Teraz jest poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 17:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Vista smart plus
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
Turze napisz po prostu że na Twoich terenach GMP dla Ciebie nie ma sobie równych i Ci odpowiada - i to będzie prawdziwe skoro tak uważasz.
Po prostu nie uwierzę w cudowność wielu tonów GMP.
Jakbyś był przypadkiem w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej na wakacjach to proszę odezwij się.
Zapewniam Cię że zmienisz zdanie co do pewnych "cudownych" właściwości wielu tonów. Kilka popularnych sygnałów wystarczy i nie będziesz mógł rozróżnić co jest co.
Niczego nie zamierzam udowadniać Tobie na siłę bo każdy ma swoich faworytów - chciałbym tylko obiektywnie to sprawdzić i potwierdzić.

Ps. Tesoro wcale nie jest takie złe, sam miałeś więc chyba nie zaprzeczysz [emoji6] A i prosty dźwięk Tesoro ma swoje niuanse.

Kolego, widać, że nie miałeś GMP :lol: , kup i spróbuj, a gwarantuję, że zmienisz zdanie ;)
Niby tylko (aż) trzy tony, ale jak jest fajny fant pod cewką, to po prostu wiesz :1, trudno to opisać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:42 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety nie mam zbędnej gotówki żeby uwierzyć na słowo [emoji1] ale skoro jesteś z okolic Mazur to powiedz mi w jaki sposób rozróżniasz kulkę od szrapnela I wojennego, plombę ołowianą? Drugi zestaw łuskę od Mosina, łuskę od Mannlichera? Trzeci zestaw pocisk od Mosina szpic i tępołukowy, guzik carski piechoty?

Dasz je radę osobno odróżnić między sobą tylko po dźwięku?
Wydaje mnie się że to się nie uda.
Który z w/w sygnałów będzie tym "fajnym" a który nie?

Stawiam "piwo" że to niewykonalne [emoji41]

Ostatnio edytowano piątek, 24 lutego 2017, 19:47 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:47 
Moderator
Moderator

kilka sezonów kopałem na jurze z GMP czy też mk1 na Jurze , jasne tysiące szrapneli , tysiące szajs blaszek ale jakoś dyskomfortu nie odczuwałem - sugerowanie się wskazaniami jakiegoś wyświetlacza przy tak ogromnej ilości rodzajów kolorowych znajdek pozostawię bez komentarza . Na Jurze używałem też różnych Tesoro i również z doskonałymi efektami i taka ciekawostka z kumplem zrobiliśmy sobie zawody w wykopywaniu jak największej ilości kulek szrapnelowych ( oczywiście było tam wiele innych fantów ) ja miałem Tejona on GMP w sumie byliśmy na tym polu max 2 godziny i różnica w kulkach była 2 sztuki a każdy miał ich przeszło 50 myślę że daje to jakiś obraz i porównanie skuteczności tych wykrywaczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

popieram kolegę wyżej...ja robiłem testy w powietrzu i za cholerę nie mogłem rozróżnić talara od szostaka lub jakiegoś guzika, praktycznie wszystko tak samo bije...tyle tylko ze niektóre wyższym tonem inne nizzszy...może zmienię zdanie w co wątpię tym trzeba kopać każdy kolor...jeżeli kolega twierdzi inaczej prosilbym o jakiś film pogladowy żeby potwierdzić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

Prymku więc po co mi kilka tonów w GMP skoro muszę kopać wszystko?
Nie mówię nic o sugerowaniu się wyświetlaczem bo nawet z nim nie będzie pewności przy w/w celach.
Uważam osobiście że czy 1 ton czy 3 przy takich celach nie ma to znaczenia a nawet przy 3 tonach może być tylko trudniej, mniej pewnie - trzeba sprawdzić i tyle.
Tutaj pełna zgodność.
Nie odbieram również skuteczności żadnemu że sprzętów - chodziło mi stricte o ilość dźwięków.

Hempgreen właśnie o to mi chodzi że nie dasz rady rozpoznać pewnych celów mimo kilku tonów.
W powietrzu było nawet łatwiej, w glebie dojdzie jeszcze kilka innych czynników i będzie tylko trudniej.

Ostatnio edytowano piątek, 24 lutego 2017, 19:59 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 19:56 
Szeregowy
Szeregowy

Choć najbardziej mnie interesują sreberka i jak chodziłem z exploreremII minelaba to na 80 procent wiedziałem czy ten sygnał na kolor to sreberko . Kopałem wszystko co było kolorem , nawet jak wiedziałem ,że to będzie polmos i tak go wykopałem - dlatego podoba mi się wyciszenie żelaza bez jego dyskryminowania w viście - pozostałe sygnały i tak wykopię :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ja ci powiem po co.duży złom bije inaczej,chodzę po ziemiankach i uwaga taki sygnał równa się bombka i to się sprawdza,kopie dużo ostrożniej szeroko,bo też może być to hełm,krótki sygnałek o średnim tonie,uwaga może być cienkie sreberko też trzeba ostrożnie aby nie uszkodzić,najwyższy dźwięk ,medal,dzwonek,duża łuska.Masz informacje dźwiękowe jest dużo milej,łatwiej.Do tego Gmp ma super zaletę nie wycinasz w ogóle żelaza co daje najlepsza szybkość na wyłuskiwanie kolorków koło niego ale możesz tego żelaza nie słyszeć dając Iron volume na zero i to jest to czego inne sprzęty nie mają,teraz dopiero Bułgarzy w viscie warrior czy jak tam zgapili ten patent.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 20:05 
Moderator
Moderator

damiano napisał(a):
Prymku więc po co mi kilka tonów w GMP skoro muszę kopać wszystko?
Nie mówię nic o sugerowaniu się wyświetlaczem bo nawet z nim nie będzie pewności przy w/w celach.
Uważam osobiście że czy 1 ton czy 3 przy takich celach nie ma to znaczenia a nawet przy 3 tonach może być tylko trudniej, mniej pewnie - trzeba sprawdzić i tyle.
Tutaj pełna zgodność.
Nie odbieram również skuteczności żadnemu że sprzętów - chodziło mi stricte o ilość dźwięków.

