Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: UWAGA - ALLLEGRO
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 10:49 
Specjalista
Specjalista

Niby wszyscy wszystko wiedzą:
damiano napisał:"serwis aukcyjny nie odpowiada za nic. On tylko udostępnia miejsce na wystawienie oferty a umowa zawierana jest między kupującym a sprzedającym - nie jest stroną czy też arbitrem". Prawda
Odyniec napisał:"Nie radzę polować na okazje i łudzić się, że trafiliśmy rodzynek w super cenie.". Prawda
Od dawna nie jest to polska firma i nawet nie wiem kto jest jej aktualnym właścicielem.Jeśli chodzi o numizmatykę,to kiedyś było caffe allegro gdzie można było zapytać i podyskutować,był Pibyk,który ratował w razie zakupu falsa i zwalczał oszustów.Teraz tego nie ma i należy kierować się rozumem.Są różne fora tematyczne na których można zapytać przed zakupem,można sprawdzić historię sprzedawcy,poczytać komentarze,nie kupować po rażąco niskiej cenie.Należy archiwizować kontakty ze sprzedawcą/stronę aukcji,korespondencje itp/bo w razie oszustwa mamy tylko jedną drogę-policję.Niestety tak to już jest,ze jest cała masa oszustów i nie tylko na platformie o której mowa.Jeśli wydaje ci się,że kupiłeś piękną i rzadką rzecz po śmiesznie niskiej cenie od naiwniaka,który nie wie co sprzedaje,to znaczy,ze ty jesteś tym naiwniakiem,który został oszukany :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:40 
Generał Broni
Generał Broni

A propos kontaktów istnieje teraz moda u niektórych żeby podawać numer telefonu i nie odpowiadać na e-maile.
Jedynie kontakt telefoniczny. To samo z nieprzyjmowaniem wpłaty przez Payu a tylko na konto bankowe.
Później jako dowód można będzie przestawić jedynie własne słowo i to co uda się zapamiętać z rozmowy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 12:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

http://allegro.pl/zestaw-5szt-i6711921285.html

kolejny rarytas..... ewidentny fals.... a raczej aż 5 falsów.... zaraz zgłoszę na portalu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 12:28 
Specjalista
Specjalista

damiano napisał(a):
A propos kontaktów istnieje teraz moda u niektórych żeby podawać numer telefonu i nie odpowiadać na e-maile.
Jedynie kontakt telefoniczny. To samo z nieprzyjmowaniem wpłaty przez Payu a tylko na konto bankowe.
Później jako dowód można będzie przestawić jedynie własne słowo i to co uda się zapamiętać z rozmowy....

Ale przecież nie ma przymusu kupowania od takich ludzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 12:32 
Generał Broni
Generał Broni

Oczywiście że nie ma przymusu kupować.
Nie może być jednak tak że portal nie reaguje przed zawarciem transakcji na pewne zachowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 14:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Proceder jest znany nie od dziś.
Kiedyś też próbowałem powalczyć z nieuczciwością na znanym portalu aukcyjnym i co usłyszałem?
Cytuję: "Psy szczekają a karawana jedzie dalej"
Co można z tym zrobić? Obawiam się, że nic. Dopóki portal nie wprowadzi bezpiecznych procedur transakcji, uniemożliwiających handel podróbkami jako oryginałami, to jedynie sami musimy bacznie i z ostrożnością przyglądać się opisom, zdjęciom, itp. Jeśli mam wątpliwości to po prostu nie kupuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 15:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Tak jest wszędzie nawet na światowym portalu A... sprzedawane są podróbki, przy widocznych negatywnych komentarzach kupujących, gdzie dokładnie opisują co kupili, a ludzie, jak barany dalej kupują, bo nie czytają komentarzy. Pozytywne piszą ci co kupili „oryginał”. Podróbki dla uwiarygodnienia często są w cenach oryginałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 17:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dwa lub trzy razy kupiłem podróbki zachwalane jako kopie i w takim dziale. Raz była to wrona luftu plus jakieś odznaczenia, drugim razem klamra luftwaffe i jeszcze coś. Za każdym razem gdy okazało się że to kopie dzwoniłem lub pisałem do delikwenta że to oszustwo i będę dochodził swoich praw w allegro i na policji jeśli nie zwróci kasy, nie mówiąc już o negatywie. Dwa razy dzwonili do mnie tłumacząc się że to pomyłka że po co negatywy że zwrócą itd. i tak było. Zwracali kasę odsyłałem towar. Trzeci przypadek bez żadnego ale zwrot kasy. Myślę że jeśli ktoś gapnie się że to kopia i zażąda zwrotu kasy to nie będą robić problemów bo ni chcą łapać negatywów bo później trudniej opchnąć podróby. Większość jednak przechodzi i ludzie myślą że trafili oryginał po atrakcyjnej cenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 18:06 
Podporucznik
Podporucznik

odpowiedź od oszusta do mnie:
Witam!
Proszę mi napiąć dlaczego pan napisów do allegro ze otrzymał odznakę nie zgodną z opisem a ja pisałem ze nie jetem pewny i nie musi Pan kupować jej
pozdrawia Jarek Batóg

... (Chyba udaje polskie pochodzenie albo zamiast robić kopii kupił by sobie słownik)

Ostatnio edytowano piątek, 10 lutego 2017, 18:08 przez K89, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 18:07 
Podporucznik
Podporucznik

odpowiedź allegro:
Dzień dobry.

Przykro mi, że taka sytuacja miała miejsce. Postaram się pomóc najlepiej jak potrafię.

W przypadku otrzymania towaru, którego wady zostały ukryte podczas dokonywania zakupów, przysługuje Panu możliwość skorzystania z roszczeń wynikających z tytułu rękojmi. W tym momencie można ubiegać się o obniżenie ceny lub odstąpić od umowy – chyba, że Sprzedający niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad lub wadę usunie. Kupujący ma prawo do reklamacji, a obowiązkiem Sprzedającego jest jej rozpatrzenie i poinformowanie o swojej decyzji, odpowiednio ją argumentując.

Sprzedający otrzymał ode mnie ostrzeżenie, aby wyjaśnił tę sprawę w terminie do 5 dni. Jeśli jednak tak się nie stanie, proszę o ponowną wiadomość. Podejmę wówczas kolejne działania, zmierzające do rozwiązania tego problemu.

Pozdrawiam serdecznie,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2017, 16:12 
Chorąży
Chorąży

tomaszek_2015 napisał(a):
http://allegro.pl/zestaw-5szt-i6711921285.html

kolejny rarytas..... ewidentny fals.... a raczej aż 5 falsów.... zaraz zgłoszę na portalu...

To nie są falsy, a współczesne kopie co widać gołym okiem.
Grzechem sprzedającego jest, że o tym nie poinformował, ani nie wystawił w odpowiednim dziale.
Grzechem allegro jest to, że nie tępi takich oszustów.
Chyb, że sprzedający jest nieświadom tego, co sprzedaję.... :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2017, 17:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

zgłosiłem do serwisu że monety są wystawione w nie odpowiednim dziale... ktoś kto się zna pozna, że to kopie, ale ktoś kto dopiero zaczyna zbierać, może mieć problem....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]