ile?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 13:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Miał być wstęp z wnioskami ale może najpierw to a potem wnioski,testy w terenie w trakcie przygotowania,to bedzie mozna zweryfikować to co nagrałem.
Zaznaczam test ma na celu sprawdzić/pokazać jak alter radzi sobie z identyfikacją tonalna /głebokosciową róznych przedmiotów w trybie dynamicznym,na tą chwile air test,chodzi o braki w modulacji dzwięku.

https://www.youtube.com/watch?v=jA33q1LLkDQ
https://www.youtube.com/watch?v=4VpzlkC5rAI
https://www.youtube.com/watch?v=uq285jfgmVY
https://www.youtube.com/watch?v=yPMES_3xOhY

Ostatnio edytowano środa, 7 grudnia 2016, 14:15 przez front247, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 14:02 
Pułkownik
Pułkownik

No jasne, wkradła się pomyłka terminologii. :?
Miało być tak: wzmocnienie audio na 40, tak myślę na początek, a wzmocnienie statyka 10.
(poprawiłem już w poprzednim wpisie, żeby ktoś tak nie ustawił)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 14:09 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Temek mam test nagrany na takich ustawieniach tylko z róznicą że wzm. audio na 20 a nie na 40 ..będzie ok?
Bo statyk użyłem własnie 10 na czuja ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 14:20 
Pułkownik
Pułkownik

Ciut mało, ale myślę, że do testów to może być ciekawe.
Póki co, to jeszcze prawie wszyscy działamy w Alterze trochę na czuja, no, oczywiście mając podstawy do tych działań w postaci doświadczenia, instrukcji i porad. Nabieramy też powoli praktyki. Staje się to coraz bardziej klarowne i będzie już tylko lepiej :8) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 16:06 
Kapral
Kapral

Filmy pokazane przez kolegę moim zdaniem ukazują bolączkę wszystkich wykrywaczy. Identyfikacja głębokości czy wielkości w trybie dynamicznym jest niemożliwa. Wynika to z tego, że taki sam sygnał da miedziana boratynka na 10cm co miedziana kopiejka na 20cm czy miedziany talerz na 50cm. Będzie to silny punktowy sygnał. Od długości sygnału jest pinpoint lub statyk. Jeśli Alter w prezentowanym filmiku ma zasięg powiedzmy 30cm to na 15 cm wszystkie sygnały będą silne. Chyba że weźmiemy jeszcze mniejszą rzecz, na którą zasięg będzie jeszcze mniejszy. Wówczas ta ostatnia da słaby modulowany sygnał.
Dla przykładu podrzucam jakiś pierwszy lepszy filmik z yt: https://www.youtube.com/watch?v=g7nTK4LB_TM, gdzie polecam spojrzeć na 1.36 filmu i od razu przeskoczyć na 5.18. Groszówka polska wydaje taki sam punktowy ton do ok. 20 cm natomiast złotówka do ok 27cm. Jeśli obie wrzucimy poniżej 20 cm dają ten sam sygnał. Nie ma możliwości rozróżnienia wielkości choć złotówka jest 2 razy większa. Jest tylko delikatna zmiana tonu. Zatem w terenie słysząc cichszy sygnał nie damy rady określić czy mamy 1grosz na 25cm czy złotówkę na 30 czy jeszcze większy przedmiot jeszcze głębiej. I to nie zależy od wykrywacza. Pooglądajcie sobie air testy dla różnych sprzętów na różne wielkości rzeczy i efekt jest dokładnie taki sam.
W Alterze jak w każdym wykrywaczu modulacja głębokościowa zaczyna się przy danych ustawieniach od danej odległości w zależności do wielkości przedmiotu. A że większość wykrywaczy ma stałe nastawy to byliśmy przyzwyczajeni, że przy max czułości da się jako tako odczytać czy to duże czy małe czy płytko czy głęboko, choć i tak nie zawsze się to sprawdzało.
Zawsze możemy sobie ograniczyć mocno zasięg czułością, filtrem gruntu czy wzmocnieniem audio, i dla płytkich przedmiotów do 20cm będzie słychać cichsze i głośniejsze dźwięki co więcej powie. Ale czy chcemy się pozbywać zasięgu. Na niektórych miejscach jest to niewątpliwie wskazane.
Mi się wydaje, że Alter na ustawieniach kolegi fronta jest za głęboki. I wchodząc z takowymi na średnio zaśmiecone pole dostajemy kołomyji, gdyż nagle wszystkie sygnały leżące do 25cm są ładne, donośne i punktowe. Zweryfikować dopiero może to statyk lub pinpoint.
Jeśli chodzi o modulację składowo-kształtową to moim zdaniem 14 tonów jest niewystarczające do modulacji sygnału pokazanych na filmie małych kapsla czy odłamków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 16:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

