Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 17:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmarł „Jur”, ostatni żołnierz legendarnego „Ognia”
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 21:02 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Mjr Zbigniew Paliwoda ps. „Jur”, ostatni żołnierz mjr. Kurasia „Ognia”, zmarł 20 grudnia w podkrakowskich Mogilanach. Miał 87 lat. – Byłem dumny, że przyczyniłem się do uwolnienia moich towarzyszy broni z komunistycznego więzienia - wspominał przed śmiercią.

W 1944 r. został zaprzysiężony jako żołnierz AK. Po wojnie znalazł się w krakowskiej grupie tzw. Ruchu Oporu Armii Krajowej (ROAK), która pod koniec 1945 r. podporządkowała się działającemu na Podhalu mjr. Józefowi Kurasiowi „Ogniowi”.
– Nasza grupa była luźna. Nikt nie składał żadnej przysięgi, dopiero potem przed „Ogniem”. 80 proc. grupy, włącznie ze mną, było wcześniej AK-owcami. Stały kontakt między naszą grupą a „Ogniem” był utrzymywany za pośrednictwem łączniczki A. Zborowskiej „Baśki”. „Ognia” zobaczyłem kolejny raz wczesną jesienią 1946 r., gdy przedostaliśmy się do niego z „Billem”. Pobyt trwał całą dobę, zostaliśmy zaprzysiężeni – wspominał mjr Paliwoda.

Jako niespełna 17-letni żołnierz VI Krakowskiej Kompanii Zgrupowania Partyzanckiego „Błyskawica” mjr. Józefa Kurasia „Ognia” wziął 18 sierpnia 1946 r. udział w brawurowej akcji uwolnienia więźniów politycznych z krakowskiego więzienia św. Michała. 29 września 1946 r. UB zatrzymało Zbigniewa Paliwodę. Został poddany brutalnemu śledztwu.
W jego trakcie okazało się, że jest niepełnoletni (miał w dokumentach sfałszowaną datę urodzenia: rok 1926 zamiast 1929). Uchroniło go to od kary śmierci lub długoletniego więzienia.

5 lutego bieżącego roku prezydent RP Andrzej Duda osobiście wręczył mu Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski. Odznaczył go za „wybitne zasługi na rzecz środowisk kombatanckich, za pielęgnowanie pamięci o najnowszej historii Polski”.

zrodlo : http://www.tvp.info/28333812/zmarl-jur- ... nego-ognia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmarł „Jur”, ostatni żołnierz legendarnego „Ognia”
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 18:51 

CHWAŁA BOHATEROM
P.S.
Jest ich wśród nas co raz mniej z każdym mijającym rokiem...Zapewne nawet po śmierci będzie obrzucany błotem ,pewnie będą brać w tym udział też niektórzy górale a tego nie zrozumie nigdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 17:07 

Czerwona chołota działa ,zamieniono ciało majora Paliwody ,które zostało pochowane w innym grobie po wcześniejszej kremacji ,sprawa wyszła tuż przed pogrzebem SZOK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 18:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zanim zaczniesz się wypowiadać na forum proponowałbym Ci podszkolić polszczyznę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 19:23 
Generał Broni
Generał Broni

asterix35 napisał(a):
Czerwona chołota

A Żydzi i masoni?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 14:27 

A do Żydów i masonów nic nie mam o ile są wporzo bożo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 18:51 
Starszy Sierżant Sztabowy

Kilka lat temu na terenie skansenu w Zubrzycy (w Święto Borówki) rozmawiałem z mieszkańcem jednej z okolicznych wiosek. Był to starszy pan i trudno określić jego wiek - taki zasuszony dziadek. Rozmowa trwała dość długo na temat turystyki itp. ale gdy zeszło na partyzantkę i rzuciłem temat "Ognia" pan zamilkł i za chwilę odszedł.
Nikogo nie obrzucił błotem, nikogo nie chwalił, przeżył tamte ciężkie lata i nie chciał na ten temat rozmawiać. My młodzi z perspektywy czasu dużo łatwiej ferujemy wyroki.
Nie chcę być źle zrozumiany - ja również nikogo nie ganię i nie chwalę nie żyłem na szczęście w tamtych latach i osąd zostawiam Najwyższemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 20:20 
Moderator
Moderator

Jowisz, uważam podobnie. Ale czy ten wątek jest właściwym miejscem do jakichkolwiek komentarzy i deklaracji postawy?
Umarł człowiek. Nie lepiej po prostu pochylić głowę? Albo po prostu przemilczeć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 21:44 

