Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 13:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mrozy a wykrywacze
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 19:03 
Moderator
Moderator

może odpowiedź jest chyba bardzo prosta - przewodzenie gruntu się zmienia po woda przewodzi a lód nie . Temperatura zewnętrzna ma małe znacznie - ważne jest to jak bardzo grunt jest zamrożony . Po raz kolejny posiadanie własnego poletka testowego pomaga w poznaniu swojego sprzętu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 19:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam ja tam wolę zimą chodzić po lasach niż latem ze swoją proximą2,nie ma żadnych owadów latających i pajęczyn.Jeżeli chodzi o sprzęt to co zauważyłem to tylko bateria trochę krócej trzyma,a tak jest wszystko ok,nawet przy wysokich mrozach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 19:50 
Specjalista
Specjalista

ROMULUS probovales tez na allmetal.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 20:07 
Szeregowy
Szeregowy

szukam na podlasiu napisał(a):
Witam ja tam wolę zimą chodzić po lasach niż latem ze swoją proximą2,nie ma żadnych owadów latających i pajęczyn.Jeżeli chodzi o sprzęt to co zauważyłem to tylko bateria trochę krócej trzyma,a tak jest wszystko ok,nawet przy wysokich mrozach.

A tak z ciekawości Kolego,jak kopiesz w zamarzniętej ziemi!?Nie mów ,ze kilofem,haha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 20:58 
Major
Major

EL NINO napisał(a):
ROMULUS probovales tez na allmetal.?

Tak , testy były przeprowadzone w różnych konfiguracjach ustawień . Czasami wykrywacz coś tam mruczał na żelazo ale absolutnie
nie były to sygnały jednoznaczne, takie do kopania . Mówimy tu cały czas o głebokości zalegania celów na 20+ .

prymek napisał(a):
Po raz kolejny posiadanie własnego poletka testowego pomaga w poznaniu swojego sprzętu .

Tak to prawda ! Po wielu latach testowania wykrywaczy różnych producentów myślałem że już chyba nic mnie nie zaskoczy a tu @prymek wyskoczył z zamrożoną na kamień ziemią :D
W związku z powyższym mogę napisać z pełną odpowiedzialnością że żaden badany "patyk" nie posiada właściwości magicznych :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 21:26 
Specjalista
Specjalista

zapytalem bo tez pare tygodny temu odpratalem sneg y probovalem G2 ultimate - na 1 grozs -v 30 cm ,y 50 centimuv v 40 cm ,-y vyniky v dynamiku juz poza zasiegem- casami -casamy wkazania vysoky kolor-na nizke zelazo y audio- troche lamane s tresholdom-cewka pri ziemi, ale na allmetalu dalo pienkny signal bez ID - cewka tak do 5 cm nad zemiu,,teren slabo mineralizovany ,ale troche pod skosem -neza-idealny....tez vtedy troche pomislalem co roby mruz y voda v ziemi -ci neroby monety glebse,,-potem napadalo sporo snegu to nechalem testy -testamy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2017, 23:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek napisał(a):
odpowiedź jest chyba bardzo prosta - przewodzenie gruntu się zmniejsza po woda przewodzi a lód nie . Temperatura zewnętrzna ma małe znacznie - ważne jest to jak bardzo grunt jest zamrożony . Po raz kolejny posiadanie własnego poletka testowego pomaga w poznaniu swojego sprzętu .

Wydaje mi się ze nie. W gruncie rozchodzi się fala elektromagnetyczne generowana przez cewke. Na "przewodnosc" gruntu ma wpływ mineralizacja (tlenki zelaza, sól), która może wprowadzać zakłócenia i fałszywe sygnały. Wydaje mi sie, że woda czy też lód nie stanowi tutaj żadnej bariery.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]