Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 12:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask Coin Killer 15khz
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 21:20 
Moderator
Moderator

Ja używam dyskryminacji na 1,5 , na 3 niektóre sreberko lub złoto zaczyna przebijać żelazem , 2 to bezpieczne ustawienie - 1.5 też żelazo poznasz samemu trzeba sobie wybrać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 21:24 
Szeregowy
Szeregowy

Prymek sprawdzałeś ustawienie potencjometru głośności do max (ściszając przy sluchawkach) tym głębiej sięgał CK ,GM4 ?Jak możesz to spróbuj .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 21:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kamienie w Bułgarach są przesterowane w linii audio. W przypadku Deusa też je słychać. W wersji 4.0 zdecydowanie lepiej, a na wykresie XY widać już dobrze. Linia jest prawie pionowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 22:27 
Podporucznik
Podporucznik

Używam tego sposobu od "X" lat. Nie wiedziałem że to takie tajemne rozwiązanie :P. W każdym bądź razie na 100% potwierdzam to co Prymek pokazał na filmiku i to co piszę. Na polach z kamieniami magnetycznymi wystarczy dostroić się do największego i mamy ciszę. Co prawda zasięg spada ale komfort zwiększą się bardzo znacząco. Jeżeli mamy miejscówki gdzie fanty leżą pomiędzy żelazem a dodatkowo mamy sporo kamieni magnetycznych to dostrajanie się właśnie do nich jest dla mnie podstawą efektywnego przeczesywania takiego terenu. Na takich miejscówkach liczy się przede wszystkim dobra czytelność tego co jest pod cewką a zasięg ma trzeciorzędne znaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 22:41 
Moderator
Moderator

Temat znany dosc dawno z tym, ze ... GM5 + 12 Fighter

https://www.youtube.com/watch?v=UFm7w4Yx6-Q , od 2:56 dostraja cewke do kamola

Spidera 9 i Fightera 12 da sie dostroic ... zrob ten trik z 12 Spider :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 marca 2017, 23:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

kawe napisał(a):
Używam tego sposobu od "X" lat. Nie wiedziałem że to takie tajemne rozwiązanie :P. W każdym bądź razie na 100% potwierdzam to co Prymek pokazał na filmiku i to co piszę. Na polach z kamieniami magnetycznymi wystarczy dostroić się do największego i mamy ciszę. Co prawda zasięg spada ale komfort zwiększą się bardzo znacząco. Jeżeli mamy miejscówki gdzie fanty leżą pomiędzy żelazem a dodatkowo mamy sporo kamieni magnetycznych to dostrajanie się właśnie do nich jest dla mnie podstawą efektywnego przeczesywania takiego terenu. Na takich miejscówkach liczy się przede wszystkim dobra czytelność tego co jest pod cewką a zasięg ma trzeciorzędne znaczenie.

Jest też na to inny sposób. Tryb sprawdzający. Np. Vista Sprite ma przycisk COKE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 06:52 
Moderator
Moderator

Słyszałem o osobach które pozbyły się Bułgarów z powodu przedmiotowych kamieni filmik jest dla nich . Dla znających ten sposób to muszę was opieprzyć - czasami trzeba coś napisać na tym forum by pomóc osobom mniej zaawansowanym = wiec piszcie bo to nie boli . Film który opublikował producent zna każdy - to reklama cewki fighter , właśnie taką cewkę testuję i dalej twierdzę że 9 cali spider jest the best . Osobiście kamienie NIGDY nie były dla mnie problemem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 08:53 
Moderator
Moderator

jeremi napisał(a):
Prymek sprawdzałeś ustawienie potencjometru głośności do max (ściszając przy sluchawkach) tym głębiej sięgał CK ,GM4 ?Jak możesz to spróbuj .

Spróbuję z max głośnością , ja osobiście wolę CK .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 10:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

prymek napisał(a):
Słyszałem o osobach które pozbyły się Bułgarów z powodu przedmiotowych kamieni filmik jest dla nich . Dla znających ten sposób to muszę was opieprzyć - czasami trzeba coś napisać na tym forum by pomóc osobom mniej zaawansowanym = wiec piszcie bo to nie boli . Film który opublikował producent zna każdy - to reklama cewki fighter , właśnie taką cewkę testuję i dalej twierdzę że 9 cali spider jest the best . Osobiście kamienie NIGDY nie były dla mnie problemem .