prete napisał(a):
Filmy pokazane przez kolegę moim zdaniem ukazują bolączkę wszystkich wykrywaczy. Identyfikacja głębokości czy wielkości w trybie dynamicznym jest niemożliwa. Wynika to z tego, że taki sam sygnał da miedziana boratynka na 10cm co miedziana kopiejka na 20cm czy miedziany talerz na 50cm. Będzie to silny punktowy sygnał. Od długości sygnału jest pinpoint lub statyk. Jeśli Alter w prezentowanym filmiku ma zasięg powiedzmy 30cm to na 15 cm wszystkie sygnały będą silne. Chyba że weźmiemy jeszcze mniejszą rzecz, na którą zasięg będzie jeszcze mniejszy. Wówczas ta ostatnia da słaby modulowany sygnał.
Dla przykładu podrzucam jakiś pierwszy lepszy filmik z yt: https://www.youtube.com/watch?v=g7nTK4LB_TM, gdzie polecam spojrzeć na 1.36 filmu i od razu przeskoczyć na 5.18. Groszówka polska wydaje taki sam punktowy ton do ok. 20 cm natomiast złotówka do ok 27cm. Jeśli obie wrzucimy poniżej 20 cm dają ten sam sygnał. Nie ma możliwości rozróżnienia wielkości choć złotówka jest 2 razy większa. Jest tylko delikatna zmiana tonu. Zatem w terenie słysząc cichszy sygnał nie damy rady określić czy mamy 1grosz na 25cm czy złotówkę na 30 czy jeszcze większy przedmiot jeszcze głębiej. I to nie zależy od wykrywacza. Pooglądajcie sobie air testy dla różnych sprzętów na różne wielkości rzeczy i efekt jest dokładnie taki sam.
W Alterze jak w każdym wykrywaczu modulacja głębokościowa zaczyna się przy danych ustawieniach od danej odległości w zależności do wielkości przedmiotu. A że większość wykrywaczy ma stałe nastawy to byliśmy przyzwyczajeni, że przy max czułości da się jako tako odczytać czy to duże czy małe czy płytko czy głęboko, choć i tak nie zawsze się to sprawdzało.
Zawsze możemy sobie ograniczyć mocno zasięg czułością, filtrem gruntu czy wzmocnieniem audio, i dla płytkich przedmiotów do 20cm będzie słychać cichsze i głośniejsze dźwięki co więcej powie. Ale czy chcemy się pozbywać zasięgu. Na niektórych miejscach jest to niewątpliwie wskazane.
Mi się wydaje, że Alter na ustawieniach kolegi fronta jest za głęboki. I wchodząc z takowymi na średnio zaśmiecone pole dostajemy kołomyji, gdyż nagle wszystkie sygnały leżące do 25cm są ładne, donośne i punktowe. Zweryfikować dopiero może to statyk lub pinpoint.
Jeśli chodzi o modulację składowo-kształtową to moim zdaniem 14 tonów jest niewystarczające do modulacji sygnału pokazanych na filmie małych kapsla czy odłamków.

