berthiot napisał(a):
-warlock- napisał(a):
Kolega z wykrywaczem bez ekranika kopie dołek, by wyciagnąc kolejnego śmietka, kiedy kolega z ekranikowym wykrywaczem śmietki omija. ;)
Ekranik moim wrogiem.
Ekranikowe patyki a szczególnie minelaby znane z bdb. id żelastwa, rozleniwiają.
Ekranikowiec nie kopnie tego co na fotce, pójdzie dalej bo przecież to obrzydliwe żelastwo. Nie wspominając o wszelkiej maści "żelaznej" drobnicy inkrustowanej złotem, srebrem tudzież inne dziwne kombinacje metalurgiczne.
p.s. ja wiem że ten topór przy swojej masie i powierzchni i tak będzie bił mieszanym sygnałem, ale z ekraniku takiej spectry czy innego e-traca medytujący wywnioskuje że to złom.
Tak to może zły przykład z toporem, ale np. żelazne celtyckie fibule?
Chybiony przykład,takich rzeczy szukają archeologowie,ja szukam monetek na 20 cm i wsio. Chyba ze kolege interesuja żelazne znaleziska ale nic nie napisał tym. Wiekszosc znalezisk to 10-20 cm ...monetki ,bizuteria ,małe kolorowe rzeczy...tutaj analogi nie mają szans do jakiegos minelaba z ekranikiem....oczywiscie w skutecznosci bo wszystkim sie wszystko wykopie-kwestia czy człowiek bedzie zrelaksowany czy
wulgaryzm....
ja kojarze wykopki z przyjemnoscia czyli....takze lenistwem..jak sie bede chciał nakopać to pojde działke przekopac.