Teraz jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 10:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp gmp Pytania i Problemy
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

Goldpower napisał(a):
Pokrętłem minimalizuję ilość zakłóceń prawie do zera, jednak lubię jak coś tam w słuchawkach popiskuje.

Ale kręcisz wtedy pokrętłem w prawo?

Ja mam ustawiony ground na literze T, czyli mocno w prawo. A i tak słyszę sporo zakłóceń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 13:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Chodzę na terenach piaszczystych, mineralizacja gruntu jest bardzo mała. Ustawione mam na białym polu bo grunt na to pozwala.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2017, 16:40 
Generał Broni
Generał Broni

hempgreen napisał(a):
Dlatego pisałem o tym żeby ktoś podał jakieś sensowne info o ustawieniach wykrywki a nie tych z instrukcji bo one są nic nie warte

Warto by napisać do producenta w tym temacie.
Przecież instrukcja to klucz do poznania sprzętu...
Jedna z ważniejszych czynności czyli strojenie do gruntu a tutaj jakby niewiele się to liczyło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2017, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Goldpower napisał(a):
tur napisał(a):
Co ma silencer do głębokości,przecież silencer nam wycisza trzaski od skorodowanego żelastwa itp,tym samym przy żelazie nie znajdziemy koloru gdy mamy go na 2.Silencer -uciszać, wyciszasz niestabilnych krótkich sygnałów.Według instrukcji użycie położenie silncera nie wpływa na głębokość wykrywacza a na to o czym napisałem wyżej.

informacja z "XP GoldMaxx Power: Environment settings guide"
"...0 if you're needing super fast recovery, 2 if you're on quiet ground and want that extra depth."

Witam spłodziłem taki teścik bo mnie ten silencer nurtował :) Z góry przepraszam za jakość i merytoryczną stronę filmu bo youtuber ze mnie marny :lol: https://www.youtube.com/watch?v=20FkmwvAyiU&feature=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 13:40 
Generał Broni
Generał Broni

Dużo osób pytało się jak stroić Gmp do gruntu,tutaj facet to robi na tzw pompkę https://www.youtube.com/watch?v=iEQpo55uTls

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 22:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam, Koledzy którą z tych cewek polecacie na mikro sreberka na zaśmieconym terenie żelazem. Nel Sharpshoo 9,5 x 5,5 Nel Snake 6,5x 3,5 Nel Sharp 5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 23:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

nel snake :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 21:18 
Podporucznik
Podporucznik

