Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 września 2005, 11:32 
Chorąży
Chorąży

Zgadzam się z tym że godzina emisji nie jest dobrze dobrana, ja także nie będę mógł oglądać go o tej porze bo będę w pracy. Pozostaje tylko nagranie go, co ma i swoje dobre strony gdyż warto go mieć w swoim archiwum. Niestety na czas emisji nie mamy wpływu i nic na to nie poradzimy. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 21:47 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Traper napisał(a):
Oczywiście polemizować z tymi stwierdzenia niesposób, są to ogólnie rzucane oskarżenia zupełnie bez podstaw, obliczone tylko na dyskredytowanie naszych chłopców. Wkleiłem ten link który otrzymałem od Marty po to abyście sie przekonali jakie jest nastawienie znacznej części ludności pochodzenia białoruskiego. Podczas wrześniowego pobytu z majorem na Podlasiu mieliśmy okazję się przekonać jak to jest naprawdę. Koledzy i koleżanki z okolic Hajnówki mogą o tym najlepiej opowiedzieć...

Witajcie!
Co tu właściwie gadać. Jeżeli Związek Młodzieży Białoruskiej uznał czasy carskie za najlepsze dla naszego regionu (Puszcza Białowieska) to chyba komentarz nie jest potrzebny. Dla ludności tzw. białoruskiej lepszy jest każdy okupant niż Polak stąd na przestrzeni ostatnich 150 lat dochodziło na tych terenach do różnych konfliktów. A teraz mamy posła Syczewskiego, który miał niedawno kolejną wpadkę jako donosiciel Mińska. Jak mówią tu u nas niektórzy: "Szkoda, że nie ma 'Łupaszki'!" Poseł Jan Syczewski może spać spokojnie i donosić dalej na złych Polaków, ktorzy dyskryminują ludność białoruską.
Czekamy na przyjazd "aliantów" z Polski - "Jastrzębia", "Trapera" i innych.
Pozdrawiam!
P.S. "Traper" tylko nie wygłupiaj się z nocowaniem gdzies tam w muzeum białoruskim. Masz gdzie mieszkać w czasie swojego pobytu w Hajnówce więc nie kombinuj - czekamy! Będziesz szukał w leśnictwie Krynica?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 października 2005, 21:47 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Traper napisał(a):
Oczywiście polemizować z tymi stwierdzenia niesposób, są to ogólnie rzucane oskarżenia zupełnie bez podstaw, obliczone tylko na dyskredytowanie naszych chłopców. Wkleiłem ten link który otrzymałem od Marty po to abyście sie przekonali jakie jest nastawienie znacznej części ludności pochodzenia białoruskiego. Podczas wrześniowego pobytu z majorem na Podlasiu mieliśmy okazję się przekonać jak to jest naprawdę. Koledzy i koleżanki z okolic Hajnówki mogą o tym najlepiej opowiedzieć...

Witajcie!
Co tu właściwie gadać. Jeżeli Związek Młodzieży Białoruskiej uznał czasy carskie za najlepsze dla naszego regionu (Puszcza Białowieska) to chyba komentarz nie jest potrzebny. Dla ludności tzw. białoruskiej lepszy jest każdy okupant niż Polak stąd na przestrzeni ostatnich 150 lat dochodziło na tych terenach do różnych konfliktów. A teraz mamy posła Syczewskiego, który miał niedawno kolejną wpadkę jako donosiciel Mińska. Jak mówią tu u nas niektórzy: "Szkoda, że nie ma 'Łupaszki'!" Poseł Jan Syczewski może spać spokojnie i donosić dalej na złych Polaków, ktorzy dyskryminują ludność białoruską.
Czekamy na przyjazd "aliantów" z Polski - "Jastrzębia", "Trapera" i innych.
Pozdrawiam!
P.S. "Traper" tylko nie wygłupiaj się z nocowaniem gdzies tam w muzeum białoruskim. Masz gdzie mieszkać w czasie swojego pobytu w Hajnówce więc nie kombinuj - czekamy! Będziesz szukał w leśnictwie Krynica?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 19:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dyskusja z forum obok

