Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 09:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli nie siedzisz w temacie to litówki w szeregu powinno się stosować tylko zabezpieczone chuba że masz ogniwa porządne i równe no i nie rozładowujesz ich do końca czyli maksymalnie np do 3.3 V na ogniwo zostawiając rezerwę pojemności w związku znprawdopodobną nierównością ogniw. Oczywiście ogniwa najlepiej z tej samej partii po tej samej ilości cykli ładowania i rozładowania.

Chciałem kiedyś zrobić coś podobnego dla siebie ale odpuściłem z uwagi na kilkadziesiąt Enellopów z którymi nie miałbym co zrobić. Zresztą na to miejsce trzeba by kupić sensowne ogniwa 18650. Mam w domu kilkadziesiąt szt NCR 18650pf Panasonic o wydajności prądowej ciągłej 10A i pojemności 2900 mAh. Oczywiście niezabezpieczone. Uznałem że ne ma sensu wsadzać tam ogniw wysokoprądowych niezabezpiecznych bo wystarczą zwykłe (przy maksymalnym poborze prądu Spectry poniżej 0.5 A). Dlatego lepiej kupić pojemniejsze ogniwa 3400 mAh o mniejszej ale wystarczającej wydajności prądowej i zyskać trochę na pojemności.

Na filmiku padło stwierdzenie o wydłużeniu czasu pracy nawet trzykrotnie. Jak to wyliczyliście? Białe Enellopy mają po około 2000 mAh pojemności co moim zdaniem jest wystarczające by załatwić typowy dzień w terenie. Najlepsze litówki mogą oddać powiedzmy do 3300 mAh więc nie ma szans nawet na dwukrotne zwiększenie czasu pracy.

Ogniwa o pojemności 5000 i powyżej to przykład hamskiego oszustwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 09:31 
Specjalista
Specjalista

JA uzivam 2 sady 3x panasonic 18650 b 3400 mA -bez ochrony-tanie-stuka po 5 eury- rozladowuje do max 9,3-8,9 V- v ladowarce potem pokazuju kolo 15-19% zbylej moci ,, y uvaga-jasne trzeba uwazac pri zakladaniu ogniv do spektry na spravnu polaritu....Cas praci- duzo viecej -y z racii 12,45V y tez pojemnosci, y na Boostu nemas szybky spadek pracy , jak na ogniwach NI-MH-z racii malej wady jednego z 8 ogniv,, ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Na razie starczyły mi na 12 godzin pracy i dalej nie było czasu testować, a ogniwa pastewne. Zwykłe, fabryczne u mnie, na wysokim RXie i TX booście robią mi maks 5 godzin. 6-7 normalnie. Patrzę na wartość z wyświetlacza w V, żeby ich nie rozładować za głęboko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

El Nino to już teraz wiem dlaczego Twoja Spectra tak szybko usmażyła wszystkie sondy;)

Kupię sobie kiedyś taki gotowy aku litowy do Spectry o ile zyskam sensownie na masie. Bo jeśli wykrywacz nie straci przy tym sensownie na masie to nie bardzo widzę sens aby to robić.

Osobiście nie zauważyłem aby moja Spectra działała gorzej przy rozładowującym się aku. Enellopy mają bardzo niską rezystancję wewnętrzną i nie przysiadają praktyczne wcale przy prądach jakie potrzebuje Spectra. Tylko mój egzemplarz sam się nie wyłącza przy napięciu 8V. Moja Spectra jest jedną ze starszych wersji gdyż ma na obudowie ma doklejone "i". Podejrzewam że jest tam jakaś starsza wersja płyty. Jak jej nie przypilnuję to rozładowuje aku całkowicie a wyłączenie ma już charakter awaryjny przy napięciu około 4V. W każym razie przy 8V działa bez żadnych oznak słabnącego aku. Nie ma żadnego wzbudzania się o którym piszą inni użytkownicy.

Taki zasobnik na aku byłby dużo lepszy gdyby miał wbudowany balancer z zabezpieczeniem 3s oraz wskaźnikiem poziomu naładowania aku no i ładowarkę dedykowaną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wiadomo, z drugiej strony zasobnik i zestaw jest jednak lżejszy i to się da odczuć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Osobiście sam dążę do zmniejszenia masy Spectry bo na zboczach daje mi o a nieźle w kość. Ostatnio używałem głównie sondy 6x10 z tego powodu.

Shelton ile kosztuje ten zasobnik 3x18650 i gdzie można go nabyć? Z czego zrobione są sprężynki i blaszki stykające się z ogniwami? Czy jest to jakiś dedykowany materiał zabezpieczony na stykach przed korozją czy byle co?

