Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czas schodzić do podziemi
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Hihi, i jak tu nie parsknąć smiechem. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 18:53 
Specjalista
Specjalista

To dla ciebie warlock.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 19:27 
Plutonowy
Plutonowy

zdzicho napisał(a):
Kolega napisał" Chciałbym chodzić z wykrywką legalnie" to mu odpowiedziałem.I już się zaczyna:
- A gdzie tu czas na te biurokratyczne schody
-a jeśli będę miał wyłączony wykrywacz
-A jeśli chcę pochodzić z wykrywaczem bez obaw po plaży
-by łazić po własnym ogródku
Dodam:
-a jeśli szukam meteorytów
-a jeśli szukam zgubionej obrączki
-a jeśli szukam złomu
-a jeśli....
-a jeśli....
Ja nie szukam i nie jestem :cop wiec mnie nie pytajcie.Każdy postępuje jak chce.Wolny kraj :h :D

Zdzichu, w tym wątku nikt nie oczekuje odpowiedzi. W tym wątku wszyscy poświęcili czas na "bicie piany". I mniej więcej tyle samo czasu, ile zajmuje wypełnienie wniosku do WKZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 20:30 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego maciek7309 sądzisz , że na poszukiwania na plaży również muszę wypełnić jakikolwiek wniosek do WKZ ??
Jeśli tak sądzisz to się mylisz - gdyż takie poszukiwania nie są w gestii WKZ -a dlaczego ? - a dlatego iż pozwolenia wymaga jedynie poszukiwanie ZABYTKÓW - a nie jak chcieliby niektórzy na posługiwanie się wykrywaczem metali - więc proszę być precyzyjnym w swoich opiniach :1

Aby nie być gołosłownym wklejam pisemną odpowiedź od WKZ :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 21:16 
Plutonowy
Plutonowy

Dario, co do precyzji: wątek otworzył temat akcji Pandora, która nie odbywała się na plaży. Poza tym, masz absolutną rację, że pozwolenia wymaga poszukiwanie zabytków. W ustawie, poszukiwanie zabytków jest jedyną przesłanką, która obliguje WUOZ do jakichkolwiek decyzji względem poszukiwaczy. I dlatego nikt nie ściga na plażach poszukiwaczy monet i biżuterii. Tylko, że świat na plaży się nie kończy, czasem chce się dalej od morza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

Filip napisał(a):
Żadne stowarzyszenie, po prosty kancelaria prawna utrzymująca się z datków + zwrotów kosztów sądowych + odszkodowań jakie wywalczy. Ja jestem przeciwko stowarzyszeniom uzurpującym sobie wyłączność na poszukiwania, kto chce niech sobie szuka gdzie chce, nie ma że ktoś obsikał jakiś kawałek gleby i to jest jego i tylko jego. Kto chce, niech współpracuje z kim chce, ale nic na siłę.

Proponuje rozwinąć debatę na ten temat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 22:56 
Generał Broni
Generał Broni

maciek7309 napisał(a):
Dario, co do precyzji: wątek otworzył temat akcji Pandora, która nie odbywała się na plaży. Poza tym, masz absolutną rację, że pozwolenia wymaga poszukiwanie zabytków. W ustawie, poszukiwanie zabytków jest jedyną przesłanką, która obliguje WUOZ do jakichkolwiek decyzji względem poszukiwaczy. I dlatego nikt nie ściga na plażach poszukiwaczy monet i biżuterii. Tylko, że świat na plaży się nie kończy, czasem chce się dalej od morza.

A to na polach i w lasach można szukać tylko zabytków? Ja chodzę z wykrywaczem, ale zabytków intencjonalnie nie szukam. Nie potrzebuję więc pozwolenia na szukanie zabytków, bo mnie one nie interesują i nie chcę ich szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek-mam tak samo. A co ciekawe, po logicznym wytłumaczeniu patrol, który się mną zainteresował-odpuścił. I nie było potrzebne żadne ściemnianie o meteorytach czy innych obrączkach :D

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 23:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

A ja szukam zabytków i dobrze mi z tym :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 23:44 
Plutonowy
Plutonowy

A to na polach i w lasach można szukać tylko zabytków? Ja chodzę z wykrywaczem, ale zabytków intencjonalnie nie szukam. Nie potrzebuję więc pozwolenia na szukanie zabytków, bo mnie one nie interesują i nie chcę ich szukać.

