Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 22:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tui napisał(a):

mik_e21 napisał(a):
Jak ustawisz w każdym programie 12Hz to maszynka inaczej będzie grała... Przesunięcie o którym piszesz ma znaczenie... chyba że do każdego programu zrobisz przesuniecie na tonach.

Nie łapie, po co ma robić przesunięcie na tonach to by miało sens przy realnym ID przy normowanym np 12 kHz ID na każdej częstotliwości teoretycznie powinno daną rzecz wskazywać tak samo po to to jest.

dokładnie to własnie próbowałem powiedzieć,juz nie mówiąc o tym że ja sie po ID z ekranu tego wykrywacza nie uczę,zresztą skakac po programach ze zmienioną normalizacją i uczyć sie cyferek...hmm :8)
Zauwazyłem tylko jak zjechałem z czestotliowscia z 14,8 Khz na 7,8 kHz to ID numeryczne tego samego przedmiotu staje sie bardziej stabilne zamurowane,mniej skacze,nie wiem czemu tak jest ale spoko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 22:25 

tui napisał(a):
:ups: Szok taka kakofonia ale jak będziecie chwalić to pokombinuje.
Ja dziś szukałem na programie monety:
Częstotliwość 13 kHz
Filtr 4, maskowanie 0 potem 1
wzmocnienie audio na 60
ale na czystym próbowałem dodać statykę i zrobić mixa.
Za głęboko nie było ale pierdółki wielkości połowy denarka znajdował wykrywacz więc nie jest źle. Trzeba tylko zwolnić machanie cewką.

mik_e21 napisał(a):
Jak ustawisz w każdym programie 12Hz to maszynka inaczej będzie grała... Przesunięcie o którym piszesz ma znaczenie... chyba że do każdego programu zrobisz przesuniecie na tonach.

Nie łapie, po co ma robić przesunięcie na tonach to by miało sens przy realnym ID przy normowanym np 12 kHz ID na każdej częstotliwości teoretycznie powinno daną rzecz wskazywać tak samo po to to jest.

Ale nie wskazuje w każdym programie... pobaw się tym i zobaczysz... ja mam różnie w danych programach- 6 albo 12 i ID tych samych przedmiotów w miarę mi się pokrywają

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2016, 22:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Dla Wszystkich zainteresowanych zamieszczam grzecznościowo link do poradników stworzonych przez Sapera.
Na razie są dwie części ale autor zapowiada kolejne ;)
Pliki znajdują się w specjalnie stworzonym dla Sapera folderze na moim koncie Dropbox.
Dostępne formaty plików: .doc i .pdf

ABC Alter71 Sapera

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 17:42 
Pułkownik
Pułkownik

Po krótkich testach uznałem profil dźwiękowy "grzebień" za mało użyteczny i na razie daję sobie z tym spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 19:19 

altertomek napisał(a):
Po krótkich testach uznałem profil dźwiękowy "grzebień" za mało użyteczny i na razie daję sobie z tym spokój.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wgranie innych dźwięków- nie profili. Nie miałem wcześniej żadnego rutusa ,ale podobno dźwięki są takie jak we wcześniejszych modelach, nie wiem czy to ukłon w kierunku właścicieli innych modeli... ale mile widziany byłby ukłon w kierunku użytkowników, którzy nie mieli nic do czynienia wcześniej z rutusami... Mam nadzieje, że w nowym sofcie będzie taka aktualizacja!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 19:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To znaczy że ty uważasz że starzy użytkownicy którzy używają Rutusy od dawna i nadal będą używać mieli by mieć utrudnienie, i uczyć się od nowa? a która firma zrobiła by coś takiego,? to byłoby samobójstwo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 19:49 

stan12 napisał(a):
To znaczy że ty uważasz że starzy użytkownicy którzy używają Rutusy od dawna i nadal będą używać mieli by mieć utrudnienie, i uczyć się od nowa? a która firma zrobiła by coś takiego,? to byłoby samobójstwo

Źle mnie zrozumiałeś... Alter jest jednym z najbardziej uniwersalnych wykrywaczy na rynku. Dlaczego więc nie może mieć kilku profili dźwiękowych do wyboru- tak żeby wszystkich zadowolić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 22:20 
Pułkownik
Pułkownik