W ramach ciekawostki wyniki pomiarów rzeczywistej pojemności akumulatorów 8800 mAh według oznaczeń umieszczonych na obudowie. Prąd rozładowujący 1 A. Naładowane do 4.2 V i rozładowane do 2.9 V. Jak widać dno i 20 metrów mułu...

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 10 lutego 2017, 11:40 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

150pln. Wkład wewnętrzny jest gotowy fabryczny - czyli dostępny na rynku, obudowa drukuję na 3D. Kupiłem od Rosjan, ale niestety środek i sprężynki wklejane i odpadają po pierwszym włożeniu, dlatego zrobiłem swój. Jest miejsce na zabezpieczenie i może balancer, sama ładowarka czyli taka wersja z gniazdem to już mniejsza różnica w masie. Nie wiem czy to byłby dobry pomysł.

Spectra z cewką 12x10 jest idealnie wyważona. Ja akurat chodzę 8 godzin i jest ok, czego nie mogę powiedzieć o Minelabie CTXie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trzeba by to poważyć i zobaczyć czy gra jest warta świeczki. Balast i ładowarka to też będą dodatkowe koszty... A ogniwa są teraz już ogólnie dostępne i tanie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 11:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Masz na filmie różnicę w wadze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 13:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Miałem na myśli opcję bardziej zaawansowaną z bms.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lutego 2017, 23:04 
Specjalista
Specjalista

moja spektra lite -1.to cewka sef 8x6 -400 gram s oslona y kablem,2.sredna styca z tek. g2-ergonomia dlamne lepiej y transport bardzej kompaktovy - zasunenta spodna styca-krotsa, 3. magazinek z abs na 3. li-ion- okolo 150 gramu mnej... v terene nerownym jet znacne lepiej.... :za , -dlacego nelubie srednu S stycu-na zadnym detektoru- staci zebrac do reky za ten kawalek c wchodzi obie typy styce s namontovanu podnu stycu y cewku.... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 10:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy któryś z właścicieli detektora Spectra V3/V3i jest w stanie mi tu potwierdzić że sonda Mars dla tego detektora dedykowana radzi sobie z wymaganiami tego detektora? Jak wygląda jakość zestrojenia dla wszystkich częstotliwości zwłaszcza dla 22.5? Może ktoś zrobić odczyt z próbnika czułości i gruntu? Zależy mi na tym bardzo zanim ściągnę sobie do domu kolejny potencjalny elektrośmieć.

Zaznaczam że opinie właścieli detektorów MXT/DFX za bardzo mi nie pomogą. Spectra to wyjątkowo wybredny instrument:). Sonda którą z pełnym zadowoleniem obsługuje MXT do Spectry może się nie nadawać.

MrBrzosti też nie pomógł. W komentarzu do filmu:

https://youtu.be/9xmfd81A5J8

w odpowiedzi na pytanie:
"Jak włączysz tx boost to przy 3 częstotliwościach i Rx gain 15 jaki masz poziom sygnału od sondy w próbniku czułości. Jak ta sonda radzi sobie z częstotliwością 22 kHz?"

odpisał:

"nie pamiętam dokładnie jakie są wskazania, ta cewka jest strojona pod niskie frq ja śmigam na 2.5 i 7.5 khz"

Czerwona lampka się zapaliła...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 11:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

6x10 Sniper działa bez problemu, przy testach w powietrzu. Dostałem dwa dni temu i na razie nie była w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 11:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za odzew. Już myślałem że o konkretach nikt nie pogada.

W tym teście powietrznym możesz sprawdzić jak wygląda poziom sygnału z sondy przy Tx boost włączonym oraz RX gain 15 w próbniku czułości i gruntu? Sprawdzić np na monecie 1 zł przy tych ustawieniach jakie jest id. Potem ustawić tylko 22 kHz i tak samo sprawdzić id monety 1 zł przy tych nastawach o ile sonda wogle wydoli? Taki mini test na jakość tej sondy.

Jak nie będzie dobrze w powietrzu nastrojona ta sonda to do gleby nie ma co jej nawet przykładać tylko pakować i paszła won tam skąd przyszla czyli na Ukraine:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 12:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ok mam SEF Detecha 10x12 i 10DD fabryczne. Jak będzie chwila to zrobię taki test dla wszystkich do porównania. Pomyśl co jeszcze lub opisz bardziej dokładnie co jeszcze byś chciał...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]