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... ?id=223386

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 14:25 
Chorąży
Chorąży

Czytając wypowiedzi prezentowane na forum " Odkrywcy " , przez pewnych osobników wcale mnie nie dziwią. Zawsze znajdą się ci którzy będą się starali zniesławić i oczernić dobre imię wszystkich chłopaków z partyzantki antykomunistycznej. Ich metody a tym bardziej argumenty jakie przytaczają są żałosne i nie wymagające komentarza. Chłopaki swoim życiem i walką wystarczająco udowodnili że są prawdziwymi Polakami, patryiotami a tym bardziej bohaterami ! Budujące jest to że tyle osób stanęło w obronie dobrego imienia i pamięci partyzantów, oby było Nas jak najwięcej !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2005, 19:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witajcie!
Wojtek wkręcił mnie znowu w kiepski humor tym odnośnikiem. Poczułem się znowu jak na jakimś białoruskim forum.
Z tym końcem wojny to fakt, że dla niektorych skonczyła się w 1945, ale dla innych trwała dokładnie tak długo jak na to pozwalał bieg ich własnej historii.
Jeżeli to już nie była wojna to czemu pochowano ostatniego partyzanta bez głowy? Skąd taka metoda w 1963 roku? Czemu miało służyć tego typu działanie?
Rodziny peperowców?Pogrążone w żałobie? Z tego co pamietam przez cały PRL czerpały jako spadkobiercy "utrwalaczy" niezłe profity w życiu społecznym. Mieć w papierach zabitego przodka "utrwalacza" to było COŚ! Podobnie wieoski spalone przez "reakcyjne podziemie". To nic że obok była wieś większa, ale pocztę czy sklep sytuowano tam właśnie "bo im się bardziej należy". Może i tak.
Rodziny akowców nie mogły natomiast głośno mówić w jakich okolicznościach zginęli przodkowie bo to było "nie po linii". Często nie wiedzą po dziś dzień gdzie są groby, gdzie są pochowani ojcowie i dziadkowie. Kiedy dla nich skończyła się wojna?
A dla "Inki"? Rok 1946- według niejtórych już po wojnie i oto precedens- śmierć przed ukonczeniem 18 roku życia, jakie prawo cywilizowanego świata w okresie pokoju dopuszcza taką karę w przypadku osoby nieletniej? A więc w 1945 nie skończyła się wojna?
A sybiracy? Od kiedy mogą mówić o swoich losach na "białych niedźwiedziach"? Kiedy w ich przypadku skończyła się wojna?
A właściciele majątków, które rozpalcelowano w wyniku tzw. reformy rolnej? Jakie prawo cywilizowanego państwa w warunkach pokojowych dopuszcza kradzież na tak wielką skalę? A przecież to było już po 1945 (chociaż gdzieniegdzie wcześniej -faktycznie).
A robotnicy w Gdańsku w 1970?
A górnicy z "Wujka" w 1981?
Koniec wojny to niekoniecznie data 8 maja 1945. W szkole podstawowej uczono mnie obchodzić jeszcze 9 maj jako rocznicę. Jak widać niekoniecznie należy się upierać tak jednoznacznie przy jakiejś dacie. Chciałbym żeby rok 1989 mozna było uznać za koniec wydarzeń zapoczątkowanych 1 września 1939 roku - jakkolwiek by ich nie nazywać.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 15:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dla tych, którzy powtarzają iż Polska została wyzwolona przez Związek Sowiecki, wojna faktycznie skończyła się w 1945 roku. Reszta jednak jest zdecydowanie bardziej sceptyczna ;) Oficjalne zakończenie wojny nie znaczy bowiem wyzwolenie. Dla naszego narodu nadeszło ono dopiero w 1989 roku (lub nieco później, jeśli ktoś woli ;) . Przypominam, że dla pokolenia międzywojennego I w.św. skończyła się w 1921 roku (patrz choćby podręcznik Maraian Kukiela). W latach 1918-1921 walczylismy bowiem dalej - z bolszewikami. W okresie późniejszym walka tez trwała dłużej - walczyliśmy znowu z bolszewikami, mimo oficjalnego zakończenia działan wojennych. Tyle z punktu widzenia metodologii histroii :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 10:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

przeczytałem uwaznie artykuł i kawałek dyskusji w wykonaniu niejakiego :"lokomotywy" i szkoda na to słów :gil lokomotywę a ostrze niech będzie tępe!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 15:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Znalazłem przypadkowo. Nie wiem może ktoś już czytał. Weryfikacją też nie będę się zajmował, ale jeżeli ktoś zechce to zrobić to chętnie się zapoznam.

