parcek napisał(a):
Witajcie,
Skoro w tytule wątku istnieje słowo : problemy , pozwolę się zapytać jak u Was wygląda praca wykrywacza na mokrej trawie?
W Firmie na M usłyszałem, że ten typ tak ma, i jak tylko pojawia się wilgoć w powietrzu to na 18 kHz każdy wykrywacz głupieje.
Najlepiej bym zszedł wtedy na 8 kHz, obniżył czułość i będzie dobrze.
Nie powiem, że to zły pomysł, lecz chyba nie o to chodzi?
Chodzę na dość wyżyłowanych ustawieniach lecz są to typowe piski i jak jest fant pod cewką to jest sygnał na fant - to na suchym terenie.
Natomiast na mokrym schodzę z pola bo każde źdźbło trawy daje sygnał na fant no i mam problem, bo nie kupowałem wykrywacza trawy...( towar niezgodny z umową? :ang )
W instrukcji nie ma żadnych ostrzeżeń typu nie szukaj jak jest wilgoć, mgła, rosa, deszcz itp.
Mieszkam w pasie nadmorskim, dużą wilgotność powietrza mam przeważającą część roku...
Stąd proste pytanie - co robić?
Odsyłać pomimo zapewnień sprzedawcy, że jest ok czy wierzyć, że ten model naprawdę tak ma?
Jeśli Deus XP tak ma, to by nie zaśmiecać wątku proszę o propozycje na pw wykrywacza wysoko częstotliwościowego, z możliwością zastosowania słuchawek bezprzewodowych pozbawionego wad jak wyżej.
Witaj,
Ewidentnie problem z cewką, nadaje się do reklamacji. Nie powinno mieć to miejsca. To co się zdarza i to niezależnie do wilgotności trawy czy powietrza :) to to, że cewka 11" bardziej nielubi ścierniska, wysokich twardszych łodyg traw, chwastów, gałęzi itp. niż mniejsza cewka 9" (mniejszej cewce wcale to nie wadzi), a efektem tego są sporadyczne dodatkowe dźwięki przeważnie w niższych tonach, które czasami mogą powodować "przykrycie" pożądanego sygnału który znajduje się nieco niżej ;)
Pozdrawiam.