Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Siedemnascie mgnien wiosny na DVD w gazecie.
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 20:06 
Pułkownik
Pułkownik

W tygodniku NAJ jako dodatek DVD dodaja 17 mgnien wiosny. Po 2 plyty do numeru.

"Storlitz mial dobre serce. Ukradkiem podkarmiał głodne, niemieckie dzieci.
Od tego ukradka niemieckie dzieci puchły i umierały :D"

Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 20:26 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
:jump
znam podobna historie :) ale ona jest prawdziwa w przeciwienstwie do tej z filmu
dziadek mojej znajomej, z kadindat Stefan, w roku 44 mial kilkanascie lat i mieszkal w malym miasteczku przez ktore przechodzily transporty ze wschodu z wehrmacht jadacym na wczasy do domu, ze niemcow nie bardzo tolerowal a byl za maly zeby normalnie ich zwalczac, wymyslil nastepujacy patent, lapal bezdomne psy zabijal je, robil z nich kielbasy, i sprzedawal wyglodnialym Niemcom, caly patent polegal na tym ze do kielbasy dokladal cos co normalnie mialo byc do trucia szczurow :) facet kontynuowal ten proceder kilka miesiecy az ktos sie kapnal ze jak sie kupi kielbaske od malego milego chlopca na dworcu to potem ma sie problemy gastralne
wtedy Stefan musial zmienic profesje i miejsce zamieszkania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 21:39 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Superstefan :( :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que

Witam
to chyba bardzo nie na temat :que :que :que :que :que :que

i nie śmieszne i bardzo niesmaczne i nie ma nic wspólnego z "ukradkiem" który jest akurat,w przeciwieństwie postu Superstefana, śmieszny....i jest to po prostu dowcip - głupi bo głupi ale śmieszy, ale Twoja przypowieść mówi o tzw "spekulancie "i to nie jest moim zdaniem śmieszne . Co innego walczyć a co innego sprzedawać kiełbasę ... powiedzmy zatrutą , ale zawsze sprzedawać......

R

PS a co na to psy...........

PS1 czy ten co się struł ,ewentualnie inny ,nie był Polakiem,a może był :que /bo chyba ten "waleczny bohater" handlował na dworcu/

PS2 a może ON jest w tej chwili szanowanym Kombatantem :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 22:52 
Kapitan Petersen

Witam

"Siedemnaście mgnień wiosny" zapamiętałem z dzieciństwa jako straszną (chyba) NRD-owską nudną piłę, ale pamiętam, że moja mama płakała przed telewizorem.

Blues, nie rozumiem Twojego wywodu - dlaczego dowcip o truciu niemieckich dzieci jest śmieszny, a trucie kiełbasą niemieckich żołnierzy już nie jest śmieszne? Czy chodzi o psy, różnicę wieku ofiar, czy też o fakt handlu ową "cudowną i tajną bronią" dziadka Stefana (a więc komercyjny, a nie ideowy wymiar walki)? Z rodzinnego miasta znam fakt sabotażu polegającego na zatruwaniu przez AK marmolady, którą produkowano w lokalnej niemieckiej fabryce dla potrzeb Wehrmachtu na froncie wschodnim.

A może chodzi o estetykę w zwalczaniu wroga? Jeśli tak, to ja muszę się przyznać, że najbardziej cenię tych co walczyli w kanałach. Naprawdę.

Nie czepiam się złośliwie, tylko bardzo chcę zrozumieć.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 23:24 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Teście

ja też Ich cenię i lubię ,ponieważ znam Ich /nielicznych już w tej chwili-niestety/,co walczyli i byli w kanałach w Wawie, i byli to Ludzie nie tak jak "bohater" opowieści Supersefana ,kilkunastoletni tylko kilkuletni /8-10 lat/ i potrafili utrzymać w dłoni coś więcej niż kawałek powiedzmy zatrutej kiełbasy .........
Taka "walka" jak ją przedstawił Supersefan to chyba nie to ..... jeszcze za pieniądze ...?????
Drogi Teście , może się mylę ale chyba ta broń biologiczna z psów i jeszcze za pieniądze i jeszcze prowadzona przez "kilkunastolatka",który nie wiedział jak walczyć ,ale wiedział jak łapać psy , je zabijać, patroszyć itd , a później robić kiełbasy /pewnie wędzone :que / to chyba przesada.......
Może się mylę ..........
Pewnie wtedy byli genialni "kilkunastolatkowie" tzw spece w wędliniarstwie/za pieniądze/ , ale nie w prawdziwej walce......

Pozdrawiam R

PS z tego co wiem to na dworcach bywali też Polacy.......no ale cóż "pewnie cel -za pieniądze- uświęca środki" :que

PS 1 dowcip o "ukradkach" to dowcip i sorry on mnie z uwagi na swoją absurdalność i grę słów po prostu śmieszy i jest to umówmy się dowcip, a nie opowiastka z natury tych" autentycznych"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 14:27 
Pół gwiazdki z nieba

Blues napisał(a):
PS 1 dowcip o "ukradkach" to dowcip i sorry on mnie z uwagi na swoją absurdalność i grę słów po prostu śmieszy i jest to umówmy się dowcip, a nie opowiastka z natury tych" autentycznych"

A wyobraź sobie taki "dowcip":

"Storlitz mial dobre serce. Ukradkiem podkarmiał głodne dzieci Bluesa.
Od tego ukradka dzieci Bluesa puchły i umierały"

Bardzo przepraszam za ten przykład ale w kontekście o umieraniu czyichkolwiek dzieci i w ogóle kogokolwiek to nie jest śmieszna gra słów :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 14:55 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam

Zuzko , przeczytałem Twój powyższy post i zostawiam go bez komentarza. Powiem tylko jedno,że dowcip nawet mierny pozostaje tylko wymyślonym przez kogoś dowcipem , trochę inaczej jest z autentycznymi opowieściami.................

Odnośnie wypowiedzi kolegi Warkona to powiem ,że jest dla mnie jedną wielką zagadką.
(to ostatnie zdanie odnosi się do postu, któty usunąłem. przyp. Mirek)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 15:07 
Kapitan Petersen

Ja również połowy wypowiedzi w tym wątku nie rozumiem, a skoro odbiegają od głównego wątku (czyli płytek z filmem) postanawiam zamknąć temat (wciąż jako supermoderator mam takie uprawnienia, również w tym dziale). Mam nadzieję, że Mirek, który jest gospodarzem działu zgodzi się z moim poglądem co do zamknięcia wątku.

Test

:) usunąłem najbardziej odbiegajacy od tematu post i ... spoko, niech juz temat zostanie zamkniety.
pozdrawiam
Mirek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 22:20 
Kapitan Petersen

Witam

W tzw. międzyczasie Warkon, który był autorem niezrozumiałego postu, poinformował mnie na pw., że wstawił go przez pomyłkę (nie do tego wątku co trzeba) i poprosił o usnięcie. Oddajemy honory i zamykamy sprawę.

Test[/list]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]