Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wielki Ogólnopolski TEST wykrywaczy metalu - zaproszenie
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 01:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Piszę ten post tutaj gdyż nasze forum jest największym, najciekawszym, oraz najbardziej opiniotwórczym forum dotyczącym wykrywaczy metalu w naszym kraju. Wypowiadają się tutaj nie tylko użytkownicy, ale także sprzedawcy oraz producenci/konstruktorzy wykrywaczy metalu.

Chciał bym Was wszystkich zaprosić:

Rutus, Taktyk, Armand, Penelektronik, Mrand

Oraz dystrybutorów Garrett, Minelab, XP, Whites i innych popularnych zagranicznych marek

Oraz youtuberów zaangażowanych w promowanie i sprzedaż jak kol. Saper czy Shelton

Oczywiście doświadczonych operatorów danych wykrywaczy

...Zaprosić do wzięcia udziału w przedsięwzięciu jakim będzie test oraz porównanie wielu wykrywaczy metalu. Bo dużo jest pisane a mało robione (oprócz lobbystyczntch pseudo recenzji na youtube, skorumpowanych artykułów, użytkowników for i grup fb na "żetony" polecających dany wykrywacz niezorientowanym i innych zapędów które wymagają tylko pogardy

Jak część z Was wie zbudowałem duże pole testowe w wymagającej glebie(nie jest to piasek). Już rok temu zakopałem masę przedmiotów. Na różnych głębokościach:

Srebrne łezki
Półtoraki wazy
Denarki jagielońskie
Boratynki
Kopiejki
Rzymskie brązy
Katarzynki
Srebrne marki

7 klamer I wojennych w skokach co 5 cm
3 gliniane garnki pełne monet
3 hełmy niemieckie

Guziki carskie co 2 cm

Oprócz zasięgu mamy rozróżnianie czyli:

Kapsle po.piwie na różnych głębokościach
Folie alu, z tacki grilowej, szczepionki, papierosów, durexa itp
Kulki szrapnelowe na kilku głębokościach
Koks, kamień magnetyczny, meteoryt z Maroko
Rzymek pod bardzo starą cegłą itd

Z separacji:

Prawdziwe nail board testy pod ziemią
Moneta miedzy gwozdziami, pod i nad gwozdziem, obok i inne konfiguracje

I generalnie co jakiś czas wzbogacam ten teren o nowe obiekty

Można z tej okazji zrobić zlot. Dograć termin który nie będzie zbytnio kolidował większości. U mnie są gościnne progi, ognisko, grill, miła atmosfera i fajne tereny eksploracyjne (lubelszczyzna)

Sam prowadzę sprzedaż wykrywaczy, ale oczywiście każda firma czy przedstawiciel mogła by promować swoje produkty do woli czy też nagrywać swoje materiały promocyjne np. z udanych testów swoich sprzętów. Wykrywacze które mam w ofercie nie uważam ani za lepsze ani za gorsze. Zresztą jak w każdym sklepie asortyment jest ruchomy. Pisze to po to by nikt nie zarzucił mi stronniczości czy tez prób udowodnienia czegokolwiek poza zdrowym i rzetelnym podejściu

Co Państwo na to? Gotowi by pójsć w szranki i konkury?

Przy okazji - odkąd zacząłem sprzedawać wykrywacze i testować je racjonalnie umieszczając testy publicznie - próbowałem podjąć współprace z naszymi producentami i dystrybutorami. Od kilku lat probuję - bezskutecznie. Firma RUTUS przy zapytaniu o współpracę zbyła mnie śmiechem (dosłownie) Dystrybutorzy Garrett, Minelab, XP itp. albo ignorowali starając się mnie nie widzieć, albo wymyślali szkalujące mnie historie na "odczepkę"

Zatem szanowni producenci i dystrybutorzy. Cały czas mam nadzieję że kiedyś podejmiemy współpracę. Bo jeśli sprzedajecie swoje wykrywacze sklepom sprzedającym suszarki, lokówki, czajnki i wentylatory a omijacie taki sklep jak mój skupiajacy się na wykrywaczach i realnych testach to... :-)
Mam jednak głównie nadzieje że spotkamy się większą grupą i potestujemy różne sprzęty. Dystrybutorzy cewek i pointerów również mogli by wziaść udział (Nel, Mars, Detech)

