Teraz jest sobota, 13 września 2025, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 11:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

front247 napisał(a):

Front, przejrzalem twój filmik. Dyskusja trwa tu o tonach, ale ja tu widzę inny problem. Skala jest do 120, a takie przedmioty jak szrapnelówka, czy kalesoniak cynkowy biją po skali na 90, 100. Jedno jest pewne jak byś tych tonów nie poustawial, wchodząc na pole zasiane kulkami kopiesz wszystko. O tej zardzewialej blaszcze bijącej krótkim monetowym sygnalem nawet nie wspominam. Mialem już wcześniej potwierdzenia z terenu, że tym wykrywaczem kopie się wszystko, twój filmik potwierdza to w 100%. Jak dla mnie mocne nieporozumienie, w wykrywaczu tej klasy, za tą kasę. Zaraz odezwą się glosy, że kopie się każdy sygnal. Może i kopie na czystym zabronowanym poletku. Chcialbym widzieć kopiacych każdy sygnal po 3 godzinnej wspinacze w Bieszczadach, czy Alpach w pelnym slońcu na pierwszą linię ,gdzie są miliardy czubków lusek i kulek szrapnelowych, skala lub glina...
Dziwne tym bardziej, że w Argo dalo się to jakoś zrobić, a większości "starych" modeli różnych marek dalo się to zrobić 20 lat temu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 12:15 

Panowie, idźcie sobie w teren i zacznijcie się uczyć tego wykrywacza. Z całym szacunkiem front247 ale to machanie przed cewką o kant d... rozbić. Ja po 15h w terenie wiem, kiedy mam kapsel, puszkę, łuskę od mausera czy zrywkę pod cewką. Oczywiście zdążają się śmieci doskonale udające monety ale tego nie da się uniknąć. Dodam, że więcej tego kopie niż w Argo ale powód tego jest jeden. Profil dźwięku cały czas dopracowuje i jeszcze długo będę się Altera uczył. Deusa z Altera nie zrobicie. Już szybciej White'sa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tara napisał(a):
front247 napisał(a):

Front, przejrzalem twój filmik. Dyskusja trwa tu o tonach, ale ja tu widzę inny problem. Skala jest do 120, a takie przedmioty jak szrapnelówka, czy kalesoniak cynkowy biją po skali na 90, 100. Jedno jest pewne jak byś tych tonów nie poustawial, wchodząc na pole zasiane kulkami kopiesz wszystko. O tej zardzewialej blaszcze bijącej krótkim monetowym sygnalem nawet nie wspominam. Mialem już wcześniej potwierdzenia z terenu, że tym wykrywaczem kopie się wszystko, twój filmik potwierdza to w 100%. Jak dla mnie mocne nieporozumienie, w wykrywaczu tej klasy, za tą kasę. Zaraz odezwą się glosy, że kopie się każdy sygnal. Może i kopie na czystym zabronowanym poletku. Chcialbym widzieć kopiacych każdy sygnal po 3 godzinnej wspinacze w Bieszczadach, czy Alpach w pelnym slońcu na pierwszą linię ,gdzie są miliardy czubków lusek i kulek szrapnelowych, skala lub glina...
Dziwne tym bardziej, że w Argo dalo się to jakoś zrobić, a większości "starych" modeli różnych marek dalo się to zrobić 20 lat temu.

Dokładnie tak. Dzis testuje sobie dalej i zaczeły sie pojawiac ciekawe rzeczy,ale o tym potem.
Rzeczywiscie Alter w podstawowej wersji tonalnej każe kopać kazdy sygnał,co oczywiscie jest bzdurą,ale spokojnie są juz pierwsze oznaki na neibie że da sie to poustawiać dobrze :)

Dragster,no wiesz moje testy maja na celu rozwiązanie problemu ...dla jednych są o kant d....,dla innych nie.Zresztą dzielę sie nimi wyłacznie z tego powodu że mnie o to poprosiło kilku kolegów z forum.A jak wiadomo kolegom po kiju, tak banalnych rzeczy jak krótkie video sie nie odmawia :)
Skoro ty odróżniasz wszystko na Altzerze i ejstes z tego zadowolony to wiedz ze ciesze sie z tobą,to bardzo dobrze że są także użytkownicy bardzo zadowoleni. My tu kombinujemy żeby zadowolić tych ...mniej zadowolonych ;)

Absolutnie nie chcemy chyba przerabiać tu altera na deusa....bo to podobny rodzaj odpowiedzi na impuls od cewki co pokazuje film benka...natomiast zrobic z altera minelaba- to by było coś :h ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:12 

Oczywiście rozumiem to. Ja nawet nie kombinowałem z kilkoma tonami, od razu zrobiłem sobie profil 120 tonów więc faktycznie mogłem nie zauważyć. Druga sprawa to na początku trzeba kopać wszystko bo jak inaczej się nauczyć? Machając ręką przed cewkę nie da rady. Nie piszę, że nie kopię śmieci, kopię i to jak świnia trufle. Traktuję to jako naukę i rozpoznaję już sporo śmieci przed wykopaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak czytam problemy Kolegów jeśli chodzi o audio w Alter71, to mam wrażenie, że kupili jakiś inny wykrywacz :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:37 

