Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 22:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A dlaczego chcesz tak ustawiać detektor. Na czym chcesz zyskać w ten sposób?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 23:16 
Porucznik
Porucznik

Nic konkretnego, po prostu chciałem sobie ten tryb ustawić i przekonać się czy to coś wnosi i do czegoś mi się może przydać, ale nie bardzo rozumiem w jakim trybie (Search Audio) mam te opisane nastawy wybrać (w All Metal, Dyskryminacji czy w Mixie), po prostu opis nie jest dla mnie do końca jasny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 23:20 
Specjalista
Specjalista

kristof mozes tak modifikovac program hi -pro -cos podobne jak tu http://www.garysdetecting.co.uk/whites_ ... rammes.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 23:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W ustawieniach dyskryminacji akceptujesz wszystko a potem wyciszasz dźwięk tego czego nie chcesz słyszeć. Ale po co to wszystko nie mam pojęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 23:27 
Porucznik
Porucznik

No takie miałem odczucie że albo to jakaś bzdura, albo ja czegoś nie kumam i nie potrafię tego ustawić tak żeby to miało sens. Dzięki za info.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 00:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kristof męcz ten temat bo naprawdę warto.
Na stronie http://www.garysdetecting.co.uk kilka lat temu był film jak to ustawić teraz widzę, że już go tam nie ma.

Chodziłem tak z V3i przez kilka lat.

Do korzyści się sam przekonasz jak ustawisz tak detektor, jak wskazał Opi z tą tylko modyfikacją by żelazo było nieznacznie słyszalne / lub niesłyszalne ale to jest kwestia preferencji poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 00:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witaj adoruch. Chodziłeś w dynamiku z dyskryminacją ustawioną w ten sposób? Co konkretnie daje taki sposób ustawienia dyskryminacji w spectrze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 09:00 
Specjalista
Specjalista

Ja podobne chodzim z argo , tam mam dyskrim na stalo na -77 ,, pracuje sybsej- troche-podobnme do fulltone- vylapovanie signalu koloru v zelaze,,,,,casamy obnizam do -35 -ale tam jest zdecidovanie mnej informacii co jest v ziemy,,na spektre naraze na hi-pro tam -20 -do 0 jeden ton, od 0 do plus 95... tone id...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 11:49 
Porucznik
Porucznik

Mikello napisał(a):

Tone ID

Tone ID przypisuje unikalny dźwięk do każdego ze 191 numerów VDI. Dźwięki te mogą być dostosowane przez użytkownika dla danego typu reakcji jak kto pragnie. Jedną z popularnych konfiguracji jest ustawienie "0" dla wszystkich VDI sygnałów odrzuconych. Pomaga to w spokojniejszej pracy i i pomaga rozpoznać głębokie cele, podczas pracy w trybie Mixed Mode lub Stereo Mixed Mode.

Czytam cały wątek od początku z myślą że może coś przeoczyłem w kwestii "dyskryminacji tonowej" i znalazłem jeszcze to. Tu przynajmniej napisane jasno w którym trybie z założenia te nastawy mają coś dać dodatkowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 18:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy ktoś wyjaśni na czym polega wyższość tak ustawionej dyskryminacji dla chodzącego oczywiście w mixed mode od ustawienia dyskryminacji tradycyjnie odrzucając np żelazo?

Przecież statyk pokaże gdzie mamy każdy obiekt i nie da się oszukać jak dynamik. A dynamik nam odróżni kolor od złomu. Po co mieszać tą dyskryminacją w ten sposób? Jaki jest z tego sensowny użytek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 21:03 
Specjalista
Specjalista

jako ustawiane na cisty dynamik ,, - vycinas drobne zelazo ktore cie neinteresuje,,ale jako ze uzivam hi-pro -od -20 do 95,-dlamne zakres-praca podobny do tekneticsa G2 styl,, to viecej v tym momentalne nekumalem...-ale dyskryma detektora tne duzo mnej- mnej signalu -to mialo by byc na korisc praci Spektry....,,ale v G2 tak nejest tam zanizka dyskryma skodzi....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2017, 12:48 
Porucznik
Porucznik

ok, spróbuję sobie jak to w praktyce wygląda, dzięki za wszelkie sugestie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 22:23 
Specjalista
Specjalista

Moze jest cas napisac jak ustavic spektre aby pracowala szybko -tryb Nitro:cewka 6x 10 1.tryb 3f salt abo 1f 22.5 khz- best data, 2. Filter gruntovy 7.5 high, 10. high,12.5 high,3 . recovery 7- bardzo szybko, 15- szybko,20- mozna uzycz,,4.search audio- modulation 4-5, audio 1. ton -kolor -jest citelnejsi,,abo tone id. jak komu pasuje...Klasicny tryb 3F jest pomaly tryb, tak samo jak ustawianie filtru gruntu typu band... ,, y tez uwazac- filter 12.5 high to stosowac ostatecne bo ma duzy spadek zasiegu y citelnosci audia scegolne na nizkych recovery 7 y 15....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 23:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lechowiec napisał(a):
Witaj adoruch. Chodziłeś w dynamiku z dyskryminacją ustawioną w ten sposób? Co konkretnie daje taki sposób ustawienia dyskryminacji w spectrze?

Opiszę jak ja to rozumiem:
- po pierwsze jeżeli ustawimy żelazo na niski ton a kolor na wyższy ton to będziemy wiedzieli czy i ile żelaza jest na danym terenie i tym samym będziemy mogli zwiększać lub zmniejszać siłę sygnału i rekowery,

- pod drugie jeżeli używamy dyskryminacji – odrzucania to detektor wyłącza – dźwięk
i teraz jeżeli jest teren mocno zaśmiecony żelazem w dużej bliskości monety to w przypadku włączonej dyskryminacji żelaza detektor będzie odcinał dźwięk
a jeżeli nie będziemy dyskryminować żelaza tylko zmienimy dźwięk dla poszczególnego VDI– inny ton dla żelaza i inny i ton dla koloru to detektor na zaśmieconym terenie nie będzie odcinał dźwięku tylko zasygnalizuje ton dla żelaza i ton dla koloru.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 01:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Rozumiem że korzystacie z tego chodząc w samym dynamiku?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]