Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 20:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus alter 71 czy golden mask 5 +
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 12:28 
Szeregowy
Szeregowy

Deus ma też ma bardzo specyficzne dźwięki i nie każdy je lubi, ale mi pasują, z Alterem jest odwrotnie, chyba się jednak z nim nie polubię że względu na te audio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 12:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No być może. Tylko dziwi mnie twoje stwierdzenie skoro nie słyszałeś w realu jak brzmi na różnych profilach dźwiękowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 17:05 
Generał Broni
Generał Broni

Zabieranie głosu w sprawie detektora, którego nie miało się w ręku - bezcenne :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 18:23 
Szeregowy
Szeregowy

Nie mogę stwierdzić, że audio danego detektora mi się nie podoba na tym forum? Jeśli tak, to mój post niczym się nie różni od pańskiego, bo też raczej nic ciekawego do tematu nie wnosi. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 19:17 
Kapitan
Kapitan

Tor audio jak widać jest sprawą bardzo subiektywną. Audio które się jednym podoba innym już nie koniecznie. I to dotyczy się zarówno jednego jak i drugiego omawianego detektora.
Często wystarczy obejrzeć kilka filmów na YT, by już na starcie stwierdzić, czy dźwięki nam odpowiadają czy też nie. Nie ma się co na siłę uszczęśliwiać. Dla wielu czytelne i przyjazne audio więcej znaczy niż głębokość detekcji, bo często to właśnie czytelne dźwięki decydują o sukcesie w terenie.
Zarówno o jednym jak i drugim detektorze napisane zostało już prawie wszystko, dostępne są filmy z ich udziałem więc autor wątku powinien na spokojnie przyswoić sobie zawartą w naszych postach wiedzę i w oparciu o własne przemyślenia dokonać właściwego dla siebie wyboru. Nie starajmy się w tym temacie udowadniać czegoś na siłę - nie o to przecież prosił nas autor wątku :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 08:56 
Kapitan
Kapitan

Może i ta wypowiedź będzie "offtop'owa", ale sądzę, że może dać do myślenia - szczególnie początkującym. Najpierw przytoczę pewną wypowiedź naszego doświadczonego forumowego Kolegi (nieco zmodyfikowana, ale sens w 100% zachowany):
Cytuj:
Śmigam ostatnio z wykrywaczem X dosyć często. Coraz bardziej mnie ta piszczałka zadziwia. Dzisiaj chodziłem z kolegami na polu, które ponoć setki razy było przez nich przekopane - oni mieli oczywiście sprzęty z górnej półki.
Znalazłem kilka monetek, pełno jakiś kolorowych dupereli (...) Jak widać wykrywacz X nadaje się idealnie na drobnice, ale i jest w stanie głęboko wyciągnąć militarkę.

Tak więc drodzy początkujący, średnio zaawansowani i profesjonaliści! Nie ma co kupować "sprzętów z górnej półki". Zauważmy, że zapewne wiele osób nawet ani Alter'a ani GM 5+ nie uzna za maszynki tej klasy, a co najwyżej za półkę średnią.

Wniosek: skoro pole przełażone "setki razy" sprzętami z "górnej połki" jest sprzątane przez wykrywacz X to po co przepłacać?

P.S.
Jest czas matur. Dla chętnych: rozwiązać równanie z jedną niewiadomą. X=? :D

Ostatnio edytowano czwartek, 11 maja 2017, 09:02 przez Abaqus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 09:01 
Generał Broni
Generał Broni

Każdy z nas musi znaleźć własnego "X" [emoji12]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 09:05 
Kapitan
Kapitan

Hehe, tak. Masz rację. Niemniej chciałem przez to również powiedzieć, żeby niektóre wypowiedzi jednej osoby brać czasem z dużym dystansem ;) bo zebrane do kupy są niespójne, a więc niekoniecznie wszystkie prawdziwe. Tylko które to te autentyczne? Oto jest pytanie :D
Być może Autor cytowanej wypowiedzi się ujawni... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 09:22 
Kapitan
Kapitan

Abaqus napisał(a):
Tak więc drodzy początkujący, średnio zaawansowani i profesjonaliści! Nie ma co kupować "sprzętów z górnej półki". Zauważmy, że zapewne wiele osób nawet ani Alter'a ani GM 5+ nie uzna za maszynki tej klasy, a co najwyżej za półkę średnią.

Wszyscy dobrze wiemy, że to kanarki mają na polu największą skuteczność - kolega Santi wielokrotnie nam to wszystkim udowodnił :666 brutalna często szokująca prawda :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 09:45 
Generał Broni
Generał Broni

A ja myślałem że to tylko przypadek że kanarkowcy tak wymiatają.... Coś w tym jest na prawdę. Fenomen.
Poczekajmy kilka lat bo bułgarskie sprzęty też dają radę a tylko na ich niekorzyść jest fakt że nigdy nie będzie ich tak dużo jak kanarków.
Proste, skuteczne i relatywnie tanie sprzęty (biorąc pod uwagę cenę do możliwości, skuteczności).
Odkurzacze do 15-20 cm pozwalają wybrać większość w bardzo szybkim tempie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 10:16 
Szeregowy
Szeregowy

Racja, czy to Deus czy to kanarek zawsze najważniejszym czynnikiem będzie szczęście, bo nigdy każdego centymetra ziemi nie przeszukamy, a jak dojdzie do tego deszcz i inne czynniki atmosferyczne to znowu mamy pole do popisu :D
Także zaawansowany wykrywacz może nam pomóc w ciężkich warunkach i sięgnąć głębiej w niektórych przypadkach, ale to właśnie szczęście jest najważniejsze :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 10:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Z tym, że na śmietniku kanarkiem nakopiesz się złomu, a wykrywaczem z dobrą separacją niekoniecznie. Ale fakt, łut szczęścia to podstawa. Kiedyś chodziłem z kolegą po polu, na którym byłem wielokrotnie i wydawało mi się, że wszystkie mocniejsze sygnały już wyciągnąłem. Kolega był pierwszy raz. Ja z deusem, on z kanarkiem. Trafił duży medal z 1860 r. Sprawdzałem, sygnał tak walił po uszach, że do tej pory zastanawiam się, jak to się stało, że wcześniej go nie wykopałem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 11:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moim zdaniem filmy przekłamują dźwięki Altera. Sam po obejrzeniu gdy wykrywacz wchodził na rynek pomyślałem, że są najzwyczajniej mówiąc biedne. Jednak w realu byłem miło zaskoczony. Zazwyczaj nie mogę obejść się bez słuchawek a tutaj na jednym z profili śmiało mogę chodzić nawet przy małym wietrze i wszystko dokładnie słyszę. Także wymiana zdań o dźwiękach w Alterze z kimś kto nie słyszał w realu jest raczej bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2017, 13:25 
Szeregowy
Szeregowy

Pewnie ma Pan rację, na pewno przed zakupem przetestuje Altera w terenie i zobaczę jak to jest na żywo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 13:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Najlepsze wykrywacze to te najpopularniejsze. To ich najwięcej osób używa i wkleja znaleziska na facebook i fora. Nimi się najwięcej znajduje :-) To sie samo nakręca. A różnice, niuanse są nie tak wielkie pomiędzy wieloma. Dostrzegają je głównie wyczynowcy :-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]