Mam dokładnie takie samo wrażenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

No bo audio zasadniczo jest OK, po prostu ID jest skopane. :lol:
a tak na serio, to mocno ucierpiala uniwersalność tego wykrywacza, bo na poletka, czy monetki to bardzo dobry wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:48 
Kapitan
Kapitan

Dragster napisał(a):
Oczywiście rozumiem to. Ja nawet nie kombinowałem z kilkoma tonami, od razu zrobiłem sobie profil 120 tonów więc faktycznie mogłem nie zauważyć. Druga sprawa to na początku trzeba kopać wszystko bo jak inaczej się nauczyć? Machając ręką przed cewkę nie da rady. Nie piszę, że nie kopię śmieci, kopię i to jak świnia trufle. Traktuję to jako naukę i rozpoznaję już sporo śmieci przed wykopaniem.

W 100% zgadzam się z kolegom. Już wcześniej pisałem o tym, że kopanie śmieci przy poznawaniu nowego sprzetu to absolutna podstawa. Nie trudno wykopać stabilny sygnał monetkowy - sztuką jest rozróżnić te sygnały niejednoznaczne. Dlatego im wcześniej nauczymy się rozpoznawać sygnały śmieciowe, tym szybciej zdołamy rozrózniać je od tych pożądanych.
Błędnym podejściem do sprawy jest chyba próba sklonowania dźwięków deusa czy minelaba na Altera - nie o to chyba chodzi. W moich filmach nie chodzi o to by pokazac jak dźwięki mają byc modulowane i w jakiej tonacji. Chodzi o wychwycenie różnic w sygnałach na małe i duże przedmioty - niezależnie od wartości tonu i ich ilości - czesto jeden lub nawet dwa tony dają więcej informacji o kształcie przedmiotu niż cała gama dźwięków. Jak pisałem wcześniej, dla mnie problemem nie są zastosowane tony w dźwiękach a bardziej chodzi mi o czytelnosć amplitudy tych dźwieków - zdaję sobie sprawę z tego ze nie wszyscy moga rozumieć tak naprawdę o co mi chodzi, bo nie mają potrzeby uzyskiwania z tych dźwięków takich informacji. Duża blacha czy puszka powinna być diametralnie inaczej sygnalizowana niż mały kolor czy moneta - i nie ważne czy jednym tonem, czy wieloma. Tak samo przebicie na żelazo - sygnał dźwiękowy powinien oddawać proporcję tego przebicia - czy jest ono duże czy małe. Do tego wystarczą tak naprawdę tylko dwa tony i odpowienia modulacja w czasie tych dźwieków. Bo to, czy przedmiot jest z miedzi czy z mosiądzu - okaże się po wykopaniu. Czesto błędy identyfikacji mogą przesuwać na skali te wskazania i slepa wiara w to co widzimy na wyświetlaczu może przynieśc więcej szkody niż pożytku.

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:00 przez benekpe, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:48 

tara napisał(a):
a tak na serio, to mocno ucierpiala uniwersalność tego wykrywacza, bo na poletka, czy monetki to bardzo dobry wykrywacz.

A na militarkę i głęboką militarkę to nie? Nie zgodzę się z toboą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 13:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tara napisał(a):

No to mamy zderzenie dwóch różnych opinii :)
Jedni piszą, że na monetki, drobnicę średnio się nadaje za to statyk na grube rzeczy jest wypas.
Natomiast inni piszą, że nadaje się na monetki, drobnicę na pola a statyk do bani...

Ja Wam powiem, Alter jest bardzo dobrym uniwersalnym wykrywaczem który znajduje się we wczesnej fazie testów obywatelskich ;) Wszystkie uzasadnione i sensowne uwagi na pewno zostaną uwzględnione w kolejnej wersji oprogramowania Altera, które jedynie spowodują względną poprawę niekoniecznie osiągów a synchronizację z użytkownikiem :D

ID Alter ma bardzo dobrą, aż za dokładną i za szybko działającą ;) bo ID przekładając się na audio powoduje, że niektórzy słyszą puste, bez życia dźwięki, pomijając to, że na głośniku rzeczywiście lekko są stłumione ale w słuchawkach jest już dużo lepiej.

Proponowałbym raczej skupić się na tworzeniu listy uwag i życzeń co byśmy chcieli zobaczyć/co miałoby zostać poprawione w następnej wersji oprogramowania Altera

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Panowie, chciałem niesmiało zauwazyć że kopanie śmieci...w ogóle wszystkiego po to żeby porozpoznawac jak wykrywacz reaguje jest normalne.. i oczywiste.Ale nalezy odróżnic uczenie sie wykrywki ,,KTÓRA DAJE NAM SIE CZEGOŚ NAUCZYĆ,, od bezmyślnego kopania wszystkiego..wykrywaczem który słabo lub w ogóle nie identyfikuje,tonalnie tychże śmieci,w sposób ukazujący chocby minimalne róznice miedzy głebokościa,wielkościa przedmiotu i danego stopu metalu.
I w alterze ustawienie multitonów w jednej konfiguracji daje nam zmiany ID..a przy innej ..daje słabo. Więc to ma znaczenie jak one bedą poukładane a nie ..czy bedą poukładane.