Masz ogólnie racje ale...nie do końca. W Alterze brak modulacji kształtu w tym sensie że bez znaczenie czy machniemy idealna okrągła monetką czy postrzepionym smieciem - sygnał identyczny,np w minelabie juz nie,tam sygnał przełamie sie.Jedynymi rzeczami jakie mnie potrafiły oszukac były..podkładki..kolorowe....a i tak sygnał na monete był ,,delikatniejszy,,.
W alterze w dynamiku jest problem z modulacja w stusunku głebokość /wielkość . Zaraz wrzuce kolejny test na mixie i on to pokazuje. W minelabie czy wielu innych wykrywkach moneta zakopana na jakiejś mierzalnej głebokosci da zawsze sygnał czysty i jednorodny,jak będzie obok stal,to sie zacznie łamać,jak bedzie na granicy zasiegu..zacznie modulowac-wtedy VID i wszystko wiemy....a 20 razy wieksza blacha kolorowa...da różne natężenia zalezne od głebokości,ale ten sam rwany dzwięk,albo gdy bedzie duża i płytko bardzo mocny rozległy i piskliwy przeszywający ton...tonalnie ten sam lecz zmodulowany.Dlatego wiele osób posiadającch wykrywacze z krótkimi dzwiekami mówią że minelab muli...no jak ma informowac to np muli :)
W alterze ta blacha zakopana i mała moneta daje jednakowy dzwięk..w funkcji wielkość/głebokość .I juz jestem po tym tescie w terenie - tam jest jeszcze gorzej....bo nie idzie jednoznacznie powiedzieć czy mamy blache,kapsel czy monete ..różne stopy i wielkości..i krztałty - ta sama głębokość . jak siedze i macham przedmiotami które widzę to jest łatwo,teraz wyobraż sobie miejscówke...tam nic nie widzisz co jest w ziemi ,wykrywacz powinien dać ci wiecej informacji niż tylko kolor ,żelazo - przynajmniej ja mam taką opinie.
OD 4 dni siedze nad jednym ustawieniem - wzm.audio..jako tym który miał dać tę modulacje głebi. Może niebwem nagram test jak działa ta funkcja,bo za dużo pisania. Ona nie daje nam tego co tu chcemy osiągnąć.
To tak jak masz 2 gałki volume jedna we wzmacniaczu a druga w karcie na pulpicie komputera....sciszają lub zgłasniają ten sam tor audio tylko inaczej są skalibrowane :) Jedna jest bardziej liniowa a droga np. bardziej logarytmiczna wzgledem siebie. Efekt? Dla twoich uszu muzyka popłynie ta sama.

Masz racje alter jest głeboki - najbardziej w air testach. Ja je robiłem na czułości 75 i wzm. audio 20. Natomiast w terenie jest inaczej,już nie jest tak głeboki ,ale to akurat nei jest problem. zreszta na tych testach pokazuje moje osobiste odczucia,naprawde chciałbym się mylić ,mam nadzieje ze ktoś poustawia ten wykrywacz tak by dał jednak te spektrum informacji ktorę oczekuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:10 
Podporucznik
Podporucznik

Nagrajcie lepiej film porównawczy, ja akurat wiem o co wam chodzi ale nie wszyscy czają chyba. Chodzi o to że np folia po papierosach da sygnał o tym samym tonie ale taki rozjechany i wiemy że coś większego jest pod cewką a w alterze jest to taki sam pik jak na monetę (jak dobrze was rozumiem).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

No coż, wyświetlacz to wiadomo standard :)
Dalej mikrokontroler taki sam jak w White’s MX Sport STM32L151 – ultra low Power. Do tego zastosowania jak najbardziej tak, aczkolwiek są lepsze rdzenie. Ok. Piszemy o tym, co siedzi w obudowie A71, a nie o tym co jest dostępne na rynku:)

Układ jak pisał Rutus opiera się na pełnym direct sampling i tutaj sygnał z sondy jest podawany bezpośrednio (przez opamp) na 24 bitowy kodek audio UDA1361 firmy NXP, dość leciwy już bo aplikacja ma już swoje lata ale jest naprawdę mega tani – kosztuje około 7zł :). Kodek zawiera w sobie modulator delta-sigma. W A71 i w kodeku wykorzystano dwa kanały L i R, które są przełączane z częstotliwością 96kHz. Według aplikacji kodek dla tej Fs osiąga SNR typowo 100db. Znając te dane i wiedząc jakie mamy szumy w układzie, można sobie obliczyć rzeczywistą rozdzielczość kodeka.

