Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp gmp Pytania i Problemy
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 20:50 
Generał Broni
Generał Broni

Nie ma czegoś takiego jak "niepotrzebne sygnały". Poza tym GMP to jeden z najgłębszych wykrywaczy na rynku, więc porówanie do kanarka nietrafione.

Pochodź z nim kilka tygodni, aż się osłuchasz i nauczysz wykorzystywać możliwości tego sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 20:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pamiętaj, że XP możesz wyżyłować na maxa o ile na to gleba pozwoli... czyli próbuj ustawiać w miarę osłuchania na czerwone czułość, a nawet grunt:). Oczywiście bez słuchawek nawet nie wychodź z domu... No i jak najmniej, żelaza wycinaj. Osłuchanie to podstawa... A ta maszynka na zaśmieconych miejscówkach wyczynia cuda bo do tego została stworzona (czesałem miejscówki po Rutusie Argo i wychodziło). Na miedziaki i sreberka z XIX i XX w. wyje jak alarm przeciwlotniczy. Monety aluminiowe to z 40 cm wyciąga :) . Monety starsze, cieniutkie sreberka i miedziaki ciągnie ładnie ale do 30 cm głębokości. To moje subiektywne spostrzeżenia. Nie wiem czy inni użytkownicy potwierdzą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 21:12 
Pułkownik
Pułkownik

Dokładnie jak kolega piowo2007 powiedział jest to maszynka do odkurzania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 21:12 
Generał Broni
Generał Broni

hempgreen napisał(a):
om79 napisał(a):
porównanie do kanarka jest świetne :ups:

jesteś rozczarowany bo nie ogarniasz sprzętu...

musisz wychodzić dużo godzin i uwierz mi, że z każdym wyjściem będzie lepiej :D

Chodząc po polach które przeczesalem kanarkiem do zera nic nowego nie znalazłem,o głębokości tak pisze bo kopiąc każdy sygnał nie zauważyłem jakiś specjalnych osiągów...co prawda wykopałem dzisiaj kilka monet na nowych miejscach jednak uważam że nawet po osłuchaniu się ze sprzetęm trzeba kopać większość sygnałów kolorowych...wg mnie w wykrywaczu z wyświetlaczem można uniknąć kopania niepotrzebnych sygnałów a z gmp nie jest już tak łatwo ale z czasem może zmienię zdanie

Kolego uważam że kupiłeś Gmp nie mając pojęcia o tym sprzęcie, W Gmp kopie się wszystko co jest kolorem,ten wykrywacz ma tylko dyskryminacje w zakresie żelaza,to nie jest niedzielny wykrywacz ze ma być łatwo i przyjemnie ryjesz wszystko aż kilka par rękawic zedrzech dopiero go docenisz albo nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 21:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

tur napisał(a):
hempgreen napisał(a):
om79 napisał(a):
porównanie do kanarka jest świetne :ups:

jesteś rozczarowany bo nie ogarniasz sprzętu...

musisz wychodzić dużo godzin i uwierz mi, że z każdym wyjściem będzie lepiej :D

Chodząc po polach które przeczesalem kanarkiem do zera nic nowego nie znalazłem,o głębokości tak pisze bo kopiąc każdy sygnał nie zauważyłem jakiś specjalnych osiągów...co prawda wykopałem dzisiaj kilka monet na nowych miejscach jednak uważam że nawet po osłuchaniu się ze sprzetęm trzeba kopać większość sygnałów kolorowych...wg mnie w wykrywaczu z wyświetlaczem można uniknąć kopania niepotrzebnych sygnałów a z gmp nie jest już tak łatwo ale z czasem może zmienię zdanie

Kolego uważam że kupiłeś Gmp nie mając pojęcia o tym sprzęcie, W Gmp kopie się wszystko co jest kolorem,ten wykrywacz ma tylko dyskryminacje w zakresie żelaza,to nie jest niedzielny wykrywacz ze ma być łatwo i przyjemnie ryjesz wszystko aż kilka par rękawic zedrzech dopiero go docenisz albo nie.

O to mi właśnie chodziło,bo nawet po osłuchaniu ciężko jest stwierdzić co jest pod cewka...Kolego jeszcze mam takie pytanie czy kopiesz sygnały wyraźne i głośne czy również i takie które ledwo co słychać???słuchawek używam cały czas żeby lepiej go osłuchać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 21:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Właśnie takie, które ledwo słychać są najciekawsze... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 22:22 
Sierżant
Sierżant

hempgreen napisał(a):
O to mi właśnie chodziło,bo nawet po osłuchaniu ciężko jest stwierdzić co jest pod cewka...Kolego jeszcze mam takie pytanie czy kopiesz sygnały wyraźne i głośne czy również i takie które ledwo co słychać???słuchawek używam cały czas żeby lepiej go osłuchać

