Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 15:00 

Napiszę to już Nty raz. Podstawa to ustawić sobie dźwięki raz a dobrze i nie gmerać w nich, tylko kosmetyczne zmiany. Do tego zastanów się jak chcesz uśredniać ID, ustaw na wszystkich programach tak samo. Jak tego nie zrobisz skala ID się rozjeżdża i nauka idzie w las. Znowu masz wrażenie, że masz nowy wykrywacz. To samo w zasadzie dotyczy KK, ustawienie przesuwa między innymi skalę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 15:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dragster napisał(a):
Napiszę to już Nty raz. Podstawa to ustawić sobie dźwięki raz a dobrze i nie gmerać w nich, tylko kosmetyczne zmiany. Do tego zastanów się jak chcesz uśredniać ID, ustaw na wszystkich programach tak samo. Jak tego nie zrobisz skala ID się rozjeżdża i nauka idzie w las. Znowu masz wrażenie, że masz nowy wykrywacz. To samo w zasadzie dotyczy KK, ustawienie przesuwa między innymi skalę.

Ja od początku mam uśrednione na 12 kHz...to jest bez znaczenia,nie ruszam tego i tego nie zmieniam bo to niczego nie zmieni poza przesunięciem skali.
Dragster ty miałes wczesniej argo...może podpowiesz mi jak ustawić altera na typowy tryb mix, i jakich prawidłowosci szukać żeby ten tryb pomógł w dyskryminacji wielkosciowej, tak by można było odczytac czy jest to mała monetka czy wielkaaaa blacha aluminiowa czy miedziana...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 15:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jest dokładnie tak jak Dragster piszesz, to czy rozumiemy co do nas mówi wykrywacz jak już gdzieś tu wspominałem zależy, od tego czy nauczyliśmy się te dźwięki odróżniać, jest to taka forma języka którego musimy się nauczyć.
Przecież na początku ucząc się języka obcego też nie mogliśmy dokładnie odróżnić słów, jeżeli były szybciej wypowiadane, nie rozumieliśmy gdzie wyraz się zaczyna i kończy, aby go zrozumieć, tu z dźwiękami jest podobnie, mózg musi zapisać sobie wzorzec aby mógł go przyrównać i określić jego znaczenie, jedni potrzebują więcej drudzy mniej na to czasu.
Prawdą jest natomiast to że odpowiedni dobór dźwięków ułatwia nam naukę i zrozumienie, tak jak łatwiej nam nauczyć się jakiegoś słowiańskiego języka od na przykład chińskiego, więc w tym wypadku także bliższe nam są dźwięki, i ich znaczenie wtedy gdy przypominają nam te których używaliśmy dlatego dla jednych, alter jest zrozumiały dla innych gorzej bo muszą się uczyć od nowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 16:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja stworzyłem coś takiego:
1-20 200Hz 100Hz 50Hz
21-40 350Hz 250Hz 200Hz
41-60 500Hz 400Hz 350Hz
61-80 650Hz 550Hz 500Hz
81-100 800Hz 700Hz 650Hz
101-120 950Hz 850Hz 800Hz
Po testach wybiorę ten jeden jedyny na całe życie :)6 tonów w zupełności mi wystarczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 16:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hey.
Jeżeli chodzi o słabe Id monet pod taką glebą to zalecam każdemu zabrać kule takiej ziemi gdy się z taka spotka ( ilość bardzo dużej pięści ), spakować do worka zakręcić by wilgoć była ta sama i mieć do testów. Testować w różnych konfiguracjach.
Do tego słabo przewodzące monety i mamy niezły temat do doświadczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 17:47 
Podporucznik
Podporucznik

saper napisał(a):
Hey.
Jeżeli chodzi o słabe Id monet pod taką glebą to zalecam każdemu zabrać kule takiej ziemi gdy się z taka spotka ( ilość bardzo dużej pięści ), spakować do worka zakręcić by wilgoć była ta sama i mieć do testów. Testować w różnych konfiguracjach.

To nie lepiej zabrac monety gdzie występuje taka gleba niz taszczyc glebe do domu ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 17:50 

front247 napisał(a):
Dragster napisał(a):

Ja od początku mam uśrednione na 12 kHz...to jest bez znaczenia,nie ruszam tego i tego nie zmieniam bo to niczego nie zmieni poza przesunięciem skali.
Dragster ty miałes wczesniej argo...może podpowiesz mi jak ustawić altera na typowy tryb mix, i jakich prawidłowosci szukać żeby ten tryb pomógł w dyskryminacji wielkosciowej, tak by można było odczytac czy jest to mała monetka czy wielkaaaa blacha aluminiowa czy miedziana...