To zupełnie jak ludzie, których zatrzymano z wykrywaczem i którym przeszukiwano mieszkania. Bo w czasie spaceru zawędrowali nie tam gdzie trzeba. Nic im to nie pomogło, że oświadczyli: poszukuję niezabytkowych przedmiotów z metali kolorowych. Może nawet doczekają uniewinnienia ale nie chciałbym być w ich skórze, i szczerze współczuję. Ja wychodzę z założenia, że skoro w Polsce jest możliwość legalnie poszukiwać zabytków, to co szkodzi spróbować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 09:57 
Generał Broni
Generał Broni

maciek7309 napisał(a):

Wszystko jasne kolego - wbrew pozorom mój post ma wiele wspólnego z tematem bo jest odpowiedzią na dziwaczne stwierdzenie pana Zdzicha , który to uważa , że : "
zdzicho napisał(a):
Jeśli chcesz chodzić z wykrywaczem bez obaw,to w perspektywie najbliższych kilku lat jedynym wyjściem jest uzyskanie pozwolenia na poszukiwania

Otóż panie Zdzicho - ja chodzę z wykrywaczem bez obaw i nie potrzebuję do tego żadnego pozwolenia.
Naucz się pan w końcu i zakoduj to sobie , że pozwolenia wymaga poszukiwanie ZABYTKÓW - tylko tyle i aż tyle !

Pisz pan sobie w temacie Boratynek bo tylko tam masz pan cokolwiek do powiedzenia :z

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 11:13 
Specjalista
Specjalista

Panie Dario gdzie pan chodzisz i z czym jest mi zupełnie obojętne.Niczego nie muszę sobie kodować.
Jak pana zatrzymają policjanci /czego oczywiście nie życzę/i znajdą przy panu:
1. Przedmiot przypominający łyżkę.
2. Przedmiot przypominający guziki.
3. Dwa przedmioty przypominające monety.
to im pan powiesz żeby sobie zakodowali.Proszę poczytać przygody kol.thomas71 w wątku: viewtopic.php?f=9&t=155542
Dla tych wszystkich,którzy:
-nie chcą być zatrzymani przez policję
-nie chcą przeszukania domu
-nie chcą być przesłuchiwani przez prokuratora
-nie chcą spędzać czasu w sądzie i wydawać pieniędzy na adwokata
a chcą w spokoju oddawać się swojej pasji,to w perspektywie najbliższych kilku lat jedynym wyjściem jest uzyskanie pozwolenia na poszukiwania.I nie są to wydumane historie,ale przytoczone przez poszukiwaczy na tym forum i w prasie panie Dario.Możesz się pan nie zgadzać z moja opinią.Napisałem przecież,że ".Każdy postępuje jak chce.Wolny kraj"Jako,ze jestem z natury człowiekiem uprzejmym,to nie napiszę czego pan powinien się uczyć,co sobie zakodować i jakich wątkach pisać.Dużo zdrowia życzę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 12:47 
Generał Broni
Generał Broni

maciek7309 napisał(a):
To zupełnie jak ludzie, których zatrzymano z wykrywaczem i którym przeszukiwano mieszkania. Bo w czasie spaceru zawędrowali nie tam gdzie trzeba. Nic im to nie pomogło, że oświadczyli: poszukuję niezabytkowych przedmiotów z metali kolorowych. Może nawet doczekają uniewinnienia ale nie chciałbym być w ich skórze, i szczerze współczuję. Ja wychodzę z założenia, że skoro w Polsce jest możliwość legalnie poszukiwać zabytków, to co szkodzi spróbować?