Hempgreen właśnie o to mi chodzi że nie dasz rady rozpoznać pewnych celów mimo kilku tonów.
W powietrzu było nawet łatwiej, w glebie dojdzie jeszcze kilka innych czynników i będzie tylko trudniej.

Myślę że najważniejszą rzeczą w wykrywaczu jest audio - czyli język jakim wykrywacz do nas mówi a te trzy tony w czynią z GMP taki kultowy wykrywacz , myślę również jako użytkownik że ton średni pomaga w rozróżnianiu niskoprzewodzących drobiazgów od żelaza bo w sumie do tego sprowadza się identyfikacja tonowa w GMP ( rozpoznawanie żelaza ) , trudno ten niuans wyjaśnić osobie która GMP nie użytkowała ale zrozumie to osoba która jest użytkownikiem . Oczywiście GMP wsysałem cały kolor z pola :lol: jednak kopiąc na znanej miejscówce mogłem powiedzieć " interesujący sygnał - będzie coś dobrego " . W Goldmaxx mk1 jest możliwość przełączenia 2 lub 3 tony jednak 2 tony to już nie było to - wykrywacz zmieniał język

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 20:23 
Generał Broni
Generał Broni

Prymku w nowym Gmp też możesz miec 2 lub 3 tony przełączając silencerem,było o tym w wątku o Gmp :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 20:25 
Moderator
Moderator

faktycznie zapomniałem o tym - już kilka lat nie używam GMP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 20:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
Niestety nie mam zbędnej gotówki żeby uwierzyć na słowo [emoji1] ale skoro jesteś z okolic Mazur to powiedz mi w jaki sposób rozróżniasz kulkę od szrapnela I wojennego, plombę ołowianą? Drugi zestaw łuskę od Mosina, łuskę od Mannlichera? Trzeci zestaw pocisk od Mosina szpic i tępołukowy, guzik carski piechoty?

Dasz je radę osobno odróżnić między sobą tylko po dźwięku?
Wydaje mnie się że to się nie uda.
Który z w/w sygnałów będzie tym "fajnym" a który nie?

Stawiam "piwo" że to niewykonalne [emoji41]

Skoro nigdy nie mialeś GMP, dlaczego tak twierdzisz, na jakiej podstawie :? ... bo tak ci się wydaje? :roll:
Najpierw przetestuj, a później się wypowiadaj w temacie. Jak nie masz zbednej gotówki, to niestety pozostaje ci tylko uwierzyć na słowo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 21:07 
Generał Broni
Generał Broni

Twierdzę tak na podstawie moich doświadczeń i naocznych obserwacji.
Nie muszę mieć danego sprzętu żeby samemu się o wszystkim przekonać. Wystarczy że można poprosić o demonstrację możliwości kogoś z najbliżej okolicy.
Widzę go w akcji kilka metrów obok siebie i pewne moje przypuszczenia potwierdzają tutaj również jego użytkownicy.
Fizyki się nie oszuka i magicznych właściwości nie osiągnie samym dźwiękiem.
Chyba praktyczniej byłoby na przykład nagrać film z dźwiękiem chociażby telefonem komórkowym bądź nawet sam dźwięk bez obrazu.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie czy w/w przedmioty rozróżnisz po samym tylko dźwięku?
Może masz słuch muzyczny i gratuluję takowego albo masz milion godzin w terenie i to również godne podziwu.
Nikt niczego nie musi mi udowadniać, każdy ma swój rozum a skoro nawet sprzęty z wyświetlaczem i 100 punktami ID, wieloma tonami mają problemy to będzie go miał również sprzęt tylko z 3 tonami audio.

Nie mając wyświetlacza jest łatwiej i skuteczniej decydować - sprawdzam bo brzmi interesująco czy też idę dalej i olewam.
Ma to swoje niezaprzeczalne plusy i równie niezaprzeczalne minusy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 21:16 
Moderator
Moderator

Temat identyfikacji w wykrywaczach to temat rzeka. Wracamy do tematu wątku .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 21:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
Twierdzę tak na podstawie moich doświadczeń i naocznych obserwacji.
Nie muszę mieć danego sprzętu żeby samemu się o wszystkim przekonać. Wystarczy że można poprosić o demonstrację możliwości kogoś z najbliżej okolicy.

Ha, i sądzisz, ze w ciągu tych kilku minut juz wiesz wszystko? beznadziejne rozumowanie :n

damiano napisał(a):
niczego nie musi mi udowadniać, każdy ma swój rozum a skoro nawet sprzęty z wyświetlaczem i 100 punktami ID, wieloma tonami mają problemy to będzie go miał również sprzęt tylko z 3 tonami audio.

I tu sobie sam odpowiedziałeś na pytanie :666
Ale ja widze, ze to zbędna dyskusja, tylko osoba, która miała GMP zrozumie o co chodzi. I ja wczesniej też bym nie zrozumiał ;)

A no tak, wracamy do tematu :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 21:33 
Generał Broni
Generał Broni

Gmp po obserwacji poznał,dobre :lol: tym wykrywaczem trzeba zrobić kilkadziesiąt godzin aby poznać co do ciebie mówi i to tylko w słuchawkach!Tak jak małe dziecko uczy się słów powtarzanych wiele razy tak z gmp poznaje się sygnały.

Ostatnio edytowano piątek, 24 lutego 2017, 21:36 przez tur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]