Jak ustawisz w każdym programie 12Hz to maszynka inaczej będzie grała... Przesunięcie o którym piszesz ma znaczenie... chyba że do każdego programu zrobisz przesuniecie na tonach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 17:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

pawek121 napisał(a):
saper napisał(a):
Hey.

To nie lepiej zabrac monety gdzie występuje taka gleba niz taszczyc glebe do domu ? ;)

Jak przetestujesz i poznasz dlaczego ta gleba "zjada" ID i tym samym poznasz jak z tym walczyć, to następnym razem na tym samym miejscu znajdziesz więcej monet :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 18:00 

4 godziny w terenie i łapa boli... a "ułomek" nie jestem :)

Poza tym super!
Świetny górski wypad :)
Ustawienia audio 5 tonowe z "grzebieniem" sprawdziły się super. Zrywka od piwa ma ID 70 i dość wysoki słupek który gnie się na lewo i prawo, dzięki właśnie "grzebieniowi" sygnał lekko chrypiący trudny do pomylenia z czymś okrągłym. Kapsel z piwa id około 110 rozsypany na boki i też mocno chrapie. Puszka z piwa tak mocno bije, że to już w ogóle trudno z czymkolwiek pomylić... no chyba że będzie na 60 cm.
Dobre słuchawki i gra muzyka!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 18:38 

Jaki skok wystarczy by uzyskać taki efekt, na monetki widać, że jest kosa... profil.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 19:19 

Dragster napisał(a):
Jaki skok wystarczy by uzyskać taki efekt, na monetki widać, że jest kosa... profil.

dwa pełne dwa puste... różnica 100 Hz

czyli np 350 350 250 250 350 350 250 250, jak dawałem większe różnice niż 100 Hz, chrapanie było denerwujące... nie miłe dla ucha...aczkolwiek sygnał dawał więcej informacji.

Stabilne głębokie sygnały są ciche z lekkim szumem... śmieci chrapią... ale to kwestia wsłuchania. Płytsze wyraźne sygnały spokojnie rozszyfrujesz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 20:46 
Kapral
Kapral

Front. Odpowiadam na twoje pytanie. Na wzmocnieniu statyki na 6 monety nie miały wcale lub prawie wcale słyszalnej statyki, a dynamik ewidentnie pokazywał że coś kolorowego jest lub kolorowego delikatnie przełamującego się jeśli głębiej. Jak był śmieć wielkości polmosa to statyka była już sporo głośniejsza od monetek. Nie wykopałem dziś żadnego śmiecia większego. Jakiś tam drucik się trafił, kawałek ozdoby, kawałek blaszki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 21:10 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.
Utworzyłem program z uproszczoną modulacją częstotliwościową. Różnice między sąsiadującymi tonami wysokimi i niskimi, a także wykres wzrostu częstotliwości wraz ze wzrostem ID, oparte są na podstawach dotyczących dźwięków - toniki, częstotliwości dźwięków oraz ich wzajemnych relacji harmonicznych.
Gotowy do testów. Nie będę tutaj go wrzucał, bo zająłby sporo miejsca. Jeśli ktoś by sobie życzył, to prześlę na pw.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 21:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

altertomek..masakra :1
Przeslij na pw. jeśli to nie kłopot :)
spróbuję potem to zanalogizowac na 4 tony i potestuje.

prete dzięki za wskazówke co do mixa,tez potestuje co to za pies :D :1
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 22:05 
Podporucznik
Podporucznik

:ups: Szok taka kakofonia ale jak będziecie chwalić to pokombinuje.
Ja dziś szukałem na programie monety:
Częstotliwość 13 kHz
Filtr 4, maskowanie 0 potem 1
wzmocnienie audio na 60
ale na czystym próbowałem dodać statykę i zrobić mixa.
Za głęboko nie było ale pierdółki wielkości połowy denarka znajdował wykrywacz więc nie jest źle. Trzeba tylko zwolnić machanie cewką.

mik_e21 napisał(a):
Jak ustawisz w każdym programie 12Hz to maszynka inaczej będzie grała... Przesunięcie o którym piszesz ma znaczenie... chyba że do każdego programu zrobisz przesuniecie na tonach.

Nie łapie, po co ma robić przesunięcie na tonach to by miało sens przy realnym ID przy normowanym np 12 kHz ID na każdej częstotliwości teoretycznie powinno daną rzecz wskazywać tak samo po to to jest.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]