Masz może foto tej skrytki? Znalazłem również kilka, niestety pustych. Poszukaj na forum tematu "znaki na drzewach", pierwsze trzy znaki oznaczają skrytki, reszta znaków z tego wątku jest raczej mniej ważna. Na dysku mam ich więcej. Skrytki były oznaczane odpowiednim znakiem, w czasie jego wycinania nie był on duży (po 70 latach wzrostu drzewa znaki te obecnie mają ok 20-25cm). Typ znaku ten sam dla skrytek jakie zlokalizowaliśmy na terenie Polski jak również i Niemiec. Mam ciekawe nagranie z człowiekiem - 3 godzinne, który kilkanaście lat poświęcił na szukanie ich skrytek. Część jego map była potem w moim posiadaniu (on szukał tylko w swoim rejonie), a dalsze okolice pozostały dziewicze. Ja z racji tego, że sporo tematów mam pod nosem nigdy nie wykorzystałem tych mapek i podarowałem je koledze który jednak jest już na "eksploracyjnej emeryturze". Jak wspomniałem na mapach oznaczano zgrubnie położenie schowka, zaś samą lokalizację należało samodzielnie ustalić wedle znanych im reguł i sposobu zakładania podręcznych magazynów. Na pewno oznaczenia na drzewach przynajmniej w części miejsc ustalały dokładne położenie, jednak tych drzew już niewiele zostało w lasach z tych czasów. Na D.Ś. obecnie kilka osób ma jakąś wiedzę na ten temat, jednak są to osoby których grabie działają tylko w jedną stronę no i są to osoby już wiekowe. Młodzi zaś mogą liczyć bardziej na fuksa, niż planowe działanie.
|