Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Orły" znowu w akcji
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2016, 20:59 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Nielegalna amunicja artyleryjska w Radymnie

52-letni mieszkaniec Radymna odpowie za posiadanie amunicji bez wymaganego zezwolenia. Policjanci ujawnili na posesji i w piwnicy jego domu kilkanaście pocisków artyleryjskich, a także łuski i zapalniki.
O zdarzeniu powiadomiono saperów z 21. Batalionu Dowodzenia w Rzeszowie. Do Radymna zostały wezwane służby pogotowia ratunkowego, gazowniczego i straży pożarnej. Policjanci przeszukali teren posesji i dom 52-latka. Łącznie ujawniono 12 pocisków artyleryjskich o kalibrach 76,2 mm i 122 mm, a także łuski, ich fragmenty wraz z zapalnikami i 30 sztuk zapalników artyleryjskich. Na czas czynności mieszkańcy domu zostali ewakuowani. 52-letni mieszkaniec Radymna został zatrzymany do wyjaśnienia okoliczności tej sprawy. Mężczyzna usłyszał już prokuratorskie zarzuty posiadania amunicji bez wymaganego zezwolenia. Grozi mu kara od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/jaros ... ,11644269/

Jest kilka zdjęć, jest też filmik - polecam. Puste szklanki po amunicji z ubiegłego stulecia, wypalone mosiężne zapalniki do amunicji szrapnelowej, i (o zgrozo) łuski do w/w. Wszystko jak widać przez kogoś pieczołowicie oczyszczone i zakonserwowane, wywleczone na glebę razem z właścicielem. Mieszkańcy domu ewakuowani w zimie z domów, pogotowie gazowniczne, pogotowie ratunkowe, straż pożarna - wszystko to oczywiście kosztuje w tym kraju horrendalne pieniądze - ale kto bogatemu zabroni takie kino (za pieniądze podatników) w sylwestra odstawiać. :n

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: "Orły" znowu w akcji
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 06:29 
Major
Major

Teraz będą badania w CLK,ekspertyzy które potrwają pół roku lub więcej i pochłoną kilkadziesiąt tysięcy złotych.A gdy wszystko ucichnie prokurator umorzy sprawę z powodu braku znamion przestępstwa.Ale ktoś się wykazał wzmożoną czujnością i w porę "zapobiegł ew.nieszczęściu".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 10:22 
Specjalista
Specjalista

Jeśli właściciel tej kolekcji z Radymna dokonał wszelkich formalności w świetle prawa i rzeczywiście nie było tam przedmiotów niebezpiecznych,to nie ma się czego bać.
Natomiast idiotów nie brakuje:
"Tragedia w Częstochowie (woj. śląskie)! W domu jednorodzinnym na obrzeżach miasta eksplodowała bomba z czasów II wojny światowej. Wybuch rozerwał 52-letniego mężczyznę. Drugi pasjonat militariów, Rafał P. (†36 l.), zmarł w szpitalu. Wezwani na miejsce saperzy znaleźli w pobliżu budynku aż 300 pocisków." cyt.za: http://www.se.pl/wiadomosci/polska/trag ... 72571.html
"Tragiczny koniec pasji poszukiwawczej mieszkańca Biechowa. Przyniesiony do garażu pocisk eksplodował w czasie demontażu."cyt.za: http://www.nto.pl/wiadomosci/nysa/a/wyb ... y,9763355/
"Kiedy niewypał wybuchł, chłopak trzymał go w rękach. - Widok był przerażający, ciało było rozerwane - mówi mieszkaniec wsi Omięcin w powiecie szydłowieckim, gdzie doszło do tragedii. W domu znaleziono kilkadziesiąt innych niewybuchów."cyt. za: http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadom ... y,id,t.htm
Takich przykładów na głupotę ludzi jest wiele i o to miałem na myśli pisząc,że nie powinno się takich rzeczy trzymać w mieszkaniu.Potrafię sobie wyobrazić kretyna rozbrajającego pocisk szlifierką lub palnikiem w piwnicy domu wielorodzinnego albo w mieszkaniu i skutki takiego działania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 10:44 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Jeśli właściciel tej kolekcji z Radymna dokonał wszelkich formalności w świetle prawa i rzeczywiście nie było tam przedmiotów niebezpiecznych,to nie ma się czego bać.
Jakich, do jasnej cholery formalności??? Formalności dotyczących posiadania metali żelaznych i nieżelaznych? A czy Ty dopełniłeś wszelkich formalności i posiadasz pozwolenie na wiadro? Nie ma się czego bać?! Wywlekli człowieka z domu, skompromitowali przed sąsiadami, poszczuli mediotami z prasy, zniszczyli kolekcję i wszystko jest Twoim zdaniem w porządku? Znowu piszesz o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

