Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 20:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus alter 71 czy golden mask 5 +
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 09:04 
Chorąży
Chorąży

Benku, weź pod uwagę choćby długość pracy detektora na jednym zestawie baterii/akumulatorków. Byłeś użytkownikiem Altera, więc powinienes wiedzieć jak to wygląda w Rutusie. W przypadku dokupienia dodatkowego zestawu akumulatorków, tutaj mamy 10 do 6, jednak GM posiada wbudowaną ładowarkę. Tylko co w przypadku awarii takiej ładowarki? Ładowanie 10 sztuk akumulatorów w 4 bądź 6 slotowej ładowarce?

Cytuj:
- w Alterze niestety za każdym razem musisz wyjmować ogniwa - dla mnie było o bardzo niepraktyczne.

Benku zlituj się :lol:

Cytuj:
Wiem jaka panuje euforia nad Alterem i pewnie wielu osobom się tu narażę, ale uważam że na drobnicę Optima, na militaria Argo. Alter mial polączyć cechy tych dwóch wykrywaczy i średnio to wyszlo.

Jaka euforia? Ja takowej nie zauważyłem, przynajmniej na tym forum, choć i na rutusowcu jakoś emocje opadły :oops: Co do twojego ostatniego zdania. Możesz rozwinąć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 09:11 
Kapitan
Kapitan

Ładowarka jako integralna część zestawu objęta jest gwarancją - więc nie ma najmniejszego problemu z jej reklamacją.
Każdy jak widać sam musi w oparciu o własne przemyślenia dokonać wyboru. Naszą rolą jest opisanie wszystkich plusów i minusów tych detektorów. Często też bowiem jak widać bywa tak, że dla jednych plusy okazują się minusami i odwrotnie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 09:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ładowarkę bez problemu można dokupić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 09:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiem jaka panuje euforia nad Alterem i pewnie wielu osobom się tu narażę, ale uważam że na drobnicę Optima, na militaria Argo. Alter mial polączyć cechy tych dwóch wykrywaczy i średnio to wyszlo. Uważam, że rozgraniczenie sprzętu na drobnicę i na coś grubszego dalej ma sens. Staranie się na silę polaczyć te dwie cechy sprawia tylko, że psioczyć będą i militaryści i drobnicowcy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 09:52 
Generał Broni
Generał Broni

Równie dobrze możnaby rozważać przypadek że np. w Deusie za grubą kasę padnie bateria w sondzie i dopiero jest wesoło, zapomnimy jej naładować i bez specjalnego klipsa nie mamy żadnej alternatywy w terenie - zostajemy z niczym.
Nie ma co mnożyć sztucznych problemów - wszystko się może zepsuć.
Z jednej strony rozumiem Benka bo skoro miał/ma Deusa to wyciąganie baterii do ładowania jest archaiczne jeżeli można ładować całość jedynie po podpięciu wtyczki choćby nawet co wypad.
Ja się tylko obawiam jak się zachowa ładowarka jeżeli jedno z ogniw padnie i jego pojemność spadnie drastycznie/ogniwo uszkodzi się całkowicie...
Czy będzie tak mocno inteligentna żeby nie próbować ładować reszty pakietu?
Trzeba by to zasymulować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 10:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Do po wyższych wpisów kolegi benekpe moderator powinien dopisać "Tekst sponsorowany"
Merytorycznie odnieść się do takich głupot to raczej nie możliwe, krytyka obiektywna jest do przyjęcia jednak jawny lobbing to chyba nie dopuszczalne tu na forum.
Najdziwniejsze jest to że najwięcej uwag krytycznych mają Ci którzy Altera nie mieli lub nie poradzili sobie z jego obsługą.
Alter do prawidłowej obsługi wymaga troszkę wiedzy nie jest sprzęt typu ACE 250.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 10:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Heh, taki tekst powinien pojawić się też przy kilku wpisach o Alterze :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 10:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Problem tak na prawdę nie leży w wykrywaczach ale w Nas.
Nowi użytkownicy chcą prostego sprzętu nieco dla leniwych i tu się nie dziwię.

Z kolei "starzy wyjadacze" min. ja jesteśmy już nieco zmanierowani i zaczynamy wymagać czegoś więcej, po latach użytkowania różnych detektorów, potrafimy opisać to czego nam w nich brakuje, NIESTETY raczej nie otrzymamy takiego prezentu od producentów wykrywaczy jeszcze przez wiele lat.
Wykrywacze metali nie są tak ważnym elementem w "badaniach kosmosu" to i badania nad nimi pozostały w rękach pasjonatów.
Na ten czas pozostanie nam jedynie dobrze poznawać wady i zalety sprzętów jakie mamy i wyciągać z nich maksymalnie co się tylko da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 10:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

tara napisał(a):
Wiem jaka panuje euforia nad Alterem i pewnie wielu osobom się tu narażę, ale uważam że na drobnicę Optima, na militaria Argo. Alter mial polączyć cechy tych dwóch wykrywaczy i średnio to wyszlo.

