Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy Golden Mask 6
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 18:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mam 5+ już trzy tygodnie i jeżeli chodzi o dźwięki to szału nie ma, ale tragedii też nie :D . Kamienie słychać, ale dają tak charakterystyczny dźwięk, że bez problemu da się je rozróżnić. Za to na plus waga, separacja po prostu miodzio, chyba nawet lepsza niż w GMP, czułość i głębokość - tu jestem miło zaskoczony też na plus. Chodzę na czułości 25-26 i jest stabilny. Numeryczne ID plus wykres może nam sporo powiedzieć o przedmiocie który jest pod cewką. Ogólnie fajna maszynka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 18:37 
Kapitan
Kapitan

Wraz z nadejściem wiosny na rynku wykrywaczy robi się ciekawie. Jedne marki mocno drożeją inne wręcz odwrotnie.
Krzywy - miałeś wcześniej coś ze stajni GM? A jeśli tak to jak oceniasz audio nowej 5-tki w odniesieniu do innych Bułgarów? Jak oceniasz czytelność toru audio? Wyczuwalne są według Ciebie jakieś niuanse dźwiękowe? Chodzisz w słuchawkach czy na głośniku? Golden Maski to specyficzne wykrywacze - można się w nich zakochać albo je znienawidzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 21:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Z Bułgarów wcześniej nic nie miałem. Chodzę na słuchawkach tych z zestawu. Porównując audio GMP i Bułgara, w skali 1-5, GMP dałbym 5, a Bułgarowi 3, ale nie jestem z nim jeszcze dobrze osłuchany.
Na początku chodząc z Goldenmaskiem dźwięki na kolor wydawały mi się identyczne, ale po paru wypadach zacząłem je trochę odróżniać i jest coraz lepiej. Najbardziej mi się podoba, że na śmietniku kolorki ciągnie z marszu, w GMP trzeba było się trochę pobawić ustawieniami. Bułgar bez włączonego Pboxa, na głębokość wydaje się podobny jak GMP, ale separację ma ciut lepszą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 21:54 
Kapitan
Kapitan

Krzywy - jakość dźwięku słuchawek bezprzewodowych nie jest w Golden Maskach niestety najlepsza - pomimo, że w nowej 5-ce mam wrażenie że są one na poziomie akceptowanym. Moja rada - podłącz jakieś słuchawki kablowe - wówczas na nowo odkryjesz dźwięki Bułgara. Ja właśnie naprędce podpiąłem słuchawki FX-02 z firmy XP i powiem szczerze, że jakość w porównaniu ze stara piątką jest dużo lepsza. W końcu dźwięki są ostre, wyczuwalne jest załamanie i przebicie z zakres żelaza. Mam wrażenie, że producent pozostawił analogowy tor audio, przez co modulacja jest na poziomie GM4 - pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. To są oczywiście moje subiektywne odczucia. Tego mi brakowało w starej 5 i dlatego poszła w świat.
Jutro zainwestuje w jakieś dobre słuchawki, bo mam wrażenie że w końcu zbliżam się w poszukiwaniach do mojego Świętego Grala :)
W kolejnym akcie spontanizmu zamówiłem snajperkę 5 calową spider, bo mam do przeszukania super pole, na które niebawem wjadą spychy i koparki - przed wybudowaniem obwodnicy muszę wyłuskać w śmieciach skarby które tam jeszcze tkwią a których deus już nie widział :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 22:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Powiem szczerze, że za bardzo mnie GMP i WS2 rozleniwił i ciężko mi teraz chodzić na sznurku :lol: , ciekaw jestem czy dałoby się rade wpiąć słuchawkami FX-02 w odbiornik, który jest pewnie w jednej ze słuchawek. Wtedy może byłaby lepsza jakość i bezprzewodowość by została.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 22:09 
Kapitan
Kapitan