Hempgreen zadaj sobie pytanie czy wiesz do czego służą wszystkie pokrętła w gmp i jak ich używać w zależności od sytuacji. Na początek go nie "żyłuj" tylko słuchaj, co okrągłe i z metalu kolorowego raczej nie do ominięcia. Dobre słuchawki to podstawa.
Filmik: zwróć uwagę jak sprawdza się żelazo przodem sondy https://www.youtube.com/watch?v=jxFjQGbeX-s . Jak można ustawić na śmietnik https://www.youtube.com/watch?v=k6zpgjmkVM0
ustawienia http://www.metaldetectingforum.co.uk/vi ... 42&t=32664

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 22:35 
Generał Broni
Generał Broni

No i polecam koledze test Sapera i Proscana w odkrywcy,są tam wyjaśnione nastawy Gmp, ja zanim kupiłem Gmp przeczytałem ten test oraz wiele godzin podpatrywałem kolegę z Gmp jak z nim pracuje.Dla mnie tez jest wielką zaleta że Gmp nie wycina dużego żelaza,chociaż wiem że to żelastwo ale nie pominę bagnetu itp. co też jest zaletą na ziemiankach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 08:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To nie jest sprzęt dla leniwych, ale jeśli chodzi o teren zaśmiecony i o żelaztwo większych gabarytów to po latach spędzonych z ex se pro stare miejscówki okazują sie nowymi. Dlatego kolego moja rada osłuchaj sie i wyzbądz się "ekranikoewych" przyzwycczajeń i kop kop kop.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 08:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzyselektron :1 dzięki za adres forum anglojęzycznego. Naprawdę duża baza informacji. Bo na krajowym podwórku za wiele nie ma o GMP w porównaniu z innymi detektorami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 10:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mógłby ktoś przetłumaczyć te informacje o ustawieniach...Z góry Dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 21:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Widziałem na jakimś filmie na youtubie jak koleś testował właśnie dyskryminację i jeżeli ustawiał iron threshold na auto to żelaza owszem mniej pokazywało ale pomijał,również sreberka...Czy ktoś może z was orientuję się czy w nowszej wersji zostało to poprawione????
Przydałby się gdzieś jakiś kompletny instruktaż i wyjaśnienie jak właśnie posługiwać się nim i dobrze ustawić ten sprzęt(w naszym języku), na odkrywcy coś tam jest ale autorzy artykułu sami przyzanali,że nie mieli zbyt wiele styczności z nim...Bo chodzenie na ustawieniach polecanych przez kogoś nie jest chyba dobrym rozwiązaniem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2016, 22:03 
Moderator
Moderator

Używanie dyskryminacji żelaza w pozycji auto to strzał w kolano dodatkowo przestają działać wyciszacze ,ustawienie pokrętła na 6-7 umożliwia rozpoznanie calowego gwoździa ( wzdłuż mieszany , w poprzek czysty sygnał żelaza ) dyskryminację żelaza niżej niż 6 bym nie ustawił. Gmp to super sprzęt jednak dla świadomego użytkownika który chce go zrozumieć , artykuł w odkrywcy odradzam - tam testowano z dyskryminacją na auto .już kiedyś był fajny wątek o gmp - warto poszukać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 00:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Szukam cały czas info,filmy artykuły i zbyt dużo się nie dowiedziałem....
Filmik w którym koleś na czystym terenie testuje jakieś monety, w tym akurat sprzęcie nic nie daje,ponieważ po konkretnym dźwięku nie da się zidentyfikować monetki,gdy wchodzisz w pole i co 0.5m masz sygnały trochę zaczyna irytować ten wykrywacz...fakt wykopuję kolory ale to nadal śmieci...powinien on mieć więcej tonów żeby dało radę troszeczkę więcej szczegółów odróżniać...Jestem dopiero po 3-4 wypadach 3 godzinnych i uczę się dalej na swoich błędach,ale nic nie był bym wstanie pomóc nowemu użytkownikowi temu sprzętu....
Kolego prymek nie wiem o jaki wątek Ci chodzi ale jak na razie nic ciekawego nie znalazłem...
Uważam,że wykrywacz jest dobry na czystch polach, a na zaśmieconych raczej nie choć większość użytkowników twierdzi inaczej...Gmp muszę kopać wszystko, może coś trafię a może nie,czy nie lepiej chodzić ze sprzętem który bedzie kazal rzadziej a precyzyjniej????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 07:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Odróżnianie typowanie warto "nie warto" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! może moneta może śmieć- największe błędy poszukiwaczy. Na śmietnikach żelaztwo da się wychwycić. Wiadomo sygnałów jest nawał. Na początek szukaj na czystych terenach potem poprubuj sięna zaśmieconych. A jeżeli sprzęt będzi Ciebie irytował powiedzmy za sto godzin w terenie to nie obraź się ale nie dorosłeś do tego typu wykrywek-skutecznych prostych bez zbędnych myĺących cyferek. Poszukiwania powinny sprawiać przyjemność więc kup taki wykrywacz kury bedzie Ci pasował.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]