Miałem i Argo i Optimę i faktycznie myślałem że Alter będzie połączeniem tych dwóch wykrywaczy i nic więcej. Jednak już po pierwszym wypadzie biorąc pod uwagę wykonanie i działanie wykrywacza można śmiało powiedzieć że sprzęt jest nowocześniej wykonany i niektóre funkcje działają znacznie czytelniej niż w poprzednikach. Na przykład maskowanie. Poza tym jeśli chodzi o "kosztowne ogniwa" :lol: to chciałem zapytać jakie ogniwa dodają teraz sprzedawcy GMa? Bo z tego co pamiętam te co dodawali wcześniej niektórzy wymieniali już na starcie. Tak samo jak sondy. Najpierw jedna była ok. A za kilka miesięcy już "znawcy" twierdzili i rozpisywali się nad zaletami i przewagą drugiej. W Rutusie masz jedną, która praktycznie załatwia sprawę. Dochodzi też fakt wartości rynkowej używek. Niedawno przy cenie nowego GM5 używkę można było kupić za 1300-1600zł. Bo już zaczęło się że jak "GM5 to tylko z plusem".

Ostatnio edytowano środa, 10 maja 2017, 10:41 przez krzysiekb321, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 10:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

saper napisał(a):
Problem tak na prawdę nie leży w wykrywaczach ale w Nas.
Nowi użytkownicy chcą prostego sprzętu nieco dla leniwych i tu się nie dziwię.

Z kolei "starzy wyjadacze" min. ja jesteśmy już nieco zmanierowani i zaczynamy wymagać czegoś więcej, po latach użytkowania różnych detektorów, potrafimy opisać to czego nam w nich brakuje, NIESTETY raczej nie otrzymamy takiego prezentu od producentów wykrywaczy jeszcze przez wiele lat.
Wykrywacze metali nie są tak ważnym elementem w "badaniach kosmosu" to i badania nad nimi pozostały w rękach pasjonatów.
Na ten czas pozostanie nam jedynie dobrze poznawać wady i zalety sprzętów jakie mamy i wyciągać z nich maksymalnie co się tylko da.

Pisząc "dla leniwych" upraszczasz mocno sprawę, z tego co widzę sporo doświadczonych użytkowników chodzi z GM, czy oni też są "leniwi" ?
To że GM5+ mozna włączyć i od razu szukać nie świadczy akurat o jego prostocie.
Zgadzam się z tym, ze problem leży w NAS. Ale jeżeli wykrywacz jest dobry, to sam się obroni, nie trzeba tego udowadniać na siłę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 11:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Można coś więcej na temat"kosztownych akumulatorków" które w GM są dodawane? W ogłoszeniach które znalazłem na szybko albo ich zdjęcia są pominięte, albo"kosztowne akumulatorki" są tak odwrócone żeby nie można było zobaczyć nazwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 11:21 
Szeregowy
Szeregowy

A są jakieś testy Altera w mocno zasmieconym terenie? Nie zatyka się żelazem? Nawet fajny wykrywacz, ale dla mnie jego dźwięki to męczarnia, jakoś mi nie pasują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 11:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niestety sam nie chodzę po takich miejscach bo u mnie ich po prostu nie ma więc się nie wypowiem. Nie wiem czy dźwięki słyszałeś na żywo czy tylko na filmach. Ale jeśli na filmach to powiem Ci, że w realu brzmią one całkiem inaczej(o wiele lepiej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 11:33 
Szeregowy
Szeregowy

No na żywo jeszcze go nie słyszałem, ale nie wydaje mi się żeby o to chodziło. Nie podoba mi się to jego "plumkanie" i takie dziwne przesterowania dźwięku. Chyba że przy własnoręcznym ustawieniu toru audio da się to zniwelować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 12:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No właśnie o tym plumkaniu mówię, że w realu są to czyste wyraźne dźwięki o różnym tonie. To drugie to pewnie chodzi Co o sygnały od żelaza. Słyszenie tego ma pewne zalety ale sam jako zwykły użytkownik z średnim doświadczeniem też tego nie lubię i nie wdając się w szczegóły mam ustawione tak że tego nie słyszę i nic na osiągach nie tracę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]