9 sierpnia 2000 roku, pięć lat po pierwszych publikacjach Leszka Bubla, do gdańskiej oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu wpłynęło pismo Dominika Dzimitrowicza. Zawiadamiał o popełnieniu zbrodni przez Izaaka Stolzmana vel Zdzisława Kwaśniewskiego i Leeibe Bartkowskiego, jego zdaniem wysokich funkcjonariuszy NKWD. Izaak Stolzman miał, według Dzimitrowicza, brać udział w zabójstwie polskich oficerów w Katyniu. Stamtąd został przez NKWD, już pod nazwiskiem Kwaśniewski, skierowany na Wileńszczyznę, gdzie miał zwalczać Armię Krajową. Oskarżenia nie brzmią wiarygodnie. Dzimitrowicz oparł się jedynie na własnych wspomnieniach i relacji nieżyjących już osób. Nie podał jakichkolwiek dowodów, które mogłyby zweryfikować oskarżenia. Według jego pamięci Zdzisław Kwaśniewski kierował akcjami zwalczającymi polską partyzantkę. To on właśnie miał się w gdańskim więzieniu znęcać nad Danutą Siedzik pseudonim „Inka”, sanitariuszką z oddziału majora „Łupaszki”. Inne zarzuty: kierował akcją NKWD likwidującą żołnierzy AK i NSZ. W ramach tej akcji transportowano partyzantów zatrzymanych w różnych regionach kraju do Gdańska, gdzie poddawano ich torturom. Stolzman miał się osobiście znęcać nad więźniami. Partyzantów przewożono z Gdańska do obozu koncentracyjnego w Bornem-Sulinowie. Ostatni transport miał być wysłany do Bornego w 1948 roku, a jego konwojenci – funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego – zostali dla zatarcia śladów, zabici przez żołnierzy NKWD. Dzimitrowicz, jak twierdzi, był w tym czasie pracownikiem konsumów Urzędu Bezpieczeństwa w Gdańsku. Miał zbierać informacje dla kontrwywiadu Armii Krajowej. Często spotykał się ze Stolzmanem i Bartkowskim. Był nawet świadkiem niektórych dokonywanych przez nich zbrodni. Konfabulacja?

