Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 17:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga! Allegro i policja
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 12:07 
Moderator
Moderator

Na szybko, bo właśnie ode mnie wyszli i muszę jechać na komendę:
Jeśli ktoś ( nawet 12 lat temu. Tak, dwanaście) kupował cokolwiek od człowieka o nicku "stapa4", może się spodziewać rewizji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Uwaga! Allegro i policja
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 15:20 
Generał Broni
Generał Broni

A co on sprzedawał?? Militarka czy drobnica??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 15:45 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Coiner napisał(a):
A co on sprzedawał?? Militarka czy drobnica??

Kirys rycerski (5744544339)
Carska beczka Borman Szwede (5744553159)
Kordzik Luftwaffe -jelec (5865323255)

Tak na szybko Google powiedziało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 17:27 
Podporucznik
Podporucznik

Renald napisał(a):
12 lat temu

Chyba już na głowy poupadali, że tak wstecz sięgają...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:07 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Nie wiem czy u znajomego nie byli w tej samej sprawie, przyszli nie wiedząc po co przyszli. Dzień dobry, pan kupił 6 lat temu od ( tu pada nazwisko ) coś na allegro, pan nam to wyda.... Znajomy ich przeprosił ale nie był w stanie im pomóc. Nie pamiętał co to było, czy części od samochodu, czy bomba atomowa, czy rowerek dla córki. O tyle dziwne że naloty były robione falami, po kilkadziesiąt osób w różnych częściach kraju, przerwa kilka tygodni i kolejna fala.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:16 
Moderator
Moderator

...czyli guzik maja i szukaja po omacku, typowe dla naszych :cop ...zreszta na co oni licza, ze ktos bedzie pamietal co kupil od goscia te 10 lat temu , skoro nawet w archiwum allegro odkopywanie tak starych aukcji jest mało skuteczne ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:22 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Argo, oni liczą że jak gość sprzedawał "miny, bomby, karabiny" to kupujący ma coś z tego klimatu w domu :D i tak przypadkiem, niechcący będzie jakże pożądany sukces :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:29 
Moderator
Moderator

....czyli diagnoza ze szukaja po omacku i guzik mają, a nie konkrety- jakże trafna :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Filip napisał(a):
Argo, oni liczą że jak gość sprzedawał "miny, bomby, karabiny" to kupujący ma coś z tego klimatu w domu :D i tak przypadkiem, niechcący będzie jakże pożądany sukces :666

Pod warunkiem, że się ich wpuści do domu, a nie przyjmie na wycieraczce - bo tam bym ich bez nakazu przyjmował.
Teoretycznie (i praktycznie też) mogą też wejść na blachę, ale wtedy należy się domagać (do protokołu!) dostarczenia nakazu od proroka.
Jak nie dostarczą to składać skargę.

Ostatnio edytowano środa, 12 kwietnia 2017, 21:23 przez jankos, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jankos napisał(a):
Pod warunkiem, że się ich wpuści do domu, a nie przyjmie na wycieraczce - bo tylko tam bez nakazu mogą sobie postać...

W takich przypadkach nakazy mają , a gdyby nawet "zapomnieli" , to wejdą na legitymację , a prokurator uzna to za zasadne i przyklepie post faktum.
Nie traktujmy policjantów jak idiotów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

@JaKuba - w takich gównianych sprawach prokurator wcale tak chętnie nakazów nie wystawia - zwłaszcza, jak Policja sama nie wie czego szuka.
JaKuba napisał(a):
Nie traktujmy policjantów jak idiotów.

To raczej oni próbują to robić z ludźmi nieświadomymi swoich praw...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

@jankos. To czy prorok wydaje nakaz na gówniane sprawy zależy tylko od niego. Ciekawe czy w opisywanym tutaj zdarzeniu takowy nakaz mieli. Mieli,nie mieli przeszukanko zrobili. Tak więc @jankos skargi zawsze składać możesz i należy tak robić, tyle , że to już jest po fakcie.
Jeszcze raz napiszę : w Polsce urzędnicy nie ponoszą odpowiedzialności za błędne decyzje , a straty pokrywa skarb państwa. I jest jak jest.
Polska konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi , lecz nie gwarantuje wolności po wypowiedzi. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:49 
Moderator
Moderator