zdzicho napisał(a):
Natomiast idiotów nie brakuje:....
Mowa tutaj o konkretnym przypadku, więc nie rozmydlaj sprawy historiami z archiwum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 11:31 
Specjalista
Specjalista

Mam prawo się bać i niczego nie rozmydlam,bo to kilka z wielu przykładów dlaczego mam obawy.Bardzo bym nie chciał wylecieć w powietrze wraz z budynkiem,bo jakiś "kolekcjoner"składuje w piwnicy niewybuchy.
Jeśli jest tak jak piszesz,to takich saperów,którzy nie potrafią odróżnić przedmiotów niebezpiecznych od "przedmiotów żelaznych i nieżelaznych" należy wywalić z roboty i wystąpić z roszczeniem o odszkodowanie.Bo to ich decyzja o uznaniu tych przedmiotów za amunicję determinuje działania policji i prokuratury.Są chyba jakieś przepisy określające co jest amunicją,a co nie jest

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 20:37 
Major
Major

Nie trzeba mieć pretensji do saperów.Policja wzywa ich do "odkrytych materiałów niebezpiecznych" i zapewne nie zasięgają ich opinii w sprawie tychże.To że saper stwierdzi że nic groźnego nie zobaczył nikogo nie interesuje.Popsułoby to statystykę i wykrywalność. Art.5.3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 21:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przede wszystkim na takie akcje powinni jechać ludzie którzy potrafią rozróżnić przedmioty niebezpieczne od kolekcji militariów. Miałem wątpliwą przyjemność wizyty takich panów szukających jak to powiedzieli materiałów wybuchowych, ale u mnie byli fachowcy. Inteligentni i kulturalni. Przejrzeli wszystko co miałem, sam im pokazywałem gdzie co leży, nie miałem nic do ukrycia. Skończyło się protokołem gdzie było zaznaczone iż jestem świadom tego iż znajdują się rzeczy niebezpieczne których nie biorę do ręki a tym bardziej nie biorę do domu. To wszystko. U kolegi taka sama wizyta . Na początku straszyli, potem kulturalnie wszystko posprawdzali, łuski szklanki, zapalniki itp. Policyjny pirotechnik stwierdził: Wszystko bezpieczne. Przeprosili i pojechali. Następny kolega sytuacja podobna. Kolekcja naprawdę imponująca, kilkakrotnie większa niż na fotce i kalibry konkretne. Sprawdzanie wszystkiego, przeprosiny, podziękowanie i wyjazd. Tak więc nie wiem kto w ptym przypadku jeździł na akcję i kto wzywał wszystkie służby. Może gdyby takiego debila obciążyli kosztami całej akcji na drugi raz by się zastanowił

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2017, 22:54 
Major
Major

Miałeś w takim razie szczęście.Do mnie przyjechali :cop zabrać pociski od amunicji do mosina.Gdy próbowałem im wytłumaczyć że wszystko jest legalne i nie podlega ustawie to stwierdzili że ich ustawa nie obchodzi bo mają nakaz i tylko to się liczy.Po pół roku zwrócona mi cytuję-"Pręty stożkowe mosiężne z niewielką zawartością ołowiu". Tylko kupa kasy za stwierdzenie takiego faktu poszła w błoto.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]