Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 14:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ciekawe kto nam teraz będzie Spectry naprawiał:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 15:09 
Specjalista
Specjalista

Moju V3 udalo mi zse 3-4 krotne umrazic - zaszybkym ustavianem nastaw,ale dalem rade -pomocne bylo vyjmovanie-wkladanie pojemnika baterii,,y ponovny start .... ;) , teraz jak ustawiam to troche zwalnam., y jest ok... :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 16:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

EL NINO zobacz czy baterie mają kontakt w pojemniku. Często brak styku powoduje takie rzeczy. Miałem problem z jednym pojemników... teraz mam już przerobione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 16:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Ciekawe kto nam teraz będzie Spectry naprawiał:)

O to się nie martwię, można kupić używki w świetnym stanie, ludzie przez brak znajomości języka poddają się widząc taką ilość nastawów ;) Jak się okazuje w praktyce po ogarnięciu monitoruje się dosłownie parę spraw. Oczywiście jak się zmieniają warunki, to ci biedacy mają już ustawione fabrycznie filtry i nawet po tym co im mówi wykrywacz nie mają już na nic wpływu czy chcą czy nie pomijają fanty.

My tymczasem możemy bawić się dowoli. Od rzeczy prostych, np. trafiamy na śmietnik kapsli, i żeby nie patrzeć cały czas na ekran podbijamy sobie funkcję bottle cap reject i po problemie, podobnie z hot rocks...

Zresztą ID jest takie, że powtórzę nie pamiętam kiedy kopałem takie ilości kapsli czy żelaza jakie kopię z XP Deusem czy innymi sprzętami. Niestety praca ze Spectrą, też jest wolniejsza. Tu nie ma złudzeń, analiza obiektów zawsze więcej zajmuje.

Analog jest po drugiej stronie tego typu poszukiwań, po prostu kopiesz i tyle. To dwa odmienne style pracy ze sprzętem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 20:09 
Specjalista
Specjalista

Stym pojemnikom Shelton -dam na to oko,,dzenky,,co do sybkocsi praci spektry to zauvazilem ze filtre typu high szybsej pracuju jak filtre band...-zauwazalne.....na drugej strone jak Jest EMI to filtre band naprawde davaju rade...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 20:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tutaj prekursor Mixed Mode:

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 21:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Shelton napisał(a):

Analog jest po drugiej stronie tego typu poszukiwań, po prostu kopiesz i tyle. To dwa odmienne style pracy ze sprzętem.

To jest zupełnie inna jakość poszukiwań. Z nastawami jest jak piszesz. Używasz ns co dzień głównie kilku parametrów. Menu jest tak pięknie zrobione i pogrupowane że obsługa tego to przyjemność. Ja w zasadzie nie używam nawet tych gotowych wzorców. Działam cały czas na zmodyfikowanym coin and relic a jak potrzebuję przerobić Spectre na coś innego to zmieniam tylko kluczowe parametry w zależności co chcę osiągnąć. Warto sobie rzucić okiem na tę tabelę z gotowymi wzorcami nastaw. Łatwiej się zorientować jaka nastawa jest kluczowa przy danym rodzaju poszukiwań.

Tak przy okazji to jak zorganizowałeś sobie wyświetlacz? Jakiego wyświetlacza używasz do poszukiwań, pinpointa i analizy? Mieszałeś coś z kolorkami? Mam na myśli personalizację która ułatwia posługiwanie się detektorem i być może ułatwia kojarzenie pewnych zależności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 21:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przeprogramowałem sobie tylko kolejność dolnych barów. Chodzę na Mixed Mode PRO. Ciemne kolory są idealne w nocy, w dzień wyświetlacz jest takiej jakości, że nie ma bólu, o czym nie mogę powiedzieć w Deusie.

Używam Polar Plot i wysokiej rozdzielczości. Próbkowanie trwa zdecydowanie dłużej, ale jest dokładniejsze.

Cały czas mnie męczy koncentryk, nie chcę mi się go testować. SEF Detecha biały jest naprawdę dobry, a teraz mam 6x10 Marsa więc temat cewek się wyczerpał raczej. Myślę tylko, czy ta stabilność 950 nie pozwoli na cieplejszą pracę. Większy RX gain... ale obawiam się, że pokrycie i separacja które daje 950 nie są warte tego grzechu. Z drugiej strony, ta zabudowana cewka jest lepsza do lasu i w krzaki.