Po pierwsze muszę sam sobie szczerze pogratulować: przewidziałem to. Półtora roku temu postanowiłem, wbrew beczeniu baranów, którzy galopując w samym środku pędzonego na strzyżenie stada twierdzili, że będzie tylko lepiej, pozbyć się zbieranej kilkanaście lat kolekcji. Bolało strasznie. Jednak znajomość historii i jej mechanizmów bywa pomocna nawet w tak przyziemnych, indywidualnych sprawach :666
No i przyszli. Sześciu i pies. Tradycyjnie, o 6 rano. Z tym, że o 6 rano śpię, więc do domu weszli dopiero o wpół do ósmej. Trochę byli źli.
Wręczyli mi nakaz i co na nim widzę? Ano widzę, że 12 lat temu kupiłem na Allegro wykop zamka Mannlichera. Nie wiem, być może. Rzecz w tym, że w tym samym 2005 roku miałem rewizję, podczas której zamek został znaleziony i zatrzymany. Za między innymi ten zamek otrzymałem karę w zawieszeniu, którą grzecznie odbyłem. A tutaj asesor prokuratury z (to nie jest żart, chociaż podobnie jak cała ta sprawa brzmi jak żart) z Włoszczowej żąda wydania pojmanego zamka. Poza tym nakazuje przeszukanie na okoliczność posiadania przeze mnie czegokolwiek. Tak, broń i amunicja stanowiły wyłącznie pretekst. Nakaz przeszukania obejmował wszystko, do czego można dokleić wyrok.
Nie znaleźli nic.
Policjanci byli niezwykle uprzejmi i (może poza jednym, młodym i nadgorliwym) bardzo profesjonalni. Złego słowa nie powiem ani na ich zachowanie, ani na załatwienie sprawy. Oczywiście dom mam wywrócony do góry nogami, straciłem dzień i czuję niesmak. Prawiczkiem nie byłem, wiedziałem już jak to wygląda, więc w szoku, jak za pierwszym razem, nie jestem.
Natomiast zdumiewa mnie powtarzalność historii. W 2005 też przyszli pod zarzutem zakupu wykopka na Allegro. Była to bliźniacza akcja obejmująca całą Polskę, w której działania śledcze prokuratorzyny z Głogowa ograniczyły się do wydrukowania listy czyichś kontrahentów z Allegro. Widać w tym identyczną, wręcz irracjonalną, ale z gruntu bolszewicką potrzebę sukcesu. Byle dalej od Głogowa i Włoszczowej, a bliżej ciepłej pachy tej samej oślizgłej kanalii z krzywymi zębami we Warszafce. Różnica jest taka, że funkcjonujące wówczas w Polsce prawo chroniło obywatela przed samowolą prokuratury, dziś prokuratura sądzi sama siebie. Kancelaria, z którą się skontaktowałem zaoferowała złożenie zażalenia na decyzję o przeszukaniu, informując jednocześnie że w obecnym stanie prawnym nic to nie da.
Pora się otrząsnąć, moi drodzy. Bo po Was, prędzej czy później też przyjdą.
A potem przyjdą po barany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 22:07 
Moderator
Moderator

Nie no ...na pewno w tym przypadku nakaz mieli. Sześciu chłopa i pies nie wpada sobie od tak komuś na chatę bo ich nosiło od rana. Prokurator kazał to się zorganizowali i przyszli. Wydaje mi się,że gościu z Allegro ponownie z czymś wpadł i przy okazji odgrzali stare jego kontakty bo uznali ,słusznie tak na marginesie,że nie wszyscy zrezygnowali ze swojej pasji i może przez te lata coś już zgromadzili na półkach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 00:14 
Moderator
Moderator

Maja Cie w kartotekach ze raz umoczyłeś to beda łazic do usr...ej śmierci, zatarcie wyroku zatarciem, ale policja ma w d...e orzeczenia NSA bodajze ( pisze z głowy i nie pamietam kto to orzekał) i nie kasuje wpisow ze swoich rejestrów, do czego jest zobowiazana tymże wyrokiem ( a nawet chyba kilkoma), a ze burdel jest w prokuratorach to zadne novum, goscie grzebia po 100 razy w tych samych sprawach.
A co do polityki, napisze brutalnie, polityka tu nie ma nic do rzeczy, gdybys mial na to papier, nie musiałbyś niczego likwidować i śmiałbyś sie z takich wizyt, a papier jest jak najbardziej do zalatwienia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]