hempgreen upłynęło trochę czasu od zakupu xp gmp.I jak dzwięki opanowałeś czy się pozbyłeś sprzętu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 22:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Od stycznia do maja jestem w Nl a gmp czeka na mnie w PL :)
Tak szybko się nie poddam:)
Ogólnie sprzęt fajny tylko irytujace jest to że nigdy nie wiesz co pod cewka,jedyne info to takie że kolor...
Czasu od zakupu trochę minęło ale chodzić nie ma kiedy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 07:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak się osłuchasz z ''goldim'' to uwierz mi ,że będziesz wiedział kiedy masz coś fajnego pod cewką.Przeważnie, fajne fanty dają fajny sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 22:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cześć.
Od miesiąca jestem wyznawcą GMP ;) Do dnia dzisiejszego wychodziłem z tym wykrywaczem około 80 godz. i przyznaję , że jest to super sprzęt. Wcześniej używałem wykrywacza Solfernus, polskiego producenta PENelektronik i po zmianie na GMP jestem w siódmym niebie :). Wykrywacz w mojej ocenie znajduje się na poziomie "super", bo (plusy):
- Jest bardzo szybki. Dźwiek jest słyszalny(słuchawki) bezpośrednio pod cewką , a nie metr dalej.
- Najwyższy czysty sygnał w trójtonowej skali , bez mała w 100% gwarantuje fajną znajdę . Bywa i tak , że czysty sygnał w średnim zkresie pokaże coś fajnego(np. boratynki w ziemi na moich terenach)
- Nastawy proste , bez zbędnej kombinatoryki.Ustaw i zapomnij , a jak coś jest nie ten teges , to delikatnie popraw.
- Kopanie "nieczystych" sygnałów, pozwala na rozwiniecie mięśni grzbietu i bicepsów oraz mięśni łydek przy zakopywaniu :D
- Wyważenie sprzętu podczas , gdy elektronika jest na biodrze operatora(tak lubię), pozwala na brykanie bez bólu po polach przez ładnych kilka godzin.
-Zasięgi w glebie kl.III i IV, na moim poletku testowym: boratynka 22 cm sygnał b.dobry, 24 cm sygnał -"słyszę,ale myślę..." , 26 cm sygnał słyszalny , równomierny , czysty , ale na tyle słaby ,że podejrzewam ,iż przy normalnym poszukiwaniu nie do wychwycenia-no chyba ,że X-men biega z goldasem , to boraśki ciągnie jak rybak sieci :D
1 carska kopiejka na 27 cm ładnie brzęczy i X-men jest niepotrzebny , podobnie jest z 5-cio kopiejkówką na 30 cm
- Podobno GMP to "kosa na sreberka". Wprawdzie przez te kilkanaście dni z GMP wyłowiłem ich sześć ..., ale trafiło sie i 5 zł z 1932 r.,i 24 eine taler,i 1/2 marki , więc z tą "kosą" , to jestem ostrożny :)
- Kamienie magnetyczne słychać w określony sposób.
-Dźwiek w słuchawkach bez opóźnień
-Składa się bez problemu do rozmiarów z których słyną murzyni z Kongo :D Stelaż od XP Deus
-Baterie Duracel(może nie będzie kartki za reklamę) wytrzymały 60 h
-Żona sie nie przystawia, woli AT Pro :lol:
Minusy:
-Srednie i wysokie dźwięki zbyt blisko siebie. Co jakiś czas muszę rzucić moniaka na glebe i porównać wysoki i średni ton. Zdarza się to coraz rzadziej , ale jednak. Wprawa czyni mistrza , wiec z czasem zapewne nie będzie problemu.
-Brzęczy pod liniami wysokiego napięcia
-Koksy brzęczą jak złoto :D
-Z XP Deus praca na odległość , bo Deus zakłóca GMP
I jak na razie , to tyle :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 09:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Deus z gmp zakłóca się tylko jak pracują na tej samej częstotliwości 18 kHz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 marca 2017, 10:44 
Szeregowy
Szeregowy

Zgadza się. Jak deus był na 12 kHz to oczywiście zakłóceń nie było. Ale co ciekawe GMP nie zakłuca deusa pomimo ustawionej tej samej częstotliwości.

Wysłane z mojego H60-L12 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 21:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Coraz więcej godzin w terenie i strasznie irytuje Mnie to jak on działa na kamienie magnetyczne, musze grunt podrekręcić tak mniej więcej na litere e-j żeby dopiero zaprzestał dawać sygnał na kamienie ale wtedy strasznie tracę na głębokości, też tak Macie????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 20:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

hempgreen napisał(a):
Coraz więcej godzin w terenie i strasznie irytuje Mnie to jak on działa na kamienie magnetyczne, musze grunt podrekręcić tak mniej więcej na litere e-j żeby dopiero zaprzestał dawać sygnał na kamienie ale wtedy strasznie tracę na głębokości, też tak Macie????

Taki urok gmp ale dla mnie to nie problem, kamienie dają charakterystyczny pogłos. Gorzej wypada dźwięk koksu jest w średnim zakresie, podobny dźwiek mają cienkie sreberka. Zauważyłem, że spadek baterii przekłada się na zasięg! Mam zakopane 24 krajcary na 35cm i gmp na końcówce baterii ich nie widział, po zmianie na nowe sygnał stabilny do kopania?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]