Chyba dalej się nie rozumiemy. Jeśli chcesz poszukiwać legalnie zabytków, to rzeczywiście musisz mieć odpowiednie pozwolenie. Albo brać udział w wykopaliskach archeologicznych - polecam, bardzo fajna sprawa.

Natomiast jeśli ich nie poszukujesz, to żaden papier poza zgodą właściciela ziemi nie jest Ci potrzebny.
Chodzę z wykrywaczem 15 lat i jeszcze nigdy nie miałem żadnych nieprzyjemności z tym związanych, a z policją miałem do czynienia nie raz. Wystarczy znać swoje prawa i umieć logicznie się wytłumaczyć.

Czy Ty nie jesteś przypadkiem członkiem jakiegoś stowarzyszenia poszukiwaczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 13:56 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Jak pana zatrzymają policjanci /czego oczywiście nie życzę/i znajdą przy panu:
1. Przedmiot przypominający łyżkę.
2. Przedmiot przypominający guziki.
3. Dwa przedmioty przypominające monety.
....
a chcą w spokoju oddawać się swojej pasji,to w perspektywie najbliższych kilku lat jedynym wyjściem jest uzyskanie pozwolenia na poszukiwania.

A czy jeśli z tą starą łyżką i czymś co przypomina monety zatrzyma mnie policja gdy nie prowadzę poszukiwań to cokolwiek to pozwolenie na jedno pole mi pomoże?
Jaka jest pewność, że i tak nie przyczepi się ktoś do kolekcji guzików, monet, łusek i innych "śmieci" skoro nie będę w stanie udowodnić, że znalazłem je na tym konkretnym polu gdzie otrzymałem pozwolenie na legalne poszukiwania? Czy na na każdy przedmiot posiadany w domu muszę mieć jakiś papier skąd go zdobyłem?

Czemu to ja mam coś komuś udowadniać skoro to mi należało by udowodnić, że celowo szukam zabytków? Podobno żyjemy w państwie prawa i jesteśmy wolnymi ludźmi, jakim prawem miałbym się tłumaczyć czemu zbieram złom z mojego pola ornego. Jakim prawek ktoś miałby ode mnie wymagać pozwolenia na poszukiwanie zabytków skoro zabytków nie poszukuję?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 14:20 
Plutonowy
Plutonowy

Lipek napisał(a):
Chyba dalej się nie rozumiemy. Jeśli chcesz poszukiwać legalnie zabytków, to rzeczywiście musisz mieć odpowiednie pozwolenie. Albo brać udział w wykopaliskach archeologicznych - polecam, bardzo fajna sprawa.

Natomiast jeśli ich nie poszukujesz, to żaden papier poza zgodą właściciela ziemi nie jest Ci potrzebny.
Chodzę z wykrywaczem 15 lat i jeszcze nigdy nie miałem żadnych nieprzyjemności z tym związanych, a z policją miałem do czynienia nie raz. Wystarczy znać swoje prawa i umieć logicznie się wytłumaczyć.

Czy Ty nie jesteś przypadkiem członkiem jakiegoś stowarzyszenia poszukiwaczy?

Lipek, masz oczywiście rację i nie mam zamiaru podważać Twojego racjonalnego podejścia do sprawy. Moje obawy dotyczą nie ustawy, a postępowania organów ścigania, które w paru przypadkach postanowiły zweryfikować intencje poszukiwacza poprzez przeszukanie w miejscu zamieszkania. Jak dla mnie, to za dużo, a już na pewno dla mojej żony :lol:
W stowarzyszeniu jestem, ale zajmujemy się nie tylko poszukiwaniami. Nie chcę też, żeby powstało wrażenie że wypowiadam się w jego imieniu, nikt mnie do tego nie upoważnił. Co więcej, stowarzyszenia wcale nie mają łatwiej w WKZ, niż osoby prywatne. Tu bardziej chodzi o właścicieli, którzy chętniej udostępniają swój teren organizacjom. Choć prywatnie też nie jest źle, tylko raz w okresie 5 lat otrzymałem od właściciela terenu odmowę.
W każdym razie, jak będziesz na Warmii zapraszam, coś tam do obejrzenia się znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]