Masz rację Renald ale jeśli posty napisane wcześniej nie są komentarzami to chyba różnie rozumiemy to słowo.
Mój post odnosi się tylko i wyłącznie do tych właśnie komentarzy. "Jura" nigdy nie ośmieliłbym się oceniać z powodów o których już pisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 22:50 
Moderator
Moderator

Jowisz napisał(a):
Masz rację Renald ale jeśli posty napisane wcześniej nie są komentarzami to chyba różnie rozumiemy to słowo.
Nie jest to odnotowywane przy awatarze (swoją drogą powinno być), ale kol. Asterix35 opuścił nasze grono i nie ma wstępu na Forum aż do czerwca. Jestem raczej konsekwentny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 00:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://sadeczanin.info/wiadomo%C5%9Bci/ ... w-krakowie

Nie odbył się dzisiaj na Cmentarzu Batwickim w Krakowie pogrzeb mjr. Zbigniewa Paliowody, podkomendnego "Ognia", ostatniego uczestnika akcji rozbicia więzienia św. Michała w Krakowie w 1946 r. Powodem przełożenia uroczystości pogrzebowych była makabryczna pomyłka.

Na ten pogrzeb, z udziałem asysty wojskowej, wybierali się dzisiaj do Krakowa również sądeczanie z Fundacji "Osądź mnie Boże..." im. ks. Władysława Gurgacza.

Prokuratura Rejonowa Kraków Śródmieście Wschód wszczęła postępowanie dotyczącej znieważenia zwłok. Stało się tak po złożeniu zawiadomienia przez krewnych zmarłego Zbigniewa Paliwody o zamianie zwłok.

Okazuje się, że 20 grudnia w jednym z krakowskich szpitali zmarło dwóch mężczyzn, w odstępie około pół godziny.
Oba ciała trafiły do zakładu pogrzebowego. Jeden ze zmarłych został wydany na żądanie rodziny, która zleciła skremowanie zwłok i 23 grudnia pochowała szczątki na cmentarzu w jednej z podkrakowskich miejscowości.

Pomyłka wyszła na jaw, kiedy po zwłoki dzień przed pogrzebem zgłosiła się rodzina mjr. Zbigniewa Paliwody...
O odwołaniu pogrzebu poinformował wczoraj wieczorem krakowski Oddział IPN w specjalnym komunikacie.

**
Zbigniew Paliwoda zmarł 20 grudnia.

Urodził się 4 października 1929 r. w Krakowie. W czasie wojny był żołnierzem Armii Krajowej, a po jej zakończeniu walczył w 6. „krakowskiej” kompanii Zgrupowania Partyzanckiego „Błyskawica”, dowodzonego przez Józefa Kurasia „Ognia”. W konspiracji używał pseudonimu „Jur”. W tym czasie pracował jako strażnik Służby Ochrony Kolei. Uczestniczył m.in. w brawurowej akcji rozbicia więzienia św. Michała w Krakowie, przeprowadzonej w dniu 18 sierpnia 1946 r. pod rozkazami Jana Janusza „Siekiery”. Niedługo po tym wydarzeniu został aresztowany przez WUBP w Krakowie. Był sądzony przez WSR w Krakowie. Wobec przynależności do oddziału partyzanckiego i działalności z tym związanej groziła mu kara śmierci (art. 118§3 KKWP). Wyrokiem WSR w Krakowie z 11 stycznia 1947 r. został jednak uniewinniony z braku wystarczającej ilości dowodów. W późniejszym czasie pracował w Spółdzielni Pracy „Wiertnik” w Krakowie.

Był ostatnim żyjącym uczestnikiem akcji rozbicia więzienia św. Michała w Krakowie. Przez lata zajmował się sprawami kombatantów z okresu podziemia wojennego i powojennego. Był niestrudzonym uczestnikiem spotkań z młodzieżą. Pomimo nasilających się kłopotów ze zdrowiem wciąż uczestniczył w przywracaniu pamięci o żołnierzach powojennego podziemia. O nich i o swoim doświadczeniu wielokrotnie opowiadał uczestnikom rajdów edukacyjno-historycznych szlakami Żołnierzy Wyklętych mjr. Józefa Kurasia „Ognia”.

Dał wyraz przywiązania do tradycji walk Polaków o wolność Ojczyzny, kładąc przy tym nacisk na wychowanie do wartości i formowanie odpowiedzialnych obywateli – świadomych współuczestnictwa w kształtowaniu własnego państwa.

Laureat nagrody „Świadek Historii” (2014), uhonorowany „Sygnetem Niepodległości” (2015), odznaczony przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski (2015).

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]