Dokładnie tak. Znam to z własnych przygód z klientami. Ale na ten temat filmy są od dawna w necie. Niestety, nikt nie słucha i nie próbuje, a później dorabiana jest wszelkiej maści mitologia na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2017, 11:01 
Podporucznik
Podporucznik

prymek napisał(a):

Kulę uszy kolego Prymek :oops: ... Faktycznie można by tworzyć almanach porad dla początkującego grona kolegów po fachu. Mieliby łatwiejszy dostęp do informacji/technik/trików które dla bardziej doświadczonych kolegów są oczywistością.

Od siebie mogę dodać żeby na zaśmieconych miejscówkach nie powinno się używać wysokich nastaw czułości. Prawda jest taka że tam gdzie wyłuskujemy dobre sygnały z pomiędzy stali, wystarczy nam maks 15 cm głębokości. Clou sprawy jest w jak największej czytelności dźwięków. Uzyskamy ją (w większości maszyn) gdy zjedziemy z czułości. Dodatkowo powiem że liczy się także sposób prowadzenia cewki w takich miejscach. Nie potrzebne nam są szerokie półkola czy łuki które będziemy zataczać żeby zeskanować jak największy kawałek terenu przy każdym machnięciu. Na takich miejscówkach powinniśmy przesuwać cewkę dużo węziej i skupiać się na dźwiękach. Wystarczy zataczać łuki o szerokości maks 1 metra przed sobą. Chodzi o to by nie "zalać" naszych uszu nadmiarem dźwięków które szybko nas zmęczą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 09:49 
Kapral
Kapral

benekpe napisał(a):
Większość czułych wykrywaczy takie kamienie widzi i jakoś nikogo to nie dziwi. Nie widzę różnicy w ilości zasygnalizowanych kamieni użytkując bułgarskie wykrywacze i obecnie deusa. Powiem tylko tyle, że każdy Bułgar charakterystycznie takie kamienie sygnalizuje i przy niewielkiej nawet wprawie nie kopie się ich prawie wcale. Deusem kopię każdy kamień, koks. Potwierdzam, kanarki na takie kamienie są ślepe.

Wszystkie FirsTexsasy i Garretty są od tej przypadłości wolne , nawet te nisko budżetowe te bez strojenia do gruntu nap seria EuroAce ,EuroTEK , Digitek, Ace etc. Wiadomo każdy sprzedawca i i zapalony użytkownik bedzie chwalił swoją piszczałkę . Dodam tylko od siebie ze trafiają sie kamiene magnetyczne ważące ponad 200 kilo .
jesli chodzi o prace na żwirowisku to można zapomnieć o jakiejkolwiek wydajności tych produktów Bułgarskich.
Można stroić sobie do kamyka zawsze trafi sie większy o inne gramaturze lub głebiej zakopany , wystarczy minimalny ruch pokrętłem gruntu na inny kamyk o innej masie i cała zabawa idzie od nowa .

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 marca 2017, 09:55 przez ezelab, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 09:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pytanie na ile to wynika z fabrycznego zestrojenia... bo jeśli tak jest w istocie to poza widzeniem kamieni nie będzie widać rzeczy obok nich leżących. Jak to w życiu bywa coś za coś. Cisza i komfort pracy kosztem wycięcia zakresu i obniżenia czułości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 16:32 
Generał Broni
Generał Broni

Oczywiście kanarki i inne pracujące w okolicach 7hz nie widza kamieni ale tez nie widza drobnicy,złota itp.Wykrywacze analogowe o wysokiej częstotliwości będą widziały kamienie,dla mnie to nie jest żadnym problemem bo dźwięk jest tak specyficzny że tylko człowiek chyba głuchy by nie odróżnił.U mnie kamieni ful wszelakich jak i innych minerałów , mój Gmp bardzo sporadycznie je wykrywa.Np z Gm4 było gorzej wykrywał ich dużo więcej ale tez dało się odróżnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 16:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W Deusie był to problem także, ale wraz z wersją 4.0 nie ma problemu. Ja przynajmniej miałem z 3.2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 17:48 
Major
Major

Wykrywacze takie jak wspomniane wyżej Garrett ACE nie będą mieć problemów z kamieniami magnetycznymi ponieważ nie mają strojenia do gruntu. Grunt w tych wykrywaczach jest ustawiony przez producenta "na sztywno" powyżej zakresu kamieni magnetycznych stąd też ich nie "widzą" .
Brak strojenia do gruntu w wykrywaczu przekłada się również i na osiągi :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]