Dropek jesli miałbym wyrazić prośbę/życzenie do nastepnego softu to potrzebuje na pokładzie altera prosty modulator FM,w opcji pod każdy pojedynczy ton na całej skali,a juz byłoby bosko gdyby cały zakres ID można było podzielić na oddzielne grupy tonów ,z możliwością oddzielnego przestrajania :h....aha i mozliwość kalibracji konkretnych celów w ziemi do poszczególnych segmentów modulacji szeroko pojętej :1

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:11 przez front247, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:08 
Kapitan
Kapitan

Dropek - czy nie brakuje Ci dyskryminacji w torze statycznym - tak jak w deusie?
Jak by wyglądał tryb jednoczesny na mocno zasmieconym w żelazo polu, gdyby statyk Altera mozna byłoby zdyskryminować? Na takim mocno usianym w żelazo terenie, tryb jednoczesny w moich testach generował ciągłe buczenie, nie potrafiłem jednoznacznie stwierdzic, czy sygnał statyka to już sygnał od pożądanego elementu czy nadal od wszechobecnego zelaza. Gdyby mozna było wyciszyć żelazo w statyku, głębszy w detekcji tor statyczny wcześniej by namierzył pożądany przedmiot kolorowy a dynamik jedynie by graficznie go zobrazował i pokazał ID. Czy w Waszym odczuciu taki mechanizm dyskryminacji nie powodował by zwiększenia czytelności trybu jednoczesnego na zasmieconym terenie?
PS
Front - wracamy do punktu wyjścia - czytelności dźwięków - takie dźwięki dają nam szansę szybkiej nauki rozróżniania śmieci od monet. Nie ważne jaki mechanizm się zastosuje - ważna jest uzyskana czytelnośc toru audio. jak pokazują przykłady zadowolonych użytkowników czytelnośc ALtera jest na dostatecznym poziomie - jednak nie dla wszystkich jak widac. Możliwośc pogłębienia i zwiekszenia tej czytelności byłoby wskazane.

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:15 przez benekpe, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:12 
Pułkownik
Pułkownik

Front, nie miałem możliwości na razie obejrzeć Twoich filmików, ale widzę, że zrobiłeś sporo testów i wyciągnąłeś z nich pewne wnioski. Jaka, która konfiguracja wydaje Ci się na ten czas najlepsza jeśli chodzi o precyzyjną identyfikację obiektów? [Jeśli chodzi o głębokie kopanie i o poszukiwania wśród śmieci to inny temat.] Bardzo jestem ciekaw, bo sam na razie również jestem w fazie testów i Twoje wnioski na pewno będą pożyteczne.
P.S. Wysłałem Ci pytanie na pw.

Benek. Bardzo słuszna koncepcja. Jestem za!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Benek, próbowałem właśnie NAMÓWIĆ Pana Rutynę by dołożył do altera funkcję wyciszenia sygnału wiodącego do 0 podczas gdy cewką najedzie się na metal zdyskryminowany (w tym i żelazo) w trybie dynamicznym i może nawet jednoczesnym (jeśli dałoby się to jakoś logicznie zastosować w tym trybie). Pan Rutyna bardziej przychyla się do wprowadzenia względnie podobnej opcji w delikatnie niepoprawnym nazewnictwie IRON VOLUME (gdzie ja ten tryb nazwałbym DISC VOLUME - głośność dyskryminacji i pozwoliłbym mu funkcjonować w każdym zakresie dyskryminacji podstawowej i wybiórczej). Do czystego statyka dyskryminacji bym nie dawał - a w Alterze w czystym statyku możesz posiłkować się wyświetlaczem na którym widać ID z wykresami, a to też dużo.

W zasadzie dobre by było w trybie jednoczesnym wyciszenie statyka oraz tonu wiodącego w momencie wykrycia metalu wyciętego dyskryminacją :) bez dyskryminacji słyszymy wszystko, a z dyskryminacją w czasie wykrycia niechcianego metalu nie słyszymy nic... To by rozwiązało Twoje zagadnienie?

Czysty tryb statyczny można byłoby zrobić z rozróżnianiem metali w dźwięku jako kolejny tryb statyczny. Żelazo - ton modulowany w dół, kolor - ton modulowany do góry (a zakres żelaza na ID mógłby ustalać sam użytkownik np. dyskryminacją z wyłączeniem dyskryminacji wybiórczej)

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:31 przez Dropek, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:21 
Pułkownik
Pułkownik

Tak jest, Koledzy to są bardzo dobre pomysły. Powstałby wtedy klasyczny tryb pracy - mix głęboki kolor.
Przy wykorzystaniu pomysłu Dropka również żelazo dałoby się wychwycić. Nie zapominajmy jednak, że duże stalowe przedmioty dają ID w kolorze. Na pewno jednak były by w takim trybie duże możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]