Koledzy, co do mnie:
Ja nie mam wielkich zastrzeżeń, co do dźwięków w Alterze. Uważam tylko, że ten profil "grzebień", (który zresztą sam stworzyłem zaintrygowany podobnymi próbami kolegów z forum) nie jest zbyt pożyteczny - ani nie brzmi dobrze, ani nie pomaga mi w identyfikacji. To tylko moje odczucia i na razie rezygnuję z podobnych prób. Niemniej jednak, inne profile, które utworzyłem sobie dla tego wykrywacza, póki co zapowiadają się dobrze i nieźle współgrają z dźwiękami zaprogramowanymi przez producenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2016, 11:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wczoraj kolejne testy Altera wraz z gościnnymi występami wielu innych wykrywaczy. :P

https://www.youtube.com/watch?v=xgeH88INNAQ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2016, 13:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Co tam nie potrafisz ustawic w aka? Strojenie do gruntu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2016, 13:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Siema. przydał by się jakiś filmik instruktażowy co i jak z Aką. To też pomaga przyszłemu nabywcy zapoznać się z Menu i korelacją nastaw.
Nie wiedząc do końca co z czego wynika nie chciałem machać wykrywaczem bez świadomości nastaw.
Wiesz jak jest, wielu ludzi kręci filmiki z wykrywaczami nie mając o nich zielonego pojecia- finał ? osoby nie znające się na wykrywaczach a chcące zakupić dany sprzęt utwierdzają się w przekonaniu że to słabe wykrywacze, lub jakieś dziadostwo.
Ta AKA należy do grupy wykrywaczy którymi warto się zainteresować, a przede wszystkim nieco poznać założenia producenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 10:46 
Specjalista
Specjalista

Dalsi ALTERA test z Britanii : https://www.youtube.com/watch?v=Puk8zXU ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2016, 22:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Najbardziej uniwersalną częstotliwością dla Altera wg moich obserwacji ;) jest 14,8kHz przy której mamy zachowany najlepszy stosunek wielkości celu do zasięgu na ten cel. Innymi słowy, Alter przy tej częstotliwości jest najbardziej czuły na mikro drobinki bez znaczącego spadku zasięgów na grube rzeczy. Oczywistym jest fakt, że w zależności czego szukamy dobieramy odpowiednią częstotliwość - im większe przedmioty mamy na celowniku, bardziej żelazne i głębiej tym częstotliwość ustawiamy niższą...

Proponowane przeze mnie zakresy:
4,4kHz - 6,8Khz - na typowy żelazny oraz kolorowy, duży i głęboki złom z całkowitym wykluczeniem mikro drobnicy (tzn. można próbować ale skutek nie będzie oszałamiający);
7.0kHz - 12,6kHz - to co wcześniej z tym, że płycej na grube rzeczy i z drobnicą na czele ale nie za bardzo mikro, taka średnia drobnica;
12,8kHz - 14,8kHz - najbardziej uniwersalny przedział (mikro, makro, mniejsza, większa drobnica oraz grubsze rzeczy w odpowiednich zasięgach)
15,0kHz - 18,4kHz - typowy zakres na kolorową mikro drobnicę i czym wyżej tym płycej (najwięcej przekłamań żelazo - kolor) z wykluczeniem głębokiego żelaza.

Oczywiście na każdej częstotliwości można próbować szukać wszystkich celów ale trzeba mieć świadomość, że czułość na dany rodzaj metalu, daną wielkość przedmiotu jak i kształt można uzyskać albo lepszą albo słabszą przestawiając właśnie częstotliwość pracy wykrywacza. Częstotliwość należy również zmieniać wraz ze zmianą właściwości gleby - czym wyższa mineralizacja tym niższa częstotliwość; jak i do warunków panujących w danym miejscu np. w celu eliminacji zakłóceń (od linii wysokiego napięcia, od innych wykrywaczy, itp.)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2016, 22:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To o czym pisze Dropek nie jest wykonalne w terenie.

Bez sensu.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2016, 22:48 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Częstotliwość należy również zmieniać wraz ze zmianą właściwości gleby - czym wyższa mineralizacja tym niższa częstotliwość; jak i do warunków panujących w danym miejscu np. w celu eliminacji zakłóceń

A nie na odwrót. Czym wyższa mineralizacja tym wyższa częstotliwość ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]