Ja kiedyś przerobiłem takie słuchawki robiąc z nich odbiornik audio z gniazdem jack do którego można było wpiąć każde słuchawki. Jakość jest znakomita. Problemem nie jest jakość dźwięku bezprzewodowego a jakość użytych słuchawek. Niestety niska cena zestawu wymusiła użycie słabej jakości słuchawek. Może pojawi się możliwość dokupienia lepszych i droższych albo odbiornika coś na wzór tego co oferuje rutus...
Dla średnio zaawansowanego elektronika przeróbka tych słuchawek na odbiornik audio to pikuś.
Demontuje się pałąk, skleja się ze sobą od strony nauszników słuchawki i montuje się małe gniazdo jack. Sterowanie pozostaje, ładowanie przez port usb też. Można pokusić się na wymianę ogniwa na bardziej pojemne. W jednej słuchawce jest elektronika i serowanie, w drugiej ogniwo. Można w sumie poświęcić te słuchawki i zrobić uniwersalny odbiornik. Albo...wymontować wszystko i zabudować do dużych nausznych słuchawek, gdzie jest dużo miejsca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 22:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

benekpe, masz może jakieś fotki? możesz dokładniej to opisać? bo to jest bardzo ciekawe :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 23:23 
Kapitan
Kapitan

Proszę bardzo :)
Wówczas zastosowałem gniazdo pod dużego jacka dzisiaj bym zabudował małe, które zmieściło by się w środku w obudowie słuchawki. Mały zwarty kompaktowy odbiornik. Wtedy na szybko skleiłem taśmą obie słuchawki. Można to zrobić bardziej estetycznie i profesjonalnie - wtedy nie miałem na to po prostu czasu. Jakość dźwięku znakomita.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 00:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czyli kabelki od głośniczków słuchawek dolutowałeś do wejścia jack? Jak rozbierałeś muszle, są skręcane czy na zatrzaski?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 marca 2017, 07:23 
Kapitan
Kapitan

Krzywy napisał(a):
Czyli kabelki od głośniczków słuchawek dolutowałeś do wejścia jack?

Tak dokładnie - prosta sprawa.
Muszle już nie pamiętam jak są mocowane - ale nie było z tym żadnego problemu. Cała robota zajmuje kilkanaście minut dosłownie. Małe gniazdo jack należy tylko przykręcić zewnętrzną nakrętką albo skleić mocnym klejem. Pamiętam, że kolega Tur zrobił coś podobnego ze swoimi słuchawkami do XP GMP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 16:26 
Kapitan
Kapitan

Niestety nie udało mi się dzisiaj wyskoczyć z Bułgarem na testy - dopiero jutro.
Mam do Was pytanie. Jak działa funkcja Threshold w tym modelu?
Czytając instrukcję mam pewne wątpliwości.
"Ustawianie progu (Threshold)
Dzięki tej funkcji możesz odrzucić lub ograniczyć słabe sygnały i słyszeć tylko sygnały silne. Funkcja ta jest bardzo przydatna na obszarach gdzie występują duże zanieczyszczenia. Jednak odrzucenie słabych sygnałów może spowodować odrzucenie nawet małych celów.
Skala wartości dla tej funkcji to od 0 do 30, wartością domyślna jest 25. Ustawienie mniejszej wartości spowoduje ograniczenie większości sygnałów, natomiast ustawienie wartości 30 skutkować będzie tym, że urządzenie nie będzie ograniczało żadnych sygnałów. Nie zalecane jest też ustawianie urządzenia powyżej 25.26, ponieważ wykrywacz staje się bardzo czuły na EMI i może to spowodować otrzymywanie fałszywych sygnałów.
Aby ustawić odpowiedni dla siebie poziom, naciśnij przycisk PWR, wybierz opcję THR używając przycisków – oraz +, następnie zatwierdź za pomocą przycisku ENTER. Wybierz odpowiednią wartość i ponownie zatwierdź przyciskiem Enter."
Czy ta funkcja jest swego rodzaju dyskryminacją wielkościową? Ja to tak rozumiem.