Serdecznie pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wielki Ogólnopolski TEST wykrywaczy metalu - zaproszenie
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 07:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Daj namiary na to miejsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 08:51 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Kolega Saku ma swoją siedzibę przy trasie Kraśnik-Lublin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 09:16 
Major
Major

Marcinie , chciałbym się mylić ale myślę że jesteś jednak niepoprawnym optymistą :)

Nikt nie zaryzykuje i nie narazi swojej marki , imienia i zainwestowanych środków na szwank jeśli by się (nie daj Boże) okazało że jednak dany sprzęt tak bardzo promowany nie ma właściwości magicznych o jakich rozpisują się na Forach wszelakiej maści naganiacze czy inni tzw. youtuberzy mający z tego tytułu określone korzyści.
Na palcach jednej reki można policzyć osoby które testują wykrywacze z pełną rzetelnością nie bojąc się obnażyć ich wady .
Kasa, kasa, kasa ....światem rządzi kasa :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 10:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

ezelab:

https://www.google.pl/maps/place/Wilko% ... d22.314478

ROMULUS:

Wiem jak to działa. Nie jestem naiwny ;-) Jestem jednak bardzo ciekaw jak rozwinie się dyskusja. Jak niektórzy będą profilaktycznie otwierać parasole ochronne nad swoimi wykrywaczami, czy też markami. Jednak głównie liczę że się spotkamy, przeprowadzimy testy w celu wyjęcia merytorycznych wniosków. Każdy będzie mógł nagrać filmy z działania swoich wykrywaczy by później móc się nimi pochwalić np. na facebook czy yt
ps. przepraszam za literówki w pierwszym poście, pisałem go już na wpół śpiąco

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 10:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Fajna inicjatywa ale coś takiego lepiej prywatnie we własnym gronie. Żaden dystrybutor kilku marek nie będzie sobie strzelał sam w kolano. Producenci mogli by mieć później pretensje że tester nawet instrukcji nie przeczytał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 10:44 
Moderator
Moderator

Inicjatywa super , poletko testowe chyba najlepsze jakie widziałem - szkoda że tak daleko . Nie wiem Marcinie jedynie czy takie " wyzwanie na ustawkę " to dobry pomysł bo to chyba budzi złe emocje i niepotrzebną napinkę a nie chcę tu jakiejś niepotrzebnej pyskówki . Dziś detektoryści są znacznie bardziej " świadomi " niż 10 lat temu , kiedyś to by każdy życie oddał na forum za swoją jedyną i słuszną markę , dziś już tak nie jest . Co do yotuberów typu: " kaszpirowski - zaklinacz węży - doświadczenie małe - dużo w necie przeczytane " to przecież oni mają najwięcej odbiorców więc ludziom się to podoba - mnie nie ale innym tak więc trzeba to uszanować jakby na to nie patrzeć promują nasze wspaniałe hobby . Ostatnio przez przypadek zobaczyłem filmik o GM5 - z tego co ten człowiek mówił to wychodziło że on z tym wykrywaczem w polu jeszcze nie był ale wiedzę miał - przeczytaną :lol: . Życzę powodzenia twojej inicjatywie - ja wiem które wykrywacze będą wiodły tam prym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 10:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

prymek:

E tam, nie podnoś tego do rangi jakiejś ustawki. Mam nadzieję że obejdzie się bez pyskówki. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety co by nie pokazać na testach pretensje pojawią się wcześniej czy później.
Niektóre sprzęty są po prostu magiczne i żadne testy tego nie zmienią [emoji12]
Zaraz będą głosy czy aby na pewno akurat dany przedmiot jest zakopany na danej głębokości a tego akurat Marcinie w żaden sposób nie udowodnisz (bez wykopywania) [emoji16]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

damiano napisał(a):
Zaraz będą głosy czy aby na pewno akurat dany przedmiot jest zakopany na danej głębokości a tego akurat Marcinie w żaden sposób nie udowodnisz (bez wykopywania) [emoji16]