I to w zasadzie tyle. Nic więcej tam ciekawego nie ma. W prawym górnym rogu mamy moduł radiowy RF68 firmy HHOPERF Electornic, który jest zintegrowanym transmiterem IC pracującym na częstotliwości 310 do 928MKz.
Tyle od strony sprzętowej :) Reszta jest niedostępna w kodzie. I dobrze! Ogólnie A71 sprawia dobre wrażenie, no może po za kilkoma szczegółami. Najbardziej chyba denerwujący jest dość mały spust, który wbija się dokładnie w środek palca, którym go naciskam ;(. Zdecydowanie wymieniłbym go na inny. Od strony programowej oczywiście denerwująca jest konieczność ponownego strojenia do gruntu, np. przy zmianie częstotliwości (oj. przydałby się automat) i brak możliwości podglądu parametru np. sygnału wiodącego podczas zmiany. Program nadpisuje wartość zadaną parametru dopiero po wyjściu z funkcji – dla tych kilku parametrów, które użytkownik ma ochotę obserwować podczas zmiany, parametr musi być aktualizowany w pętli :)

Tyle. Więcej opisów i testów A71 z mojej strony nie będzie :)

TAKTYK

Załącznik:
Rutus_Alter71_800.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano środa, 7 grudnia 2016, 17:16 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:15 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tui , mniej więcej o to chodzi ale w całym spektrum .

prete zauważ w filmie który dałeś,jak 1 groszówka na końcu zasiegu zaczyna modulować ,takie plumkanie ...;)
Mimo ze nie ma gleby ,nie ma wiekszych zakłóceń od innycyh metali itd..gdzies tam kończy się zasięg i już zaczyna modulowac delikatnie. a to tylko test w powietrzu.
Edycja jest upierdliwa ale to pikuś..trzeba to trzeba :)
Taktyk powiedz lepiej jak polepszyc tor audio :) Bo kodek to jedno ale zdaje sie w sofcie można duzo zrobić . Ja siedze w muzyce troszke to wiem ze mozna ale nie wiem jak to wyglada od strony programowej w wykrywaczu. Moze by sie przydał lepszy silnik niz za 7 zł ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Akurat zadanie dla tego kodeka to przekształcenie sygnału z sondy w postać cyfrową i nie ma nic wspólnego z audio generowanym z głośnika. Audio można zrealizować w różny sposób - ja korzystam np. z wbudowanego w mikrokontroler DAC. Temat dość zawiły...

T.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

AA no to zle cie zrozumiałem ale nieprecyzyjnie napisałeś :) Czyli kodek to w duzym uproszczeniu coś jak przetwornik analogowo - cyfrowy..
No ja się cały czas domyślam że audio to jest robota dla dobrego programisty z patentem,bo zmiennych do poustawiania tu trochę jest. Gość od audio w RUTusie chyba miał kaca... :lol:
W sumie to dobrze bo to znaczy ze można z tym coś zrobić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 17:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

prete napisał(a):
Filmy pokazane przez kolegę moim zdaniem ukazują bolączkę wszystkich wykrywaczy. Identyfikacja głębokości czy wielkości w trybie dynamicznym jest niemożliwa. Wynika to z tego, że taki sam sygnał da miedziana boratynka na 10cm co miedziana kopiejka na 20cm czy miedziany talerz na ...

Na szczęście.nie dotyczy to wszystkich wykrywaczy

A ja sam jestem ciekawy jak Alter zagra na moim polu testowym już niebawem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 19:39 
Kapral
Kapral

Jeśli pojawił się w wątku kolega Taktyk to ja miałbym pytanie. Jak w wykrywaczach tych, które mają wskaźnik jest realizowany pomiar głębokości? Tak pi razy drzwi czy trochę wysiłku wkładają, żeby pokazać jakoś miarodajnie.
Rutusy nigdy wskaźnika nie miały tylko realizowały to przy namierzaniu i jak dla mnie to dawało dużo informacji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]