Kolejna funkcja to dyskryminacja głębokości DISC. Depth

"Ustawianie dyskryminacji głębokości (DISC. Depth)
Dzięki tej funkcji wykrywacz może kontrolować głębokość osadzenia danego celu. Oznacza to że możemy ustawić dyskryminację w taki sposób, żeby cele, które są za głęboko zostały wyeliminowane. Czym mniejsza wartość dyskryminacji tym dyskryminacja będzie działać bliżej cewki. I na odwrót. Wartością domyślną jest 10. Zatem funkcja ta pozawala nam wyeliminować cele, które znajdują się głęboko poza polem detekcji.
Jeśli ustawisz poziom dyskryminacji na 0, wyeliminujesz obiekty znajdujące się blisko powierzchni na której prowadzisz poszukiwania i pokazywane będą tylko obiekty które znajdują się głęboko (np. pod ziemią). Głębokie wartości są przydatne jeśli używasz urządzenia na zmineralizowanych powierzchniach. W takich miejscach większość wykrywacz metali będzie pokazywać obiekty nieżelazne znajdujące się głęboko w ziemi jako obiekty żelazne. Dzięki funkcji Disc. Depth, możesz ustawić wartość w okolicy zera, dzięki czemu twój wykrywacz będzie pokazywać te obiekty w sposób prawidłowy i zgodny z prawdą.
Ustawiając wyższe wartości, wykrywacz będzie działać w sposób dużo szybszy, więc jeśli zależy ci na szybkiej pracy z urządzeniem zalecamy wybranie wartości wyższej oraz użycia częstotliwości pracy 18kHz.
Aby ustawić funkcję Disc. Depth naciśnij przycisk DISC MODE/DISC LEVEL, wybierz opcję Disc. Depth i zatwierdź przyciskiem ENTER. Następnie wybierz odpowiednią dla siebie wartość używając przycisków – oraz +, potwierdź wybrane ustawienia przyciskiem ENTER."
Rozumiem, że możemy wyeliminować za jej pomocą wpływ zakłóceń powierzchniowych przez drobinki śmieci i detekcję skierować w głębsze obszary - czy tak?
Ktoś może potwierdzić i wyjaśnić jak w praktyce działają te funkcje?
Chciałbym już mieć jakieś teoretyczne podstawy do zrozumienia i świadomego używania tych funkcji.
Jutro nie chciał bym na ślepo dokonywać zmian nastaw - stąd moje pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 16:40 
Generał Broni
Generał Broni

Treshold wypada działać jak w każdym detektorze (choć tutaj jest "cichy" tryb czyli nie słyszymy tła Tresholdu).
Jakbyś miał coś z Tesoro z takim właśnie pokrętłem lub inny sprzęt mający tą funkcję to byś pewnie nie pytał.
Po prostu jeżeli zmniejszysz Treshold za bardzo znieczulisz go na sygnały "duchy" a tym samym pominiesz słabe sygnały. Jak dasz za wysoko będzie dyskoteka z powodu EMI.
Ja to tak widzę :1
Druga funkcja wymaga empirycznych testów moim zdaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 16:47 
Kapitan
Kapitan

No nic - długa i cierpliwa nauka mnie czeka. Ale ja lubię wyzwania i rozgryzać nowe sprzęty.
Jutro udaję się na mój ulubiony zaśmiecony militarny poligon doświadczalny.
Jak już w miarę obyczaję Bułgara, postaram się nakręcić jakieś filmiki z jego udziałem. Zamierzam też zrobić testy porównawcze GM+ vs Deus - w obu mam identyczne cewki 9-cio calowe, więc porównanie będzie w miarę miarodajne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 17:53 
Kapitan
Kapitan

Dla Wszystkich zainteresowanych przesyłam link do instrukcji obsługi GM5+ w języku polskim opracowaną przez Centrum Elektroniki w Tarnowskich Górach:
https://www.dropbox.com/s/dzp5ijjlhkraq ... 0.pdf?dl=0
PS
Sklep Wykrywacze Metali z Tarnowskich Gór przygotował dla forumowiczów spore rabaty - na cały oferowany asortyment - szczegóły promocji zdradzę na PW. Wielu userów tego forum skorzystało już ze sporych rabatów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 19:37 
Moderator
Moderator

Normalnie czytam i nie wierzę co widzę .... Co ty jesteś przedstawicielem jakiejś firmy AGD? Jak można teraz z zaufaniem podejść do twoich testów GM5+ ? Czy tobie zależy choć trochę na wiarygodności ? Na jakiś czas zostawię twój "reklamowy" post by inni zobaczyli co jest absolutnie niedopuszczalne . Nie tylko mnie nie podoba się ten post , uwagi do niego zgłaszają również inni użytkownicy . To się kwalifikuje na kartonik - tak na otrzeźwienie ale pewnie już sam zrozumiałeś że popełniłeś błąd . Nie wiem czy jest sens żebyś cokolwiek pisał o tym wykrywaczu .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]