Tutaj ciekawy wątek:
http://forums.whiteselectronics.com/sho ... light=coil

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 22:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja dodatnią część Spectragraphu mam podzieloną na trzy zakresy odpowiadające kolorami poszczególnym częstotliwościom które najlepiej "lubią" przedmioty występujące w tych zakresach. Przykładowo dla grubej srebrnej monety mającej VDI około +90 słupki będą zielone. W trybie pinpoint dla tej monety także pasek zielony powinien być najdłuższy. Dla folii alu z VDI około+10 słupki Spectragraphu będą niebieskie i także pasek niebieski w trybie pinpoint powinien być najdłuższy. Trzy odpowiednio dobrane zakresy dodatniej skali VDI w trzech kolorach ułatwiają demaskowanie przedmiotów udających kolor poprzez porównanie z dominującą częstotliwością w trybie pinpoint.

Zakresy Vdi ustawiłem zgodnie z tym co piszą w instrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 00:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I tutaj trochę ciekawej wiedzy język angielski: http://www.relichuntersupply.com/NautilusTips.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 11:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Shelton napisał(a):
Tak wszystkie równo - 3F. Mars dał radę, zrobiłem także pobieżne testy 10 kopiejek - małe srebro i gwóźdź. Najlepiej wypadło małe DD 6x10. Testowałem w mixie. Przedmioty rozstawione na szerkość każdej cewki. Najgorzej wypadł koncentryk. Nie ma on wiadomo efektu 90 stopni jak DD, ale przez to że jest szerszy potrzebuje więcej czasu na odświeżenie kolejnego przedmiotu. Ogólnie zmieniałem recovery delay i w sumie bez różnicy.

6X10 to bardzo fajna cewka, i moim zdaniem w Mixed Mode Stereo jeśli będziemy przemiatać powoli zminimalizujemy maskowanie żelazem, bo każdy przedmiot słychać w kanale statycznym. W ten sposób jak w trybie pinpoint znajdujemy środek przedmiotu i nagle pojawia się nam właściwe ID, a nie przemielone dla obu przedmiotów. Niestety to nie Deus. Nie da się biec przez pole machając na boki...

Sprawdzałeś może tego Marsa na pojedyńczych częstotliwościach zwłaszcza na 22.5 czy przy wysokich nastawach poprawnie identyfikuje. Czy zauważyłeś jakieś ograniczenia lub coś niepokojącego? Czy masz do tego Marsa osłonę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 11:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mars jest stabilny nawet dla 22.5. Wszystko równo i powtarzalnie w stosunku do Detecha i fabrycznego DD. Osłony brak. Szybko przetwarza sygnał, ale po prostu jest to wąska cewka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 12:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wąska cewka to małe "okno". Poprawia separację ale szybko machniesz to można coś przeoczyć bo sygnał będzie bardzo krótki. Ja bym tę sondę traktował raczej jako snajperkę. Mam 6x10 Whitesa i na polach jej nie lubię używać bo daje sygnały bardzo krótkie i trzeba strasznie dokładnie czesać.

Ile Spectra pokazała z Marsem w pròbniku czułości dla f 22.5 przy Tb on i rx gain 15?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 12:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

20% signal. Sensitivity ZOOM.

Wiadomo, dla mnie do lasu wyłącznie. Na pola się nie nadaje, choć, ze V3i w mixie i tak musisz chodzić dwa razy wolniej niż inni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 12:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jak na ustawionej pojedynczej częstotliwości 22.5 przy Tb on i Rx gain 15 miałeś w próbniku czułości 20% to jest bardzo dobrze. Jak detektor przy tych nastawach jeszcze poprawnie identyfikował to jest ok. U siebie chyba nigdy tak nie miałem nawet na nowej 6x10. Zapisz sobie dokładnie co pokazywała w próbnikach Spectra dla 3f oraz wszystkich pojedyńczych f. Będziesz miał do porównania za jakiś czas jak będziesz chciał ocenić tempo degradacji sondy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]