Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 01:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiany w dziale
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:51 
Moderator
Moderator

Jak widać powyżej kształt działu trochę się zmieni, powstały katalogi tematyczne do których będę przenosił wątki . Wiadomo troche to potrwa jednak myślę że dział stanie się trochę bardziej "poukladany" i dostęp do wiedzy łatwiejszy. Oczywiście juz teraz zachęcam do zakładania tematow w katalogach tematycznych

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zmiany w dziale
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:56 
Major
Major

Super pomysł :1

A gdzie AKA :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 21:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

będzie w innych ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 22:00 
Moderator
Moderator

Zdobędzie większą popularność dostanie własną szufladę - na razie w innych , chyba by się przydał nieco ogólny dział : technika- serwis

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 21:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przyzwyczaiłem się do bałaganu to uporządkowanie sprawia trochę problemu gdzie co znaleźć, pozostało... tylko się przyzwyczaić do nowego :D
Podobnie mam po zrobieniu porządku w garażu, też nam problem ze znalezieniem przez jakiś czas :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 22:27 
Podporucznik
Podporucznik

Ja nie lubię zmian za bardzo to tera zapewnie nie będę czytał wszystkiego. Czy można jakoś hurtowo odznaczyć wszystkie tematy jako przeczytane żeby widzieć tylko nowe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2017, 23:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nad każdym działem u góry z prawej strony masz "odznacz wątki jako przeczytane" Albo na stronie głównej forum masz "odznacz działy jako przeczytane" i po problemie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 15:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie ale co to za dział "duże głębokości"? Podzielcie wszystko wg jednego kryterium t.j
producenta bo nazwa tego działu jest tendencyjna i już w zasadzie wprowadza ludzi w błąd. Jakie jest niby kryterium umieszczenia wątku w tym dziale? Od ilu metrów ta głębokość? Dno, metr mułu, dwa metry mułu??:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 15:53 
Moderator
Moderator

Lechowiec napisał(a):
Panowie ale co to za dział "duże głębokości"? Podzielcie wszystko wg jednego kryterium t.j
producenta bo nazwa tego działu jest tendencyjna i już w zasadzie wprowadza ludzi w błąd. Jakie jest niby kryterium umieszczenia wątku w tym dziale? Od ilu metrów ta głębokość? Dno, metr mułu, dwa metry mułu??:)

Kryterium - przeznaczenie . Wykrywacze dla większych przedmiotów na większych głębokościach - do jednego worka spakowane Pi , all metals - no montion , magnetometry , georadary itd . Trudno tworzyć katalogi dla każdej marki - np. Lorenz - może znalazły by się tam dwa tematy i to wszystko . Oczywiście jeśli będzie taka potrzeba powstaną nowe "szufladki" .
Z góry mnie ostrzegano że zmiany na forum nie każdemu przypadną do gustu jednak będę bronił swojego pomysłu bo jest to jakiś sposób na zaprowadzenie porządku . Przed zamianami temat który przechodził na drugą lub trzecią stronę odchodził w niepamięć mimo że był wartościowy merytorycznie często powodowało to że ludzie otwierali kolejne tematy o tych samych tytułach - zwróćcie uwagę na tematy np." Garrett cewka " pewnie są ich dziesiątki . Nie ma rozwiązań idealnych ale myślę że wiedza zawarta na forum jest teraz bardziej dostępna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 16:07 
Podporucznik
Podporucznik

Jeżeli można to ja bym prosił o wywalenie tych ogłoszeń bo razem z tematami przypiętymi to jest 3/4 strony a ogłoszenia powtarzają się na każdej kolejnej stronie wg mnie zbędne i za dużo tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 16:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Prymek moja uwaga wynika tylko z tego że duży zasięg to pojęcie względne i to czy dany sprzęt się tu znajdzie z czegoś powinno wynikać bo będzie też miało pewne konsekwencje. Kto będzie decydował o tym czy dany vlf będzie w tym dziale czy nie? Na jakiej podstawie? Pomierzysz "coś" i zrobisz tabelę z kryteriami? Ja proponuję bardziej neutralne kryteria niż głebokość. Jak chcesz to wydziel ramowce, two boxy ale kryterium daj neutralne. Magnetometry georadary też nie ma sensu mieszać z nimi do jednego wora. Weź pod rozwagę moją propozycję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 16:44 
Moderator
Moderator

Oczywiście cię rozumie i będę pamiętał o twojej propozycji . Tytuł wątku to duże uproszczenie - jeśli będzie większy ruch w wątku to zostaną wydzielone podkatalogi na razie nie chcę za bardzo rozdrabniać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 08:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ciekawe od kiedy detektory typu np. Relic to detektory tylko na duże głębokości? Czy nie można ich używać do poszukiwań mniejszych przedmiotów na polu bitwy? Kul, małych fragmentów oporządzenia, monet, etc?

W mojej ocenie specyfika tego typu poszukiwań (relic) wymaga posiadania przez detektor tylko trybu statycznego lub pseudo-statycznego.

Jeśli tak to MXT z trybem Relic też tam powinien wylądować. W wiele innych.

Z drugiej strony detektorem Lorenz z mniejszą sonda można poszukiwać samorodków złota :lol: Dlatego też nazwa tego działu jest myląca.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 09:05 
Moderator
Moderator

jeszcze raz - nazwa tego działu to pewne uproszczenie i spłycenie . Jasne że nie jest to może rozwiązanie idealne . Co do przykładu MXT to również powinien się znaleźć w dziale "poszukiwanie samorodków " . Co do głębokości w moich warunkach glebowych z cewką 9.5 jest bardzo słaba ( również w trybie pseudostatycznym ) jest płytszy od wielu dynamików , z pewnością nie wsadzę go do kategorii duże głębokości .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2017, 09:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

prymek napisał(a):
Co do głębokości w moich warunkach glebowych .

Czyli jakich?

T.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]