a oto namiary na całość:
http://www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php ... 172&token=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 października 2005, 16:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam, obejrzałem film M.Pietowskiego o Majorze, mam nagrane oba odcinki na DVD, jak ktoś będzie reflektował, to służe. Jak dla mnie film bardzo średni, bez żadnego przekazu, poza naszymi dzielnymi partyzantami, oraz archiwalnymi zdjęciami (nieopublikowanymi) nic specjalnego. Bardzo interesujące zdjęcia Majora z okresu służby w 4 pułku ułanów, oraz chyba jedyne zachowane nagranie głosu Majora, na filmie możemy zobaczyć oraz usłyszeć wypowiedzi żołnierzy których już niepoznamy R.Drozda, O.Christy, D.Sprudina. Nie jestem juz pewien ale wydaje mi się że istnieje jeszcze film "Żołnierze wyklęci" z udziałem naszego "Zygmunta" może ktoś widział wie coś więcej ?? Jeśli ktoś ma sline nerwy "zapraszam" na forum "Odkrywcy" które podałem w linku, ja mam nerwy słabe wiec szybko z tamtąd uciekłem. Doniedawna sądziełm że jesli ktoś udziela się na forum stricte poszukiwawczo-historycznym to przynajmniej choć trochę sie czymś interesuje w temacie, a tu proszę, dyskusja o "Lalku" teraz się zrobiła o "Ogniu" no i chłopcy wyjechali z fachową lekturą Wałach, Machejek etc aż strach pomysleć co będzie jak zaglądną do nas to może Babczenko lub Sokołowski.
pozdro
siwy VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 października 2005, 21:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzisiaj w grupie osób zainteresowanych w Hajnówce wspominanym wcześniej przeze mnie rajdem po Puszczy Białowieskiej szlakiem AK, który miałby docelowo termin między 28 sierpnia a 3 września (rocznica śmierci i urodziny "Inki") dokonało się wstępne planowanie trasy. Dla wiekszości użytkowników tego forum nazwy miejscowości, które za chwilę wymienie nie będą pewnie obce stąd też daruję sobie w tym miejscu szczegółowe uzasadnienie. Początek byłby związany z tzw. "grupą białowieską" a dokładniej z Krynicą, pod którą zginął "Konus". Stamtąd trasa wiodłaby przez Eliaszuki do Narewki gdzie byłby planowany pierwszy nocleg - najlepiej w starej szkole podstawowej, w ktorej pracował jej patron Aleksander Wołkowycki - postać ogólnie znana! Następnego dnia Świnoroje (mam nadzieję, że uda się zlokalizować miejsce znanego z literatury schronu "Nowiny") a następnie przez Puszczę do Bud gdzie byłby kolejny nocleg. Trzeci dzień to trasa Budy- Czerlonka- Topiło. Wiadomo. Tam też nocleg, może na Majdanie Topiło? Kolejny dzień to Wiluki i Łozice i być może nocleg w Orzeszkowie, ale tutaj będziemy się mocno zastanawiali (!) Dzień piąty to fragment starej Hajnówki z domami związanymi z pobytem Majora i siatką hajnowską. Nocleg? Zobaczymy, bo te Orzeszkowo trzeba konkretnie przemyśleć. I dzień ostatni to znowu Narewka- jeżeli się powiedzie to może otwarcie wystawy o rodzinie Siedzików? Albo o AK w Puszczy? Albo o "Ince"? Obchody 60-tej rocznicy śmierci? Zobaczymy. Zastanawiamy się jakie macie doświadczenia z rajdów powiślańskich i innych. Kto zechce się podzielić informacjami? A kto byłby zainterseowany? Prawdę mówiąc liczymy na daleko idącą współpracę bo jedyne co mamy to wiele chęci, zapał dziewczyn do gotowania grochówki i plany, plany, plany! Fajnie, że IPN Gdańsk się odezwał - to bardzo dodało nam energii!
Wspólnie doszliśmy do projektu rajdu furmankami po Puszczy Białowieskiej, ale ciekawe jak zareagowali by ewentualni wozacy gdyby dowiedzieli się, że mają wieźć ubranych w militarne wdzianka mężczyzn trasami związanymi z "Łupaszką", "Zygmuntem" a nie daj Boże "Burym". Szczególnie ci z okolic Łozic i Puchał! A gdyby zapytać w PeTeTeKu o możliwość wynajęcia 29 furmanek?
Wspólnie z Martą obiecujemy, że więcej wina przy takich spotkaniach pić nie będziemy, żeby głupie pomysły nie przychodziły do głowy. Chociaż niektórym perspektywa przejazdu na furmance po Puszczy bardzo by odpowiadała!
Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2005, 22:05 
Chorąży
Chorąży

Jutro dzień Wszystkich Świętych, następnie dzień Zaduszny, czas refleksji i wspomnień. Są to dni szczególne wspominamy osoby które już od nas odeszły a których nam brakuje. Wśród naszych najbliższych, w sercu i umyśle każdego Polaka i Patryioty poczesne miejsce zajmują nasi bohaterowie. Często bezimienni, mam na myśli wielu Naszych chłopaków z partyzantki antykomunistycznej którzy oddając życie w walce a często zamordowani w bestialski sposób w katowniach UB i NKWD, poprzez swoją śmierć pokazali Nam że na takie wartości jak honor i godność nie ma ceny. Poświęcając się dla Nas sprawili że możemy dzisiaj żyć w wolnej Polsce, jakiej Im niestety nie dane było doczekać. Jesteśmy Im winni wieczną pamięć, cześć i hołd oraz to by Ich wizerunek był w końcu taki na jaki zasługują. Cześć wszystkim bojownikom i bohaterom o wolną i niepodległą Polskę !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2005, 23:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chwała Bohaterom
Chwała Bezimiennym
Chwała tym, którzy poświęcili swoje życie za to, bysmy mogli żyć w wolnej Polsce
W Perlejewie, jak napisał Grzegorz, masa zniczy i kwiatów na grobie "Pikusia" i reszty żołnierzy. Rekonstrukcja zrobiła swoje :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 00:12 
Porucznik
Porucznik

Znicze płoną także w Czerninie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2005, 12:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Na Topile dla "Jastrzębia" i "Julka"...

W Narewce dla "Konusa" ...

Dla "Inki"...

Dla innych...

O nich przez tyle lat mowiły tylko kamienie...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]