EL NINO napisał(a):
Benek jaky ma zasieg GM5 plus v stosunku do GM4 ? na tych samych cewkach,,,
Nie jestem w stanie tego ocenić, bo musiały by być dokonane w jednym czasie i w jednym miejscu jakieś testy porównawcze. Ogólnie zdarzało mi się często, że po wykopaniu dołka na sztych łopaty fant nie był jeszcze wykopany, trzeba było dokopać się jeszcze trochę do niego - i to w przypadku małych blaszek czy innej drobnicy kolorowej. Z tym że ja używam szpadla Black Ada Gladiator - więc sztych jest płytszy niż szpadel fiskarsa - ale i tak jest głęboko jeśli wziąć pod uwagę jakie drobne kolorki się z takiej głębokości kopie. Zdecydowanie parametr Gain poprawia ogólną skuteczność i efektywność. Bo ciche do tej pory sygnały po niewielkim nawet podbiciu wzmocnienia stają się zdecydowanie głośniejsze i czytelne nie do pominięcia - oczywiści kosztem głębi dźwiękowej. Dodatkowo funkcja PowerBox zdecydowanie zwiększa głębokość detekcji - ledwo wyczuwalny i słyszalny sygnał po uaktywnieniu tej funkcji staje się wyraźny i czysty. Pamiętać należy, że uaktywniając ta funkcję trzeba zresetować detektor Enterem.
Na pewno jest głębszy od deusa - porównywałem na sofcie 4.0. Bułgar nawet podkręcony nadal jest niesamowicie stabilny czego nie można powiedzieć o deusie.
Damiano - ja często posiłkuję się wykresem. Dla mnie on jest jedynie potwierdzeniem decyzji o kopaniu. Wszystko zależy jak się w danym dniu nastawiasz do kopania - ja tak mam - albo chodzę dla relaksu i kopię tylko pewne sygnały albo jeśli miejscówka jest ciekawa i mam dużą motywację kopię dosłownie wszystko co pachnie kolorem. Nie sposób pomylić sygnał na mały kolorek z sygnałem śmieciowym jak zmięta folia, kłębek drutu, kulka ołowiana itp...Możliwości dodatkowej identyfikacji są jak widać spore. Dźwiękowa identyfikacja jest w tym modelu tak dopracowana że dla mnie osobiście graficzne zobrazowanie jest dotatkiem a cyfrowe ID mogę śmiało powiedzieć całkowicie zbędne - ale każdy indywidualnie do tego podchodzi.
Pamiętajcie, że jest to wyłącznie moja bardzo subiektywna opinia w tym temacie.