W przypadku testów jednego dnia w tym samym miejscu, przy wielu osobach i wykrywaczach jakiekolwiek insynuacje były by bezpodstawne. Ale oczywiście na zakończenie Ci bardziej rozczarowani tudzież dociekliwi mogli by wykopać dany przedmiot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie jacyś tam dystrybutorzy tylko producenci musieliby wydelegować swoich przeszkolonych fachmanów od obsługi na wcześniej wspólnie przygotowane pole o ile dopuściliby takie "sztuczne pole" do testów to może wtedy by się bez pyskówek i pretensji obyło;).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pomysł fajny i generalnie jestem za. Tylko jest mały szkopuł. Test pokaże zasięgi w gruncie, który Ty tam masz. W gruncie bardziej zmineralizowanym np. na Dolnym Śląsku wyniki mogą być już zupełnie inne.

Podam przykład zdradzając nieco szczegółów technicznych. W moim detektorze jest aktywny stabilizator napięcia w sondzie nadawczej. Poprzez dodatkowy układ badany jest poziom tego napięcia i w razie zmniejszenia się poziomu, a dzieje się tak gdy sonda znajduje się nad ośrodkiem o wysokiej mineralizacji, aktywny stabilizator koryguje te straty energii.

Jeśli weźmiesz dwa detektory, jeden z takim rozwiązaniem a drugi bez, to w piaseczku, normalnej glebie zasięgi będą powiedzmy równe. Natomiast jak będziesz je testował je w cięższym gruncie to wyniki będziesz miał z goła odmienne.

Nie wiem jakie warunki gruntowe jesteś w stanie u siebie zapewnić.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 11:54 
Generał Broni
Generał Broni

Mogę się założyć, że taki oficjalny, porównawczy test w realu, już na wstępie wszystkich wystraszy i nikt się nie zjawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 12:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Taktyk napisał(a):
Pomysł fajny i generalnie jestem za. Tylko jest mały szkopuł. Test pokaże zasięgi w gruncie, który Ty tam masz. W gruncie bardziej zmineralizowanym np. na Dolnym Śląsku wyniki mogą być już zupełnie inne.

Podam przykład zdradzając nieco szczegółów technicznych. W moim detektorze jest aktywny stabilizator napięcia w sondzie nadawczej. Poprzez dodatkowy układ badany jest poziom tego napięcia i w razie zmniejszenia się poziomu, a dzieje się tak gdy sonda znajduje się nad ośrodkiem o wysokiej mineralizacji, aktywny stabilizator koryguje te straty energii.

Jeśli weźmiesz dwa detektory, jeden z takim rozwiązaniem a drugi bez, to w piaseczku, normalnej glebie zasięgi będą powiedzmy równe. Natomiast jak będziesz je testował je w cięższym gruncie to wyniki będziesz miał z goła odmienne.

Nie wiem jakie warunki gruntowe jesteś w stanie u siebie zapewnić.

TAKTYK

Dzięki za pozytywny odzew

Tak. Będą to testy w tym a nie innym gruncie. Nie da się inaczej. Co do gleb bardzo mocno zmineralizowanych będą różnice, zdaję sobie sprawę. Wiele wykrywaczy sobie nie poradzi i takie różnice są ważne. Tak samo jak np. leciutka piaskowa gleba pozwala rozwinąć skrzydła wielu wykrywaczom.
Ale należy też pamiętać że to będą również testy rozróżniania i separacji a nie samego zasięgu.
U mnie gleba jest nieciekawa dla wykrywaczy. O to chodzi. Gleba gliniasta. Dla standardowego VLF czy za 2 czy za 5 tyś klamra carska na 50 cm to już sukces

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 12:25 
Major
Major

A może jakimś punktem odniesienia do porównań różnych rodzajów gruntu i mineralizacji jaka występuje na tym polu testowym byłby odczyt fazy gruntu ? Wiedzielibyśmy jak "ciężka" jest to gleba bo określenia typu "piaseczek" , "glina" są bardzo względnym pojęciem .
Są przecież wykrywacze które to ładnie pokazują :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]